Elemér 2024. február 28.
logo

Hajléktalanokkal is befolyásolhatják a választást

Nagy Orsolya
2022.01.13. 05:45 2022.01.13. 08:05
Hajléktalanokkal is befolyásolhatják a választást

A 2019-es önkormányzati választás megkönnyítette a kampányszervezési kalkulációt a baloldal számára Budapesten. Az egy az egy elleni küzdelem tiszta viszonyokat teremtett, így az eredményekből pontosan látszik, hogy mely kerületek billegnek, és hol van jelentősebb jobb, illetve baloldali szavazóbázis. Az egyik legmeglepőbb baloldali győzelem a VIII. kerületben született, ahol Pikó Andrást mindössze 269 szavazattöbbséggel választották polgármesterré úgy, hogy minden közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy a Fidesz nyeri a helyhatósági választást.

A mérések azonban figyelmen kívül hagyták a kerületben élő 1300, fedél nélküli választópolgárt. De Ferencváros is hasonlóan terhelt az Aszódi úti hajléktalanszálló egységei miatt. Nem meglepő tehát, hogy a VIII. és a IX. kerületben a baloldal a választási üzeneteivel elsősorban a legszegényebb rétegeket próbálja megszólítani. 

Erre a tényre mutatott rá az egyik józsefvárosi blogger, Nyerky Zsanett is, aki Gettónapló című oldalán közölte: a Nemzeti Választási Irodához fordult, hogy megtudja, befolyásolható-e egy települési választás azzal, ha egyre több hajléktalan jelenik meg a körzetekben. Mint kiderült,

 a hajléktalanoknak kiosztott, település szintű lakcímkártyával a fedél nélküliek egyéni jelöltekre is leadhatják a voksukat, amivel könnyedén befolyásolhatják a helyi eredményeket. 

A Gettónapló blog felhívta a figyelmet arra, hogy Pikóék nem véletlenül támogathatják az ex-SZDSZ-es Győri Péter nevével fémjelzett Menhely Alapítványt és az Iványi Gábor által alapított Oltalom Karitatív Egyesületet. 

Többször beszámoltunk arról is, hogy a hajléktalanokért küzdő A Város Mindenkié csoport szoros kapcsolatot ápol Karácsony Gergellyel és Pikó Andrással. A szervezet fő alakja, Misetics Bálint a főpolgármester lakhatási és szociális főtanácsadója lett, aki egyből kézbe vette a fővárosi hajléktalanok sorsát. Az új fővárosi városvezetés első intézkedései közt szerepelt volna Csepelen is megnyitni egy hajléktalanszállót egy régi iskolaépületben. A csepeliek tiltakozása miatt végül Borbély Lénárd polgármester változtatási tilalmat rendelt el az épületre, így meghiúsult Karácsonyék terve, hogy a VIII. kerületi Oltalom Egyesület szállójából hajléktalanokat költöztessenek át Csepelre. A jobboldali kerület egyik fővárosi kezelésű idősotthonába egy évvel később mégis sikerült hajléktalanokat beköltöztetni.

De nem ez volt az egyetlen eset, amikor fedél nélkülieket költöztettek össze nem hajléktalan lakókkal Karácsonyék. 

A józsefvárosi Kőbányai út 22. szám alatti fővárosi bérházba a Gyáli úti szállóról érkeztek nem kívánt szomszédok. A szintén fideszes vezetésű V. kerületet is tovább terhelte volna hajléktalanokkal Karácsony Gergely főpolgármester, aki a Városháza egyik szárnyát készült hajléktalanszállóvá alakítani. Szakértők szerint a betelepített hajléktalanok nemcsak szavazatokat hozhatnak a baloldalnak, hanem a jobboldali vezetésű kerületekben olyan elégedetlenséget is okozhatnak, amely mozgósítja a baloldali szavazókat, ám a jobboldaliakat távol tartja a szavazóurnáktól. 

Borítókép: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállója (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.