A patrióta politika szuverenitásunk záloga

Az Orbán-kormány olyan, korábban lehetetlennek gondolt lépéseket tett, mint a multinacionális cégekre és a bankszektorra kirótt különadó.

Magyar Nemzet
2020. 02. 03. 7:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A patriotizmus és a gyakorlatiasság határozza meg a magyar gazdaságpolitikát, amely 2010 óta jelentős sikereket ért el, Magyarországot ismét a térség éllovasai közé emelte – összegezte az Alapjogokért Központ Kié a főhatalom? – szuverenitásharcok tegnap, ma és holnapután című projekt műhelybeszélgetésén György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára. Emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány olyan, korábban lehetetlennek gondolt lépéseket tett, mint a multinacionális cégekre és a bankszektorra kirótt különadó.

– A globális szereplőktől elvont forrásokat a dolgozó, gyermeket nevelő magyar embereknek csoportosítottuk át – idézte fel az államtitkár az akkoriban komoly vitákat kiváltó intézkedéseket. György László rávilágított, hogy különbséget kell tenni a külföldi tőke között is, hiszen például a hazánkban befektető nagy autó­gyártók jelentős mértékű adót fizetnek, exportálnak, hazai beszállítókat fejlesztenek és munkát adnak a magyaroknak. Más, az országhoz semmilyen kötődéssel nem rendelkező vállalatok viszont kiviszik a profitot.

Szánthó Miklósnak, az Alapjogokért Központ igazgatójának kérdésére az államtitkár kifejtette: rendszerváltás utáni időszakban a balliberális kormányok egyik legnagyobb hibája volt, hogy a világon egyedülálló módon külföldi tulajdonba adták a stratégiai közműcégeket. Hozzátette: ezek visszavásárlásával is erősítette hazánk szuverenitását az Orbán-kabinet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi évtizedekben létrejött úgynevezett szuperkapitalizmus sérti a piacgazdaságot, amit sokkal inkább a lokális, nemzeti érdekek mentén működő gazdaságpolitika szolgál.

György László hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a magyar társadalom high-tech, zöld, munka- és tudásalapú legyen, ebbe az irányba történtek lépések az elmúlt években. – A közép-európai térségben már jól látható a gazdasági erőnk, külföldön is érzékelik, hogy Magyarország a korábbi sereghajtó pozícióból az élre tör, megelőztük a lengyeleket és közelebb kerültünk Szlovákiához, Csehországhoz – értékelt az államtitkár. Fontosnak nevezte a diverzifikációt a külgazdasági kapcsolatokban, hazánkban egyaránt megtalálhatják a számításukat az angolszászok, a németek, az oroszok, a kínaiak és a törökök is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.