Közös ügy mögé állt Gulyás Gergely és Ujhelyi István

Minimalizálni kell azokat a károkat, amelyeket az online oktatás okozott – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután Ujhelyi Istvánnal tárgyalt a koronavírus-járvány oktatásra gyakorolt hatásairól. A mentálhigiénés problémák orvoslására a szocialista politikus egy konkrét javaslatcsomaggal állt elő, amelyet a kormány konstruktívan és nyitottan fogadott.

Forrás: Facebook/Ujhelyi István2021. 08. 17. 12:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: 

kellő oltóanyag áll rendelkezésre, ezért semmi akadálya annak, hogy szeptembertől megkezdődhessen a jelenléti oktatás,

 a mentálhigiénés helyzettel kapcsolatos szakmai javaslatokra pedig a kormányzat nyitott. Azt reméljük – folytatta –, hogy a lehető legnagyobb mértékben sikerül kiküszöbölni mindazon nehézségeket, amelyeket az elmúlt másfél év nehéz időszaka okozott. A miniszter hozzátette: 

a feladat és a cél is közös, hiszen ez egy pártpolitika felett álló ügy.

A tárcavezető beszámolóját követően Ujhelyi István az UNICEF Magyarország felmérésére hivatkozva rámutatott: a magyar szülők több mint fele észlelt a gyermekein valamilyen negatív, mentális változást a járványidőszak alatt, segítséget viszont töredékük kapott csak. Éppen ezért

a koronavírus lelki hatásaira és ezzel kapcsolatos kormányzati lépések szükségességére hívta fel a figyelmet, és „Lélekvakcina” néven hirdetett programot.

Gulyás Gergely ezt követően hívta egyeztetésre az MSZP képviselőjét és az általa javasolt szakmai szervezeteket, akikkel a kezdeményezés mentén egy átfogó, konkrét javaslatcsomagot tettek a kormány asztalára – magyarázta. 

 

Mint kiderült, a javaslatcsomagban szerepel többek között a jelenleg igénybe vehető iskolapszichológusi hálózat állapotának, valamint a Covid-járvány gyermekekre gyakorolt mentális hatásainak mielőbbi és átfogó felmérése, a pedagógusok és az iskolapszichológusok terhelésének csökkentése, valamint utóbbiak számának bővítése. Ugyancsak része a kormány asztalára tett javaslatoknak, hogy

 kapjanak mielőbb megfelelő szakmai, mentálhigiénés képzést a pedagógusok, hogy megfelelő módon felismerjék és segíteni tudják a járvány következtében lelki nehézségektől szenvedő gyermekeket.

 Emellett azt is szorgalmazták, hogy induljon olyan általános tájékoztató kampány is, amely tudatosítja a mentális egészség fontosságát, illetve a mentális segítségnyújtás lehetőségeit.  

 

Ujhelyi végül hangsúlyozta: a kormány konstruktívan és nyitottan fogadta a szakszervezeti és gyermekjogi szakemberekkel közösen megfogalmazott javaslatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.