Teljesen megnyílnak az Ökumenikus Segélyszervezet intézményei

Túl van a nehezén, és készül intézményei teljes megnyitására az Ökumenikus Segélyszervezet, amelyhez a járvány alatt nagyságrendekkel több rászoruló fordult, mint „békeidőben” szokott. A karitatív szervezet köszönettel fogadja a pénzadományokat, hogy még több nehéz sorsú emberen tudjon segíteni.

2021. 05. 05. 12:39
null
Nem hagyták magukra a rászorulókat a pandémia alatt Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfeszített munkával és kitartással, sikerült megvalósítania az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatában dolgozó munkatársainknak a tavaly tavasszal kitűzött célt, a járványhelyzetben sem engedtük el a rászorulók kezét – jelentette ki a segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Gáncs Kristóf elmondta, hogy egy nagyon nehéz esztendőt tudhatnak maguk mögött, de az elmúlt több mint egyéves időszakban rendkívüli szabályok bevezetésével, rugalmas és kreatív megoldásokkal, de működtek az intézmények. Szavai szerint ugyan kisebb csoportokban szervezett ellátási formákban, online térben és telefonon, de folyamatosan támogatást nyújtottak és nyújtanak a szakemberek a rászorulóknak.

– A szervezet szociális és fejlesztő központjainak szerteágazó szolgáltatásai mellett folytatta működését a segélykéréseket kezelő Országos Segélyközpont is, ahová az elmúlt tizenkét hónapban kétszer annyi kérés érkezett, mint az azt megelőző hasonló időszakban.

Sokan kértek élelmiszert, fertőtlenítőszereket és a védekezéshez szükséges felszereléseket, például maszkot. Számos családnál a munkahely elvesztése okozott komoly anyagi problémát. A gyermekek esetében pedig a tanulásban való lemaradás a legnagyobb gond, így az online oktatás otthoni biztosításához kértek támogatást, többek között a digitális eszközök vagy az internetkapcsolat hiánya miatt – fogalmazott Gáncs Kristóf. Hozzátette: a bezártság okozta depresszió, a kapcsolati erőszak érintettjeinek pedig a bántalmazóval való még szorosabb együttélés okozta problémákkal kell megküzdeniük. A fokozatos nyitás során poszttraumás esetek felszínre kerülésére is számítanak a szakemberek.

Nem hagyták magukra a rászorulókat a pandémia alatt
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Bár még koránt sincs vége a rendkívül helyzetnek, az Ökumenikus Segélyszervezet intézményei is készülnek az egész társadalmat érintő nyitásra. Azon dolgoznak, hogy a sokszor virtuális térbe kényszerült találkozások, speciális módon megszervezett segélyakciók a megszokott formában folytatódhassanak, újra a személyes találkozásokra kerülhessen sor, térben és időben is együtt lehessenek a rászorulók, a munkatársak és újra nagy számban kapcsolódhassanak be önkéntesek a munkába.

A szervezet Szendrőben, Olaszliszkán, Kaposváron és Boldogkőújfaluban működtet Biztos Kezdet Gyerekházakat.

– A szendrői intézményben február 19-től ügyeleti rendszerben, illetve a támogatottak egymástól elszeparált fogadásával segítik a hozzájuk fordulókat többek között hivatalos ügyek intézésében, mosási lehetőség biztosításában, családlátogatásokkal és élelmiszerosztásokkal.

A külön megtartható egyéni gyermekfejlesztések bő egy hete elindultak, a csoportos gyermekfoglalkozások május első felében kezdődnek, természetesen az aktuális járványügyi előírások maximális betartásával – mutatott rá a kommunikációs igazgató.

Mivel a járványhelyzetben még többen igénylik a segítséget, a szervezet köszönettel fogad pénzadományokat honlapján, a www.segelyszervezet.hu oldalon, de az adó 1 százalékának felajánlásával (adószám: 19662927-1-43) is lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezet rászorulókat segítő munkáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.