Már bérbeadásra is kínál ingatlanokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A Bérleti Licit Portál létrejöttével az állami tulajdonú ingatlanok bérbeadása is lehetővé válik. A licitre bocsátott ingatlanok között házak, házrészek, irodák, illetve üdülők és szállók is megtalálhatók lesznek. Az MNV Zrt. tájékoztatása alapján a licithez csatlakozhatnak állampolgárok, valamint olyan szervezetek is, amelyek megfelelnek az átlátható működésre vonatkozó feltételeknek. A portál magyar és angol nyelven egyaránt elérhető lesz.

Magyar Nemzet
2021. 09. 28. 17:49
null
Győr, 2005. szeptember 26. Számos lakás áll üresen egy elkészült lakóparkban Győrben, ahol túlkínálat jelentkezik a lakáspiacon. Az újonnan épített társas- és sorházakban számos lakás maradt üresen. A túlkínálat a garzon- és a luxuslakások esetében is érezhető. MTI Fotó Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány számára kiemelt a társadalompolitikai célok megvalósítása, amelyhez átgondolt vagyonpolitikára van szükség. A 2010 óta fennálló kormány az elődeihez képest merőben új vagyonpolitikát folytat: megállította a rablóprivatizációt, megteremtette a felelős vagyongazdálkodás kereteit, átláthatóvá tette a vagyonkezelési viszonyokat és visszaszerezte a stratégiailag fontos vagyonelemeket – jelentette ki Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) Bérleti Licit Portáljának indulását bejelentő sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: a Bérleti Licit Portál beindulásával az állami vagyon hasznosításának egy újabb formájával, a bérbeadással bővül a vagyonkezelő tevékenysége. Hangsúlyozta: a portál biztosítja a pályázatok nagyobb nyilvánosságát és átláthatóságát, amely a kormány vagyonpolitikáját testesíti meg. 

A bérleti rendszer bevezetésével kapcsolatban Juhász Roland elmondta: az MNV Zrt. elindított egy konszolidációs folyamatot annak érdekében, hogy a piaci folyamatokhoz felzárkózó, menedzserszemléletű vezetői kultúrát honosítson meg. – Az észszerű gazdálkodás és a hatékony forrásfelhasználás elvét tartjuk szem előtt, ami azt jelenti, hogy az állam is lehet jó gazda – fogalmazott. Az államtitkár kiemelte: az MNV célja egy olyan letisztult nemzeti vagyonportfólió létrehozása, amely nagymértékben hozzájárul az ország versenyképességéhez. – A 2015 óta működő elektronikus aukciós rendszer működésével porfóliótisztítást hajtottunk végre, amely eddig csak értékesítésre ajánlott ingatlanokat, most pedig kiegészül a bérleti opcióval is – emelte ki. Juhász Roland elmondta: az állam folyamatosan elemzi az ingatlanvagyon összetételét, hogy az mindig a közfeladat-ellátás igényeihez igazodjon. – Amely vagyonelemek nem szolgálják ezen célokat, azoktól észszerű megválni – mondta, majd hozzátette: a 2015 óta működő online aukciós rendszernek köszönhetően az államnak eddig több mint 75 milliárd forint bevétele származott.

Az államtitkár arra is kitért, hogy az állami vagyongazdálkodás biztosítja a társadalmi szükségletek kielégítését is. Az állam rendszeresen segíti az önkormányzatok és az egyházak működését is, illetve segíti közfeladat-ellátásukat. – Idén áprilisban összesen hatmilliárd forint értékben, negyvenhárom települési önkormányzat ingyen jutott hetvennyolc ingatlanhoz, valamint két egyházi jogi személy kapott két ingatlant. Ezt követően egy szeptemberi kormánydöntés értelmében 4,3 milliárd forint összértékben tizenkét megyei és települési önkormányzat kapott tizenhat ingatlant, valamint négy egyházi jogi személy öt ingatlant – fejtette ki.

Lapunk kérdésére válaszolva az államtitkár elmondta: az MNV Zrt.-hez kerülő ingatlanok száma szinte kimeríthetetlen. Amennyiben egy ingatlan örökös nélkül marad, az állam lesz a végső örökös, továbbá az állami feladatok ellátásához is nagy számú ingatlanvagyonra van szükség, amelyeket szintén az MNV Zrt. kezel. Arra is kitért, hogy a maradványvagyon hasznosítására az állam létrehozott egy egyszerűbb szabályozással működő társaságot is, amely 2022. január 1-jétől fog elindulni és tehermentesíti a vagyonkezelőt. 

További sajtókérdésekre válaszolva az államtitkár elmondta: az eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy az elektronikus rendszeren értékesített ingatlanok a kikiáltási árnál magasabb értéken keltek el. Amennyiben az első aukció sikertelen volt, az újabb pályázatnál vagy tartotta magát a korábbi minimumár, vagy lépcsőzetesen engedtek abból, hogy ezzel is segítsék az értékesítést. Mint rámutatott, a vagyonkezelőnél folyamatos a vagyonelemek szűrése: ez alapján dől el, hogy egy adott ingatlant értékesítenek vagy bérbe adnak. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a vagyonkezelő elsődlegesen az értékesítésre törekszik, azonban a közfeladatok ellátása is kiemelt fontosságú. Ennek értelmében elsődlegesen például az adott önkormányzat is átveheti ingyenesen közfeladat-ellátásra az ingatlant, de amennyiben nem él a lehetőséggel, eladásra kerülhet sor.

Elhangzott: az új portál a mai naptól már elérhető. Jelenleg tizenegy pályázati kiírás található a felületen, az első év végére azonban már a százat is elérheti a meghirdetett ingatlanok száma. A felület teljesen akadálymentes működést biztosít, valamint magyar és angol nyelven egyaránt használható, a bejelentkezés pedig ügyfélkapu-regisztrációhoz kötött. Jelenleg asztali gépről és laptopról érhető el, két hét múlva pedig mobileszközökön is használható lesz androidos és iOS-es változatban egyaránt. A rendszer létrehozása az EU-s KÖFOP forrásából valósult meg. 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.