Pegasus: az adatvédelmi hatóság nem tárt fel jogsértést

Mivel továbbra sem kapták meg a telefonszámlistát, annak hitelességét nem tudják ellenőrizni.

2022. 01. 31. 14:53
Péterfalvi Attila
Budapest, 2015. március 4. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón 2015. március 4-én. A hatóság súlyos adatkezelési hiányosságokat tárt fel a többek között idősek számára szervezett termékbemutatók, egészségnapok esetében. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tárt fel jogsértést a Pegasus kémszoftver magyarországi alkalmazásával, illetve engedélyezésével kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – közölte hétfőn Péterfalvi Attila, a NAIH vezetője. A vizsgálat főbb nyilvános megállapításait tartalmazó 55 oldalas jelentés a hivatal honlapján olvasható. A vizsgálati eredmények számos részlete azonban minősített adat, 2050-ig titkos – közölte a hatóság.

Péterfalvi Attila a hivatal augusztusban elindított eljárásáról elmondta: végeztek helyszíni vizsgálatot a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, kértek szóbeli tájékoztatást, betekintettek dokumentumokba, ám jogellenességet nem tártak fel. Elmondta, hogy a sajtóban felmerült esetek között több olyan volt, amelyben valóban használták a Pegasust. A NAIH mintegy száz minisztériumi engedélyezést is megvizsgált, és azt állapította meg, hogy azok jogszerűek és indokoltak voltak.

Péterfalvi Attila elmondta azt is, hogy a Pegasus alkalmazásával kapcsolatban kiszivárgott, ötvenezer telefonszámot tartalmazó lista, illetve a háromszáz magyar állampolgár személyazonosító adatait és telefonszámait tartalmazó lista felveti a jogellenesség lehetőségét, ezért feljelentést tesznek.

Kitért arra is: bár összesen hatszor kérték az Amnesty Internationaltól – négyszer a magyar, kétszer a nemzetközi irodától –, továbbra sem kapták meg azt a telefonszámlistát, ami alapján Magyarországon a Direkt36 publikálta az oknyomozó cikkeit a megfigyeltekről. Az adatvédelmi biztos szerint az sem világos, hogy hogyan és honnan szivároghatott ki a telefonszámlista, valamint mivel nincsen birtokukban, annak hitelességét sem tudják ellenőrizni.

Borítókép: Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ma bemutatta a Pegasus-jelentést a sajtónak (Fotó: Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.