Közép-Európa jobban érdeklődik, Nyugat-Európa ellenséges

A nyugati média túlnyomórészt ellenségesen fordul Magyarország felé – derül ki a Nézőpont Intézet 2021-es nemzetközi médiaelemzéséből, amelyet február 24-én mutattak be.

Kerékgyártó György
2022. 02. 24. 11:58
KOVÁCS Zoltán
Budapest, 2021. szeptember 30. Kovcs Zoltn nemzetkzi kommunikcirt felels llamtitkr sajttjkoztatt tart a migrnsok beteleptsnek elutastsa tmban a Hungexpo Budapest Kongresszusi s Killtsi Kzpontban 2021. szeptember 30-n. Kovcs Zoltn kzlte: a kormny nem tmogatja Brsszel bevndorlsprti politikjt, a migrnsok beteleptst, klnsen az olyan eljrsokat, amelyek vgn llampolgrsghoz s szavazathoz juthatnnak a leteleplt migrnsok. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi vírushelyzet, a gyermekvédelmi törvény, valamint Orbán Viktor és az Európai Unió kapcsolata érdekelte leginkább a nemzetközi sajtót és médiát 2021-ben – derül ki abból a jelentésből, amelyet a Nézőpont Intézet állított össze és mutatott be február 24-én. 

Az intézet 18 országban 15 nyelven 103 orgánum közléseit szemlézte az elmúlt esztendőben, a vizsgálatból kiderül az is, hogy legélénkebben a V4, illetve a közép-európai országok érdeklődnek Magyarország iránt, a legkevesebb cikket, tudósítást pedig Izrael tette közzé.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója prezentációja szerint tanulságos annak a vizsgálata, hogy milyen szemlélettel, milyen hangnemben beszéltek rólunk ezek a közlések. Az összesítés szerint a bírálatok száma kétszerese a szimpatizáló véleményeknek, és egyértelműen kimutatható, hogy a nyugat-európai média sokkal ellenségesebb Magyarországgal szemben, mint Európa más részei.

Mráz Ágoston Sámuel intézetvezető a német média reakcióit mutatta be. Ismertetett egy játékfilmet, amelyet az ARD mutatott be. Ebben Orbán Viktort és Lázár Jánost a menekültkérdéssel kapcsolatban mutatják be kedvezőtlen színben. Egy gyermekeknek szóló oktatófilmben azt állítják a készítők, hogy Magyarországon betiltották a homoszexualitást. 

A gyermekvédelmi törvényt egyébként is rengeteg médiaközlés támadta, mégpedig úgy, hogy a gyermekvédelmi törvény kifejezést nem használták, helyette homoszexualitás-ellenes törvényről beszéltek. Ezen kívül a német médiában kiemelkedően fontos eseménynek számított a Klubrádió megszűnése, a baloldali előválasztás és azok a napok, amelyeken Magyarországon megemelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma. A német médiában több mint 81 százalékban ellenségesek voltak a megnyilvánulások, és csak 2,38 százalék volt pozitív. E közlések közé számított a pápalátogatásról szóló riport, amelynek nagy részében Iványi Gábor mondta el a véleményét.

„Azt a véleményt, amely elsősorban az angolszász országokban kialakult Magyarországról, azt nem lehet megváltoztatni, erre hamar rájöttünk” – mondta el Kovács Zoltán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Hozzátette: „Az egyetlen lehetséges megoldás, hogy egy saját kommunikációs stratégiával megbontjuk ezt a monolitet, és így lehetőség nyílik arra, hogy elmondjuk a saját véleményünket.”

Az államtitkár beszélt a magyar baloldal és a nemzetközi média kapcsolatáról. Mint kifejtette, a baloldalt az elmúlt években egyértelműen egyetlen dolog jellemezte: mindennek a tagadása. Emellett, mondta, az, hogy a baloldal politikai okokból igyekszik csúsztatásokkal bemutatni Magyarországot, sőt időnként egyértelmű valótlanságokat állít, óriási károkat okoz. Példaként említette azt, hogy Márki-Zay Péter a jelenlegi háborús helyzetben arról beszélt, hogy Magyarország katonákat küldene Ukrajnába. „Szó sincs ilyesmiről, ráadásul senki nem is kért ilyet Magyarországtól” – mondta Kovács Zoltán –, „ugyanakkor egy ilyen kiélezett helyzetben ez a kijelentés akár bajba is sodorhatja az országot”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.