Dokumentumfilm készült a nevelőszülőségről

Reflektorfénybe akartuk állítani a nevelőszülői hivatást, amikor 2018-ban elkezdtük a Befogadlak nevelőszülői programot – mondta Fülöp Attila államtitkár.

Magyar Nemzet
2020. 03. 04. 8:24
null
23 ezer gyerek él a gyermekvédelmi rendszerben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Reflektorfénybe akartuk állítani a nevelőszülői hivatást, amikor 2018-ban elkezdtük a Befogadlak nevelőszülői programot. Szerettük volna bemutatni, hogy min mennek keresztül azok, akik a szociális területen a gyermekvédelemben dolgoznak – mondta tegnap Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Befogadottak című dokumentumfilm bemutatóján. A szociális államtitkár emlékeztetett rá, hogy a program 2019-ben megrendezett országjárása során húsz helyszínen sok száz nevelőszülő, a gyermekvédelemben dolgozók és természetesen a gyermekek részvételével zajlottak a rendezvények.

Fülöp Attila arról is beszélt: a Befogadottak című dokumentumfilm hitelesen bemutatja, milyen sok mosoly és öröm, de számos nehézség is van a nevelőszülők és a gyermekvédelemben élő gyerekek életében. Reményét fejezte ki, hogy a film ahhoz is hozzájárul majd, hogy egyesek a jövőben ne tekintsék politikai zsákmányszerzésre való lehetőségnek a gyermekvédelemben élő fiatalokat. A Befogadottak című, 35 perces dokumentumfilm rendezője Lakatos András, a főszerkesztője pedig Varga Kriszta volt. Az alkotók elmondása szerint a film arra a kérdésre keresi a választ, hogy kinek kell megfognia azt a gyerekkezet, amelyet a saját családja elengedett. Az alkotás a Befogadlak nevelőszülői program legújabb elemeként készült.

23 ezer gyerek él a gyermekvédelmi rendszerben
Fotó: Havran Zoltán

Magyarországon ma mintegy 23 ezer gyermek él a gyermekvédelmi rendszerben, kiemelve a saját vér szerinti családjából. Közülük mintegy 15 ezren vannak nevelőszülőknél, és már csak nyolcezren laknak szociális intézményben.

Az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív programban a kormány összesen csaknem 1,2 milliárd forintot fordít a nevelőszülői hálózatok infrastrukturális és szakmai fejlesztésére európai uniós forrásokból. Az operatív program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy biztosítsa a sokféle gondozási-nevelési igényű gyermekek egyidejű ellátásához és további fejlesztéséhez szükséges feltételeket, valamint a különböző terápiás eljárásokhoz és a fejlesztő programokhoz szükséges eszközöket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.