Megvadult méhek ezrei zúdultak be egy újpesti lakásba

Az emberi felelőtlenség, nemtörődömség, a fukarság vezetett több ezer méh elpusztulásához. Nagy szerencse, hogy a megrémült-megmérgezett állatok nem csíptek halálra senkit.

Forrás: Újpest Természetvédelmi és Állatvédelmi Járőrszolgálat FB2020. 07. 31. 11:19
Újpest méhcsalád befogása
Forrás: https://www.facebook.com/ujpestjaror/?epa=SEARCH_BOX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriásit hibázott valaki egy újpesti társasházban július 27-én. Egy három éve ott lakó méhcsalád nagyon zavarta az egyik szomszédot, ám a hivatásos méhész harmincezer forintot kért volna a rovarok elszállításáért. A szomszéd ezt sokallta, ezért saját maga próbált intézkedni. Előbb méreggel belefújt abba a padlás közeli falrészbe, ahol a méhek tanyáját sejtette, majd befalazta a rést, hogy a megmérgezett állatok ne tudjanak kitörni, és elpusztuljanak.

A megzavarodott állatok a kiutat keresve bezúdultak a szellőzőkön és az ablakredőnyök házán keresztül egy földszinti lakásba. Csak a szerencsén múlott, hogy az ott lakó 91 éves idős asszony éppen nem volt otthon, mert ha a húszezer megzavarodott méhből csak száz megcsípi, nem élte volna túl. A méhek zöme azonban elpusztult, mire a lakás tulajdonosa hazaért. A mérgezést túlélő méheket az újpesti állatvédelmi járőrszolgálatnak sikerült megmentenie, de a házat július 30-ára, háromnapos munka után tudták csak megtisztítani a rovaroktól.

Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője elmondta: a méhraj nagy részének pusztulása után értesítették őket, azonnal méhész szakértőket hívtak a házhoz. Amikor látták, mekkora a baj, a rendőrséget is értesítették, akik a helyi polgárőrökkel együtt lezárták a veszélyesnek ítélt utcarészt, a lakókat pedig arra kérték, menjenek biztonságos helyre, amíg a méhészek befogják a megzavarodott rovarok életben maradt egyedeit.

Az állatvédők szerint a társasházban harmadik éve van probléma a méhekkel, hívtak is egy szakértőt, hogy befogja a rovarokat. Mivel egy méhcsalád ára ötven–százezer forint, a méhésznek haszna is lehetett volna a begyűjtésből. Ő azonban közölte, a csalogatós – a méhek kedvenc virágainak illóanyagával történő – módszer és a kifüstölés sem lehetséges, ezért 30 ezer forintot kért a méhanya befogásáért, amelyet a rovarok követtek volna. A szakembernek nem fizettek, de közben eltelt egy év, ezalatt pedig a méhek annyira befészkelték magukat a padlástérbe, hogy csak az épület falának kibontásával lehetett volna befogni őket. Azt nem is feltételezték, hogy egy harmincezer egyedből álló populációról van szó.

Fotó: Facebook

Az állatvédők és a méhészek a takarítás mellett két napig azt keresték hőkamerákkal, hol húzhatta meg magát a házban a megmaradt méhcsalád, hol lehet az anyaméh. Falakat kellett bontaniuk ahhoz, hogy eljussanak ahhoz a telephez, ahonnan végül a harmadik napon sikerült kiemelni a méhkirálynőt. Innentől kezdve már egyszerű volt a méhek befogása, mintegy 10 ezer rovart sikerült megmenteni.

Fotó: Facebook

Közben a rendőrség már nemcsak a terület lezárásában és a mentés biztosításában vett részt, hanem helyszínelt is. Buchwald Milán rendőr alezredes, IV. kerületi rendőrkapitány személyesen is megjelent a háznál. A lakók gondatlan veszélyeztetés és állatkínzás miatt is feljelentést tettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.