Négy évszakos pihenőközpont épül az egykori pártüdülő romjain

Senkivel sem kíván versenyezni, mégis a legkedveltebb balatoni attrakciók vetélytársa lehet a néhány év alatt az egykori pártüdülő helyén több fázisban kiépülő Aliga Liget. Megálmodói és az itt élők is úgy gondolják: amellett, hogy az üdülni vágyók egyik kedvencévé válhat, a környékbelieknek kínál majd minőségi munkahelyeket.

Kerékgyártó György
2021. 09. 14. 6:56
null
20210909 balaton vilagos aligai starnd teruleten uj fejlesztesek havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Nem kell ingatlanszakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember megállapítsa: korábbi tulajdonosai nem foglalkoztak a különleges értékeket rejtő balatoni üdülőkomplexum, a Club Aliga fenntartásával, fejlesztésével. Nem véletlen, hogy a közigazgatásilag Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligán hozták létre 1948 után a kommunista pártelit üdülőközpontját: a település nyolcvan kilométerre van Budapesttől, gyorsan elérhető, gazdag a növényzet, ráadásul a part nagy részét egy magas löszfal választja el a vasúttól és a fenti falurésztől. Védett, békés, csendes, sajátos hangulatú terület. A strand sétányát mégis ugyanazok a kövek borítják, amelyeken a hetvenes években is jártak az itt pihenők, a vitorláskikötő infrastruktúrája elavult, a Balaton legnagyobb kertmozija törött székeivel üresen tátong, és még az olyan létesítmények is az enyészeté lettek, mint Kádár János egykori villája, amely bizonyára érdekes turistalátványossággá válhatott volna.

BŐVÜL A KIKÖTŐ
Két évvel ezelőtt fordult a kocka. Az Appeninn Holding Nyrt. azzal a szándékkal vásárolta meg a hányatott sorsú üdülőtelepet, hogy abból egy, a mai ízlésnek megfelelő pihenőkomplexumot hozzon létre.

Budvári Róbert fejlesztési irányító a felújításra váró kikötőben Fotó: Havran Zoltán


– Tavaly a Kisfaludy-program részeként forrást nyertünk e-kikötő létesítésére – mondta el a Magyar Nemzetnek Budvári Róbert, a fejlesztés irányítója. A felújítás során kitakarítják a kikötő medrét, új mólók és keresztmólók épülnek, valamint egy gát, amely a nyugati széltől védi a kikötőt. – A létesítményben a jelenlegi 150-160-nál több hajó tud majd kikötni, és növeljük a vendéghelyek számát is. Töltőhálózat épül a Balatonon is egyre népszerűbb elektromos hajóknak, továbbá közvetlenül a kikötő mellett lesz olyan vendéglátó-szolgáltatás, ami vonzóvá teszi a helyet. A Bahart menetrend szerinti járata korábban érintette Aligát, de ez a szolgáltatás fokozatosan leépült, majd meg is szűnt. A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben nagyobb hajókat is tud majd fogadni a kikötő – sorolta Budvári Róbert.


SZOLGÁLTATÁSOK HELYIEKNEK IS
Elsősorban a helyiek látogatják szívesen a Club Aliga strandját. Évtizedekig csak a kiváltságosok léphettek a területre, a rendszerváltás óta azonban a világosiak megszerették és megszokták a partot. Az új tulajdonos a terület megtisztításával és a növényzet frissítésével kezdte a strand rekonstrukcióját, amit folyamatos korszerűsítéssel kíván folytatni.

A Balaton legnagyobb kertmoziját korábban csak a kiváltságosok látogathatták. Rendezvényközpont lesz belőle Fotó: Havran Zoltán


– Az általunk eltervezett fejlesztésnek az a vezérelve, hogy Aliga Ligetet (ez lesz a neve a megújított komplexumnak) ne csak a szezonban látogassák. Ezért tervezünk olyan újdonságokat, amelyek egész évben élményt kínálnak a látogatóknak – magyarázta Budvári Róbert. A terv szerint a főbejárattól lefelé, az egykori étterem helyén jön majd egy agora üzletekkel, kávézókkal, szolgáltatóegységekkel, egészségcentrummal, étteremmel. – Fontos irányelv, hogy olyan szolgáltatásokat kínáljon a komplexum, amelyekre a nyaralóvendégnek és a balatonvilágosinak egyaránt szüksége van. Itt, ellentétben a nagyobb balatoni településekkel, nincs minden helyben, sok mindenért utazni kell. Ezen változtathat az új agora. A hatszáz férőhelyes kertmoziból pedig egy olyan rendezvényteret hozunk létre, amely programokat kínál majd az érdeklődőknek – mutatta be a beruházás további elemeit Budvári Róbert.


MUNKA EGÉSZ ÉVBEN
A nagyszabású aligai fejlesztés egyik fontos eleme egy új hotel építése. Mint azt megtudtuk, a szálloda tervezésénél ugyanazt a célt tűzték ki, mint a teljes projekt esetében: hogy olyan szolgáltatóegység jöjjön létre, amely nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben várja a látogatókat. A part fölött, a dombtetőn kialakítandó épületnek az lesz az egyik különlegessége, hogy valamennyi szobáját a Balaton felé tájolják a kivitelezők, vagyis bármelyikbe költözik be a vendég, ugyanaz a csodálatos látvány fogadja majd. Négy évszakos pedig a wellness- és konferenciaszolgáltatásoknak köszönhetően lehet majd a szálloda, illetve azért, mert az Aliga Liget többi létesítményében is számos szolgáltatás várja a vendégeket. Mindez azonban nem csak üzleti szempontból fontos, hiszen a Balatonnál élő fiatalok egyik nagy problémája, hogy a tó környéke csak szezonálisan biztosít jól kereső munkát. Ezt enyhítheti a tervezett beruházás is. Azt, hogy mekkora probléma a helyi fiataloknak egy állandó munkahely megszerzése, Tósoki Szilárdtól tudhattuk meg, aki tizenöt éve él Balatonvilágoson. Mint elmondta, a tudatos állagrombolás felszámolása is látványos eredményeket hozott. A strand területe szépült, tisztább a parti meder, és nagyobb maga a plázs is, a közelgő fejlesztést pedig örömmel várja.

Az Agóra koncepcióterve


– Míg a szomszédos települések fejlődnek, gyarapodnak, mi megragadtunk a múltban – fogalmazott Tósoki Szilárd, aki szerint ha továbbra sem történik semmi, a fiatalok, a barátai elköltöznek innen, Siófok, Veszprém, Székesfehérvár több lehetőséget kínál. – Sajnos a település lakossága elöregedett, mert a korosztályom elhagyja a szülőfaluját. Itt nemcsak egy fejlesztésről beszélünk, hanem egy település jövőjéről – hangsúlyozta a férfi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.