Puskás Ferenc unokája és dédunokája megkapta a magyar állampolgárságot

Az 1950-es években a disszidáló embereket büntették, de Puskás Ferenctől nem vették el a magyar állampolgárságot.

Szabó Réka Zsuzsanna
Forrás: Nemzeti Sport2022. 04. 02. 9:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Puskás Ferenc unokája és dédunokája, Réka Damborena Puskás és Ane de Juan Damborena a futball-legenda 95. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől vették át a magyar állampolgársági bizonyítványt a Bozsik Arénában pénteken. 

A külügyminiszter ünnepi beszédében elmondta, ragaszkodott hozzá, hogy az ünnepélyes eseményre ott kerüljön sor, ahonnan a világon mindenhol ismert, nagyszerű balösszekötő világhódító útjára elindult.

– Olyan ünnepélyes nap a mai, hogy még a Ferencváros képviselőit is szívesen látjuk itt – utalt a vendégek között helyet foglaló Vincze Ottóra Szijjártó, míg a Honvédot az utánpótláscsapat játékosai mellett korábbi kitűnőségek képviselték, ott volt többek között Dajka László, Esterházy Márton és Pisont István, de tiszteletét tette az eseményen Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónk is.

A külügyminiszter elmondta: nagyszerű, ha egy kis ország legendát tud adni az egész világnak. Hozzátette: sokat utazik és minden alkalommal tapasztalja, hogy Puskás Ferencet még ma is mindenhol ismerik. 

Annak idején a minisztériumban szentségtörésnek számított, hogy az ajándéknak szánt porcelánok helyett az Öcsi bácsi által dedikált futball-labdákat vittem magammal. És ahová visszatértem, azt láttam, hogy ezt a labdát vagy a minisztérium fő helyére állították ki, vagy a kollégám megsúgta: hazavitte a gyerekeinek…– mesélte.

Talán furcsa arról beszélni, hogy Puskás Ferencnek mi köze volt a külügyhöz, de a Real Madrid legendás játékosa, Alfredo Di Stéfano mondogatta: Puskás Ferenc nemcsak játékosként, emberként is tízes volt, minden magyarnak segíteni próbált, olyan volt egy személyben, mint egy nagykövetség – jelentette ki Szijjártó Péter, aki óriási megtiszteltetésnek tartotta, hogy ő adhatta át Puskás Ferenc unokájának és dédunokájának a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumot. 

Az eseményen Öcsi korábbi csapattársainak leszármazottai is ott voltak, a hölgyeket szeretettel köszöntötte Grosics Edina, Gorsics Gyula lánya, ifjabb Buzánszky Jenő, valamint a stadion névadója, Bozsik József fia, Péter.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás-ügyek nagykövete beszédében elmondta: „Egy 1957-es törvény értelmében a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa bárkitől elvehette a magyar állampolgárságot, aki súlyosan vétett az állampolgársági hűség ellen.” 

Ezzel az akkoriban külföldre szökött, vagyis disszidált embereket büntették, de furcsa módon Puskás Ferenctől nem vették el a magyar állampolgárságot akkor sem, amikor megkapta a spanyolt, és 1962-ben már abban a válogatottban játszott a chilei világbajnokságon.

A főszerkesztő beszélt arról is, hogy mindezek ellenére Puskást hazaáruló megjegyzéssel az állambiztonság megfigyelte, dossziét vezetett róla, róla, akinél többet talán senki sem tett a huszadik században Magyarország jó hírnevéért. Amikor a rendszerváltás után hazaköltözött és magyar szövetségi kapitány is lett, fontosnak tartotta, hogy ismét rendben legyenek az iratai, lett újra magyar útlevele, személyi igazolványa – hangsúlyozta.

Borítókép: A külügyminiszter átadja az okiratot Puskás unokájának és dédunokájának (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.