időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo
Az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Az MTA elnöke is véleményt mondott a negyedik hullámról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.08.27. 18:00 2021.08.27. 18:11
Az MTA elnöke is véleményt mondott a negyedik hullámról

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a koronavírus elleni védőoltások elfogadásáról, az oltások minél szélesebb körű terjesztéséről és az álhírek veszélyeiről is írt.

„A védőoltások a járvány elleni védekezés legfontosabb eszközei, amelyek jelen tudásunk szerint hatásosak és biztonságosak, a komoly mellékhatások előfordulása nagyon ritka” – írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a koronavírus-járvány negyedik hullámával kapcsolatos állásfoglalásában. Freund Tamás leszögezte: Magyarországon is emelkedik a koronavírus delta variánsával fertőzöttek száma, ezért az Magyar Tudományos Akadémia elnökeként, szakértők szakmai véleménye alapján, javaslatokkal kíván segíteni a kormánynak, a szakembereknek és az állampolgároknak is a következő járványhullám elleni küzdelemben. 

Az Akadémia elnöke a világ több országában tapasztaltakat idézve azt írta: a járvány negyedik hulláma során kórházba kerülő betegek kilencven százaléka a beoltatlanok közül kerül ki. ­ – A védőoltás nem csak a halálozások megelőzése miatt fontos, hiszen az új koronavírus súlyosan és tartósan károsítja az érrendszert, a véralvadást és az idegrendszert is ­– hangsúlyozta. 

Freund Tamás a harmadik oltás lehetőségére is kitért, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: jelenleg azoknak javasolt a harmadik dózis, akiknek a szervezetében nem mutatható ki ellenanyag. Ilyen csoportok a 60 év felettiek, az immunhiányos vagy csökkent immunitást okozó betegségben szenvedők és a fertőzésnek fokozottan kitett személyek, mint az egészségügyi dolgozók és a közszolgálatot ellátó emberek. 

Az MTA elnöke kiemelte: a koronavírus delta variánsa a fiatalabbak körében is előidézhet súlyos, esetenként maradandó károsodással járó megbetegedést, ezért egyetért az iskolákban elindított oltási kampánnyal. 

Freund Tamás úgy véli, a kormánynak érdemes megfontolnia a kötelező oltási regisztráció eltörlését is, mivel szerinte az csökkenti az oltási hajlandóságot, valamint bővíteni kellene az oltások széles körű beadási lehetőségét. Továbbá csökkenteni kell az orvosok leterheltségét, valamint ingyenessé kellene tenni a veszélyeztetett időskorúak antitestszint-mérését. Az Akadémia elnöke kiemelte, hogy a szegény településeken élők oltási hajlandóságának növelésére érdekében is komoly erőfeszítést kell tenni.

Közleményében a kormány figyelmébe ajánlotta a védettségi igazolvány és a maszkviselés kötelező előírását a nagyobb tömegeket fogadó, elsősorban zárt terű eseményeken. Kiemelte: az Akadémia felkérést kapott a miniszterelnöktől egy poszt-Covid-stratégia, valamint egy hosszú távú általános pandémiás terv kidolgozására, amelyre a kormány biztosítja a forrást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.