Az MTA elnöke is véleményt mondott a negyedik hullámról

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a koronavírus elleni védőoltások elfogadásáról, az oltások minél szélesebb körű terjesztéséről és az álhírek veszélyeiről is írt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 27. 18:00
Freund Tams
Budapest, 2011. mrcius 4. Freund Tams, a Magyar Tudomnyos Akadmia Ksrleti Orvostudomnyi Kutatintzetnek igazgatja. Hrom magyar idegtuds, Freund Tams, Somogyi Pter, az Oxfordi Egyetem Anatmiai Neurofarmakolgia Intzetnek igazgatja s Buzski Gyrgy, az egyeslt llamokbeli Rutgers Egyetem Molekulris- s Viselkeds-Idegtudomnyi Kzpontjnak professzora kapta megosztva az egymilli eur (272,8 milli forintos) sszdjazs Agy-djat (The Brain Prize) a memriafolyamatokban kulcsszerepet jtsz agyi ideghlzatok feltrsrt. MTI Fot: Mth Zoltn Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A védőoltások a járvány elleni védekezés legfontosabb eszközei, amelyek jelen tudásunk szerint hatásosak és biztonságosak, a komoly mellékhatások előfordulása nagyon ritka” – írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a koronavírus-járvány negyedik hullámával kapcsolatos állásfoglalásában. Freund Tamás leszögezte: Magyarországon is emelkedik a koronavírus delta variánsával fertőzöttek száma, ezért az Magyar Tudományos Akadémia elnökeként, szakértők szakmai véleménye alapján, javaslatokkal kíván segíteni a kormánynak, a szakembereknek és az állampolgároknak is a következő járványhullám elleni küzdelemben. 

Az Akadémia elnöke a világ több országában tapasztaltakat idézve azt írta: a járvány negyedik hulláma során kórházba kerülő betegek kilencven százaléka a beoltatlanok közül kerül ki. ­ – A védőoltás nem csak a halálozások megelőzése miatt fontos, hiszen az új koronavírus súlyosan és tartósan károsítja az érrendszert, a véralvadást és az idegrendszert is ­– hangsúlyozta. 

Freund Tamás a harmadik oltás lehetőségére is kitért, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: jelenleg azoknak javasolt a harmadik dózis, akiknek a szervezetében nem mutatható ki ellenanyag. Ilyen csoportok a 60 év felettiek, az immunhiányos vagy csökkent immunitást okozó betegségben szenvedők és a fertőzésnek fokozottan kitett személyek, mint az egészségügyi dolgozók és a közszolgálatot ellátó emberek. 

Az MTA elnöke kiemelte: a koronavírus delta variánsa a fiatalabbak körében is előidézhet súlyos, esetenként maradandó károsodással járó megbetegedést, ezért egyetért az iskolákban elindított oltási kampánnyal. 

Freund Tamás úgy véli, a kormánynak érdemes megfontolnia a kötelező oltási regisztráció eltörlését is, mivel szerinte az csökkenti az oltási hajlandóságot, valamint bővíteni kellene az oltások széles körű beadási lehetőségét. Továbbá csökkenteni kell az orvosok leterheltségét, valamint ingyenessé kellene tenni a veszélyeztetett időskorúak antitestszint-mérését. Az Akadémia elnöke kiemelte, hogy a szegény településeken élők oltási hajlandóságának növelésére érdekében is komoly erőfeszítést kell tenni.

Közleményében a kormány figyelmébe ajánlotta a védettségi igazolvány és a maszkviselés kötelező előírását a nagyobb tömegeket fogadó, elsősorban zárt terű eseményeken. Kiemelte: az Akadémia felkérést kapott a miniszterelnöktől egy poszt-Covid-stratégia, valamint egy hosszú távú általános pandémiás terv kidolgozására, amelyre a kormány biztosítja a forrást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.