Az Ifjú tudósok vetélkedő május 23-tól látható a televízióban

A vetélkedőre összesen mintegy négyezren neveztek, hogy számot adhassanak tudásuktól és példát mutassanak társaiknak is.

Magyar Nemzet
Forrás: Oktatási Hivatal2022. 05. 17. 16:46
informatika óra iskola Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal (OH) tudományos vetélkedője, az Ifjú tudósok második évadának televíziós elődöntőit, középdöntőit és döntőit május 23-tól vetíti az M5, a közmédia kulturális csatornája. A fizikából, informatikából és magyar irodalomból meghirdetett versenyre Magyarországon és a szomszédos országokban élő 11-12.-es középiskolások nevezhettek – tájékoztatta lapunkat az OH.

Az Oktatási Hivatal közleményében kifejtette: a vetélkedő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók számot adhassanak egy adott tudományban való jártasságukról, kimagasló tudásukról, egyúttal példát mutassanak hazai és külhoni diáktársaiknak, illetve a széles közönségnek: megéri tanulni, elmélyülni egy tudományterületben. A televíziós döntők kreatív, izgalmas feladatokon keresztül teszik láthatóvá, hogyan jelenik meg a tudomány a mindennapjainkban, hiszen az érdeklődők számos hétköznapi jelenségre is magyarázatot kapnak a műsorban, illetve érdekes irodalmi összefüggéseket is megismerhetnek.

A vetélkedőre közel négyezren neveztek, a 2021 novemberi első megmérettetésen tudományterületenként ötvenen jutottak tovább. A 2022 januárban megrendezett regionális fordulókból 8-8 tanuló vehet részt a televíziós vetélkedőn. Az elő- és középdöntők, valamint a döntők is páros megmérettetésekből álltnak fizikából, informatikából és magyar irodalomból is.  A diákokat elismert tudósokból álló zsűri értékelte, a feladatok megoldásában a három-három zsűritag segíthette, vagy éppen el is bizonytalaníthatta a versenyzőket. A meglepő, változatos kérdések között rövid, egyszavas választ, illetve hosszabb érvelést igénylő feladatok is szerepeltek, továbbá a természettudományban induló versenyzők különféle kísérleteket is bemutattak a stúdióban. Így nemcsak tudásra, hanem gyorsaságra, találékonyságra és jó előadói készségre is szükség volt a győzelemhez.

A vetélkedő minden nap 19 órakor látható az M5 műsorán. Az elismeréseket prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke adta át a helyezetteknek.

További részletek az Ifjú tudósok Facebook-odalán, valamint az M5 Facebook-oldalán olvashatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.