Bűnszövetségben dolgoztak a nyírségi embercsempészek

Tízéves börtönbüntetésre számíthatnak az ukrán állampolgároknak pénzért munkát igazoló vállalkozók.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 04. 30. 13:35
migráció
A hatóság indítványozta a gyanusítottak letartóztatását Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség előterjesztése nyomán szombaton fogja tárgyalni a Kisvárdai Járásbíróság ügyeletes bírája annak a három gyanúsítottnak a letartoztatására vonatkozó indítványt, akiket az embercsempészet bűntett egy különleges megvalósítási módja miatt vont eljárás alá a hatóság. Két férfi és egy nő, egymás tevékenységéről tudva, bűnszövetségben, anyagi haszonszerzés által vezérelve ukrán polgároknak adtak igazolást ahhoz, hogy látszólag jogosan tartózkodhassanak Magyarország területén.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság nyomozói és a Jonatán Közterületi és Támogató Alosztályának munkatársai két településen és öt helyszínen ütöttek rajta április 29-én egy embercsempész-bűnbanda tagjain.

A hajnali akció a két férfi és egy nő elfogására irányult, akik a felderítés során beszerzett adatok szerint bűnszövetségben elkövetett embercsempészéssel gyanúsíthatók. A rendőrök intézkedése eredményes volt, lakóhelyeiken elfogták K. J. 28 éves és B. L.-né 45 éves kisvárdai, valamint H. R. 43 éves tiszaszentmártoni lakosokat. A hatóság birtokában levő bizonyítékok szerint a gyanúsítottak anyagi ellenszolgáltatásért biztosítottak ukrán állampolgároknak fiktív munkaszerződéseket és igazolásokat. A több tízezer forintos tarifáért cserébe olyan adatokat igazoltak, amelyek lehetővé tették a külföldiek számára a Magyarországra történő belépést. A hamis igazolások elvileg megfeleltek a koronavírus-fertőzés miatt elrendelt járványügyi készültségi időszak utazási és határátlépési korlátozásaira vonatkozó szabályoknak. A magyar gyanúsítottak ezzel közreműködtek abban, hogy a beutazott külföldiek jogellenesen Nyugat-Európába utazhassanak, ami a hatályos büntetőjog értelmezése szerint embercsempészésnek minősül. A szabolcsi nyomozók a három gyanúsítottat kihallgatták, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A gyanú szerint a járvány első hulláma óta adták ki az igazolásokat, az eltelt egy év során fejenként több százezer forintot kerestek a hamis igazolásokkal.

Ujjlenyomatot vettek az elfogott embercsempészektől
Fotó: Police.hu

Horváth László budapesti ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta, a jog szerint nem csak az az embercsempész, aki ténylegesen áthozza a határon az illegális bevándorlókat. A törvény úgy fogalmaz: „bűncselekmény elkövetője, azaz az embercsempész bárki lehet, a bűncselekmény passzív alanya pedig az, akinek az elkövető az államhatár átlépéséhez jogszabályi rendelkezések megszegésével segítséget nyújt.” A jogi szakértő ezt azzal egészítette ki, hogy ilyen jellegű segítségnyújtás lehet az államhatáron történő átszállítás, az útbaigazítás, a tanácsadás, térkép átadása megrajzolt határátlépési útvonallal, valamint akár a határátlépés előtti éjszakán szállás biztosítása, élelmiszerrel vagy ruhával történő ellátás is, amennyiben az elkövető tisztában van azzal, hogy mit tervez az a személy, akinek segítséget nyújt. Bűnszervezetben követi el az embercsempészés bűntettét, aki a társaival abban állapodik meg, hogy külföldi állampolgárok Magyarország területén továbbszállítását anyagi ellenszolgáltatás fejében megszervezi, és azt lebonyolítja. Az ügyvéd szerint a három nyírségi gyanúsított által adott hamis igazolások kimerítik a szervezés és a lebonyolítás törvényi tényállását, amit súlyosbít a szervezettség, hogy több embernek nyújtottak így segítséget, ráadásul veszélyhelyzet idején követték el a jogsértést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.