Lezárultak a munkálatok a dunai olajszennyezés helyszínén

A védekezés és a helyreállítás összköltsége körülbelül 370 millió forint lesz, most a természeten a sor.

2021. 04. 15. 10:48
null
Felbecsülhetetlen károkat szenvedett a természet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A természetet és az embereket egyaránt támadás érte a szigetszentmiklósi olajszennyezésnél, hiszen nagy valószínűséggel szándékos eset történt – erről beszélt a korábbi katasztrófa helyszínén készített videóüzenetében az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Láng István kiemelte, hogy csaknem húszezer liter fáradt olaj került a Ráckevei (Soroksári) Duna-ágba vezető csatornába. Mint korábban megírtuk, a példátlan környezetkárosítás 2020 decemberében történt, azután a vízügy szakemberei – társszervekkel és civilekkel karöltve – hónapokon át megfeszített tempóban dolgoztak a természeti környezet megmentésén és a lehetséges helyreállításon.

– Nagy szerencse, hogy az olajszennyezés nappal jelent meg, és időben észrevettük. Ha éjszaka, akár éjfélkor ér ide az olaj, akkor valószínűleg nemcsak ezt az 1830 négyzetméteres területet szennyezte volna, hanem Tasig az egész Ráckevei (Soroksári)Duna-ágat – mondta el a szakember.

Hozzátette: ebben az esetben a helyreállítás költsége nem több százmilliós, hanem több milliárd forintos lehetett volna. Szavai szerint a katasztrófa után a legsürgősebb feladat az volt, hogy a szennyezést lokalizálják, és ne engedjék tovább az olajat.

Lassan visszatelepülhet az élet a korábban szennyezett területre
Fotó: Havran Zoltán

– Ezért is volt szerencsés a korai felismerés, mert így a kollégáink megfelelő határoló szerkezetekkel, merülő falakkal meg tudták akadályozni, hogy az olaj bejusson a főágba. Több vízügyi igazgatóság munkatársait is össze kellett vonni a területen azért, hogy ez sikerüljön. A gyorsaság itt meghatározó volt – hangsúlyozta a szakember. Láng István rámutatott arra, hogy amint a szennyezett területet körülhatárolták, megkezdődhetett az olaj összegyűjtése és elszállítása.

Azért, hogy a védekezés sikeres legyen, előfordult, hogy a területen hetven vízügyes szakember dolgozott egyszerre, de a környékbeli lakosok is nagyon sok mindenben segítették a munkát.

Láng István kiemelte, hogy a munkálatoknál hihetetlen lakossági összefogást és támogatást tapasztaltak. – Fontosnak tartottuk, hogy a terület helyreállítása még a vegetációs időszak előtt megtörténjen. Ez azért volt fontos, mert a munkálatoknál meg kellett kotornunk a medret, mert veszélyes hulladékká vált az iszap, amit el kellett szállítani. A helyére pedig mederanyagot kellett hordani.

Ha a helyreállítással várunk még egy évet, akkor a területen más fajok, rossz esetben inváziós fajok jelentek volna meg. Ebben az esetben nem a területre jellemző élővilág állt volna helyre – hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Hozzátette: a visszatermelt anyag felületén élőhelyeket alakítottak ki. A száraz fatörzseken például teknősök tudnak napozni, és a nádas helyreállítását is segítették. Láng István közölte, hogy a védekezés és a helyreállítás összköltsége előreláthatólag körülbelül 370 millió forint lesz.

A következő időszakban a természetre vár a feladat, hogy regenerálódjon, de a folyamatokat a szakemberek segítik, és a vegetáció egy-két éven belül helyre tud állni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.