A Város Mindenkié csoport ismét célt tévesztett

A Város Mindenkié csoportnak a hajléktalan embereket a szociális munkások ellen hergelő aktivistái most a szociális dolgozókért aggódnak. Jelenleg a szociális alapellátásban dolgozók és a hajléktalan emberek tesztelését tartják elégtelennek – alaptalanul.

Ritó Szabolcs
2020. 12. 06. 11:47
null
Kijev, 2017. december 6. Hajléktalanok és galambok melegednek egy földalatti üzlet szellõzõnyílásánál Kijevben 2017. január 6-án. Ukrajnában már négyen meghaltak az erõs fagyok és hófúvás miatt. Az országban a Balkán felõl közelítõ ciklon miatt hétvégén mínusz 25 Celsius-fokig süllyedhet a hõmérséklet. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko) Fotó: SERGEY DOLZHENKO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Város Mindenkié nevű (AVM) baloldali aktivistacsoport hétvégén kiadott sajtóközleménye a Népszava korábbi cikkére hivatkozva azt állítja, hogy a szociális ágazat dolgozóinak többsége kimarad a tesztelésből. A Mit akarunk? – Tesztelést! – Mikor akarjuk? – Most! című közleményben az áll, hogy „az eddigi tapasztalatok alapján a kormányhivatal által biztosított antigén gyors-tesztek csupán a szakellátásban alkalmazottak számára elegendőek”. Azt állítják, hogy a nappali melegedők dolgozóit és az utcai szociális munkásokat általában nem tesztelik: „Szűrésükre akkor van esélyük, ha a munkáltatóik éjjeli menedékhelyeket vagy átmeneti szállókat is működtető integrált intézmények.”

A hajléktalan emberek alapellátásában az utcai szociális munka, a hajléktalanok nappali melegedője, a népkonyha, a pszichiátriai és a szenvedélybetegek nappali ellátása jöhet szóba. Lapunk az AVM állításait ellenőrizendő több olyan hajléktalanellátó intézmény dolgozóját is megkereste, akik a nappali alapellátásban dolgoznak. Tapasztalataik szerint a fővárosi ellátás tekintetében a nappali és éjjeli menedékhelyek jelentős része együttműködik, tehát az adott intézmény mindkét szolgáltatásban érdekelt. A jelenlegi járványhelyzetben a nappali melegedők szabadon látogathatók a közösségi távolságtartás szabályainak betartása mellett, az éjjeli menedékhelyeken pedig szintén változó a szolgáltatást igénybe vevők személye és száma. Tekintettel arra, hogy amíg a koronavírus-járvány első hullámában a nappali-éjjeli szolgáltatásokat nyújtó intézmények többségében kijárási korlátozások léptek életbe, az akkori időszakban volt jelentősége az ellátottak tesztelésének. A jelenlegi, szabad mozgást biztosító ellátási formában azonban nincs szabályozva az, hogy napközben az ellátott honnan jön, hova megy.

Jellemző a hajléktalan klientúrára, hogy egy napon több nappali intézményben is látogatást tesznek, azokról a társas kapcsolataikról nem is szólva, amelyek akár az utcán, közös italozással egybekötve történnek. Nem követhető a kizárólag az éjjeli menedékhelyek szolgáltatását igénybe vevő fedél nélküliek tevékenysége sem. Az AVM követeléseinek az általuk megfogalmazott formában nincs értelme. Mindezek mellett, a szolgáltatást nyújtó intézmények ügyelnek a higiéniára, a közösségi távolságtartásra és a helyiségek rendszeres fertőtlenítésére.

Hajléktalan emberek alszanak embertelen körülmények között egy fővárosi aluljáróban. Fotó: Havran Zoltán

A jelenlegi járványhelyzet mellett a hajléktalanellátásban krízisidőszak is van, amely minden év november 1-jén, a fagyos időszak beköszöntével kezdődik, és tavaszig tart. Ilyenkor megemelt ágyszámmal működnek az éjjeli menedékhelyek vagy éppen a kifejezetten a téli időszakban nyitva tartó krízisszállók. Ha ebben a helyzetben érzi sértve a jogait az alapvetően utcai életvitelhez szokott ellátottak, akkor a téli fagy ellenére is inkább az utcán fognak aludni és megfagynak. Tehát az ő érdekeiket is figyelembe véve, az intézmények inkább nem próbálkoznak a tartós intézményben tartással. Ez az állapot köszönhető az AVM és a baloldali médiumok „áldásos” tevékenységének is, amelyet az elmúlt években tanúsítottak.

Bizonyára mindig lehet és kell is plusz forrást biztosítani a szociális ellátásban dolgozóknak és ellátottaknak. Ezt a héten megtette a magyar kormány.

A szakellátást nyújtó intézmények, mint például az átmeneti szállók is, jelenleg nem engedik ki a lakókat és kizárólag két negatív teszt felmutatása mellett hajlandók felvenni új embereket. A dolgozók és a klientúra rendszeres, ingyenes tesztelése pedig biztosított.

Érdemes megjegyezni, hogy A Város Mindenkié csoportnak és a velük szorosan együttműködő szervezeteknek (például az Utcajogász Egyesületnek) köszönhető, hogy Józsefvárosban 2020 óta ismét a lépcsőházakban és az utcán parkoló autókban lakhatnak hajléktalan emberek, miközben fővárosi szinten bőven elegendő férőhely áll rendelkezésre. Szintén az AVM delegálta a főváros szociális ügyeinek élére Misetics Bálintot, valamint Józsefváros civil ügyeihez Udvarhelyi Tesszát (Közösségi Részvételi Iroda). Valamint az V. kerület is az AVM-nek és barátainak köszönheti, hogy a fővárosi városháza egyik épületében hajléktalanszállót fognak nyitni. Annak ellenére, hogy a csoport mottója szerint a város mindenkié, a városlakók és a kerületi lakosok véleményét mégsem vették figyelembe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.