Evangélikus lelkész az LMBTQ-ideológiáról: egyre gyakoribbak az intő jelek az egyházban

A Magyarországi Evangélikus Egyház közös állásfoglalást adott ki, amely a bibliai tanítás megerősítését célozta.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2021. 12. 29. 17:34
null
Budapest, 2018. július 7. Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásának résztvevõi gyülekeznek a fõvárosi Városligeti fasorban 2018. július 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hála Istennek a magyar evangélikus egyházban még a hagyományos, biblikus álláspont van érvényben, ugyanakkor egyre gyakoribbak az intő jelek a nyugati és északi evangélikus egyházakban, ahol a genderideológia térnyerése miatt eltérnek az igei tanítástól 

– hívta fel a figyelmet a Mandinernek adott interjúban Kiss Máté, aki az evangélikus egyház novemberi állásfoglalásának egyik kezdeményezője volt. 

Az evangélikus lelkész rámutatott: Amerikában megválasztották az első transznemű evangélikus püspököt, a skandináv egyházak homoszexuális kapcsolatokat már házasságként áldanak meg, sőt a német példák is egyre kirívóbbak. Elmondása szerint, ami intő jelzés volt számukra, hogy 

ezek a példák a hazai evangélikus nyilvánosság számára a legtöbb esetben nem mint tévtanítások vagy elrettentő példák kerültek interpretációra, hanem időnként azt érezték, hogy támogató attitűd jelenik meg velük kapcsolatban. 

Emellett hallhatóak voltak azok a megnyilvánulások, amelyek alternatívaként már elfogadták, sőt a Szentírásban leírtak ellenére nem tartották bűnnek az azonos neműek együttélését és a gyakorló homoszexuális kapcsolatot sem. A novemberi állásfoglalás fő szempontja ezért a bibliai tanítás megerősítése volt, amely rögzíti, hogy a házasság férfi és nő között köttetik. – Mi nem a saját véleményünket képviseljük ebben az állásfoglalásban, hanem a Biblia tanítását, a keresztény tanítást” – nyomatékosította a lelkipásztor. 

Kiss Máté kategorikusan cáfolt azokat a vádakat is, miszerint az egyház a nagypolitika napirendjéhez igazodva sietett véleményt alkotni.

 Hangsúlyozta, kezdeményezésüknek – amelyhez mostanáig csaknem tíz felekezet tagjai közül több mint 2600 keresztény csatlakozott – semmi köze nem volt a politikához. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Az LMBTQ-közösség fesztiválja 2018-ban (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.