Vakcinával csaló álorvost fogtak el a rendőrök

A pszichológus szerint a profi csalók nemcsak egy adott helyzethez alkalmazkodnak, hanem megpróbálnak hatni a kiszemelt áldozatok érzelmeire is.

Magyar Nemzet
2021. 02. 08. 15:12
null
Koronavírus - A regisztrált legidősebbek is megkapják a védőoltást Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A profi szélhámosok jellemző tulajdonsága, hogy azonnal reagálnak a világ, az ország híreire, alkalmazkodnak az aktuális helyzetekhez, ezekre alapozzák az átveréseiket. A rendőrség bűnügyi felderítői számítottak arra, hogy lesznek olyanok, akik kihasználják majd a koronavírus elleni vakcinákat is, az oltási sorrendre, illetve a vírus ellenszerének egész Európára jellemző beszerzési nehézségeire építve fel csalásaikat.

Az első csalókat már lefülelték a rendőrök, de az Országos Rendőr-főkapitányság figyelmeztetése szerint nem kizárt, hogy mások is megpróbálkoznak majd azzal a trükkel, hogy pénzt kérjenek a vírus elleni vakcinákért.

A koronavírus ellenszerének minden vakcinája térítésmentes a magyar polgárok számára, a vakcinák beszerzési és az oltás költségeit is Magyarország kormánya állja. Ha valaki ezért pénzt kér, azt azonnal jelenteni kell a hatóságoknak!

Vakcinás mese

A Ceglédi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy 38 éves nő és 33 éves párja ellen. A már a rendőrök által is ismert, gyakorlott, kipróbált szélhámos több trükköt is alkalmazott magányos, idős emberek átverésére. A nála öt évvel fiatalabb társát is azért vetette be az új trükk kipróbálására, mert a férfit még nem ismerték a korábban átvert sértettek.

Január utolsó napján egy fiatal, magát orvosnak kiadó férfi kopogtatott be egy tápiószőlősi portára, fehér nadrágot, fehér pulóvert és szemüveget viselt, kezében irattömböt tartott. A házban egy 79 éves idős, beteg asszony, s gondnokság alatt lévő lánya lakott. A férfi nem ismerte a két nőt, de bűntársa, a 38 éves helyi nő már korábban is járt ennél a háznál. Többször is kicsalt már az ott lakóktól pénzt különböző ürügyekkel, ezért ő nem is mutatkozott, autójával is egy utcával arrébb állt le, nehogy felismerjék. A férfit azzal a mesével küldte be a két nőhöz, hogy mutatkozzon be orvosként, és kérjen tőlük pénzt a koronavírus elleni oltásra.

Fenyegetőzött a doktor

A sértettek hittek a csalónak, aki ráadásul még meg is fenyegette őket, hogy aki nem oltatja be magát a vakcinával, azt megbüntetik. Az álorvos fejenként húszezer forintot kért az oltásért, amiért állítása szerint még betegszállítást is intéz majd, s hogy még hitelesebb legyen az előadása, nyugtát is adott a pénzről. Az ötletgazda azonban nem igazán volt elégedett ezzel az összeggel, több pénzt remélt a két nőtől, százezer forintra számított, a csalással megszerzett pénzt fél órán belül az utolsó fillérig elköltötte. Bosszankodása közben is ügyelt arra, hogy bűntársával kidobassa a csaláskor használt ruhákat, elküldje borotválkozni, és kiokosította, ha mégis látta valaki, azt kell mondani, tűzifa-árusítás ajánlatával házalt a környéken.

Az áldoktor látogatásáról két nap múlva értesültek a rendőrök, amikor az idősebb sértett saját háziorvosánál érdeklődött, mikor kapják meg a kifizetett oltást, és ezt a doktor azonnal jelentette a Ceglédi Rendőrkapitányságon. A nyomozók úgy gondolkodtak, hogy csak helyi csalók járhattak a két nőnél. Az álorvosra hasonlító férfit többen látták a rendőrök által már korábban ismert csaló nővel, így három nappal a vakcinás trükk után elfogták őket. A férfi lakásán megtalálták az orvosi jelmezt is. A férfi elismerte a csalást, bűntársa viszont tagadta a jogsértés elkövetését, azzal védekezve, ő nem volt ott a két nőnél, így nem is tudhatja, mi történt, mi hangzott el ott.

A gyanúsított a helyszínen mutatta meg a rendőröknek, hova csöngetett be orvosnak kiadva magát.
Fotó: Police.hu

Érzelmekre hatnak

A ceglédi nyomozók vizsgálják, alkalmazhatta-e másoknál is a vakcinás trükköt a két szélhámos. Végh József kriminálpszichológus szerint az ügyes szélhámosok mindig egy olyan témakör köré építik fel a hazugságaikat, amiről tudják hogy a kiszemelt áldozatok körét érinti, érdekli, benne van a köztudatban, mint például most a koronavírus ellen vakcinák és az oltások kérdése.

Hozzátette, az emberek minden döntésüket érzelmi alapon hozzák meg, így ha a profi csalók ügyesen hatnak az érzelmekre, nyert ügyük van.

Ebben az esetben is ez történt, az álorvos még meg is ijesztette a két nőt az esetleges büntetés kilátásba helyezésével, ezzel a félelemmel, bűntudattal, törvénytisztelettel kapcsolatos érzelmekre alapozva sikerült célt érnie. Ráadásul az idős emberek még hisznek, bíznak az orvosokban, hivatali tisztségviselőkben, a rendőrökben, így ha egy csaló ezek álcája mögé bújik – mint például az unokázós csalások esetében is –, akkor gondolkodás nélkül hisznek szavaiknak. A nyomozók szerint több ehhez hasonló átverésre lehet számítani a következő hetekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.