Értékes hagyatékok érkeztek haza a Mikes Kelemen-programban

Hamarosan befejeződik a Mikes Kelemen-program, amelyben nagyon sok komoly értéket képviselő, a diaszpórában fennmaradt és az érintett közösségek, illetve magánszemélyek által felajánlott, megsemmisüléstől veszélyeztetett könyvtári, levéltári hagyatékok kerültek haza hazánkba. A hagyatékok többsége a tervek szerint kutatható és megismerhető lesz.

2022. 01. 27. 15:43
Mikes Kelemen program hagyaték egy része Fotó: Szakács Tamás/Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végéhez közeledik a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága által 2013-ban indított Mikes Kelemen-program, amelyben különleges, egyedi értéket képviselő hagyatékok érkeztek Magyarországra

– erről adott ki közleményt csütörtökön a nemzetpolitikai államtitkárság. Emlékeztettek arra, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács kérésére életre hívott program célja a diaszpórában fennmaradt és az érintett közösségek, illetve magánszemélyek által felajánlott, megsemmisüléstől veszélyeztetett könyvtári, levéltári hagyatékok Magyarországra szállítása, elhelyezése, feldolgozása és méltó felhasználása.

Kiemelték, hogy 2014–2019 között nyolc országból összesen több mint 5466 doboz veszélyeztetett hagyaték érkezett haza, többségük az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából.

Az adományok egy része a magyarországi közgyűjtemények anyagát gyarapítja, de az évek során hazaérkezett könyvekből – egy külön, erre a célra létrehozott kiajánlási felületen keresztül – a Kárpát-medencei magyar oktatási és kulturális intézmények is folyamatosan igényelhetnek. A programban az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár, mint közreműködő szervezet értékes szakmai munkát végzett. – A programban jelenleg a különleges, egyedi értéket képviselő anyagok hazaszállítása zajlik – tették hozzá.

A nemzetpolitikai államtitkárság közölte, hogy a 2020–2021-es időszakban Európából érkező küldemények között említhetjük az Olaszországból útnak indított, a Pápai Magyar Intézet, valamint a Szent István Ház felajánlásának köszönhető, esetenként százévesnél is régebbi egyházjogi műveket és szépirodalmi munkákat, Németországból pedig a Müncheni Magyar Intézet által felajánlott jelentős szépirodalmi és irodalomtörténeti köteteket.

– Az Amerikai Egyesült Államokban fellelt hagyatékok között számos, korábban a tengerentúlra emigrált magyar személy (írók, tudósok, politikusok és diplomaták) anyagait találjuk. Egyebek mellett Hóka Ernő (1931-), a Magyar Szabadságharcos Világszövetség egyik alapító tagjának az 1956-os forradalommal kapcsolatos memoárja, levelezései és hanganyagai emelhetők ki, amelyek értékes adalékként szolgálnak a történelmi esemény új szemszögből való megismerésében – mutattak rá. A Kanadából összegyűjtött anyagok között kiemelkedő Selye János (1907–1982) világhírű stresszkutató, egyetemi tanár hagyatéka, amely főleg személyes tárgyakból áll, valamint Korponay Miklós vezérkari századosnak, a magyar katonai emigráció kiemelt alakjának a kanadai Rákóczi Alapítvány által felajánlott iratanyaga. Kifejtették, hogy az Ausztráliából és Új-Zélandról érkező, egyedi értéket képviselő hagyatékok között említhetjük Barcza György (1888–1961) diplomata, titkos tanácsos, máltai lovag, Magyarország vatikáni (1927–938), majd londoni (1938–1941) nagykövete tevékenységét dokumentáló fotóalbumát, valamint Lakatos Gézának (1890–1967), Magyarország volt miniszterelnökének (1944. augusztus–október) főként levelezéseket és fotókat tartalmazó anyagát, továbbá a főleg hangszalagokból és értékes iratokból álló Szentirmay-hagyatékot.

A Magyarországra érkezett egyedi értéket képviselő gyűjteményeket az Országos Széchenyi Könyvtár külön raktárában beazonosították, majd ezt követően megkezdődött a feldolgozásuk

– hívták fel a figyelmet. A hagyatékok többsége a tervek szerint kutatható és megismerhető lesz.

Borítókép: A hagyaték egy része (Fotó: Szakács Tamás/Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.