Gyurcsány a rezsicsökkentésről: Az egy hülyeség

A volt miniszterelnök és pártja, a Demokratikus Koalíció már a kezdetektől támadta a rezsicsökkentést. Lényegében minden intézkedést támad és kritizál, amit az Orbán-kormányok valaha is tettek – írja az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 05. 28. 19:38
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2022. május 16. Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetõje (k) napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány és szövetségesei úgy kezelték a 2006 utáni, rossz kormányzásból, majd a világválságból fakadó gazdasági krízist, hogy az emberekkel fizetették meg káros döntéseik árát.

Az egy hülyeség

– fogalmazott 2014 januárjában Gyurcsány, amikor az Origó a rezsicsökkentésről kérdezte. Néhány hónappal később, 2014 márciusában már azt mondta egy szegedi lakossági fórumon, hogy a rezsicsökkentés „megbukott”.

Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon

fogalmazta meg a volt miniszterelnök.

Gyurcsány politikájának központi eleme volt a profit és a haszon, valamint az emberek sanyargatása. A legtöbben ezt a saját bőrünkön tapasztaltuk meg: 2006 és 2010 között a duplájára emelkedett a villamos energia ára, miközben Gyurcsány a saját családi cégének, a Motim Zrt.-nek a Magyar Villamos Műveken (MVM) keresztül intézte el, hogy olcsóbban kaphassák az áramot ipari fogyasztóként – emlékeztet az Origó.

Brüsszelben is a rezsicsökkentés ellen harcolnak Gyurcsányék

Többször kiderült, hogy Gyurcsányék a növekvő piaci energiaárak problémáját a rezsiár emelésével kezelnék. Emlékezetes, hogy nem egészen két hónapja csaknem a teljes magyar baloldal az ellen szavazott az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. 2020 decemberében a DK-s Molnár Csaba a földgázzal fűtő emberekkel fizettette volna meg szén-dioxid-kibocsátásuk költségét. A momentumos Cseh Katalin pedig egy éve azt szorgalmazta, hogy Magyarország vezesse ki a szabályozott villany- és fűtési árakat.


A Gyurcsány-párt korábbi Európai Parlamenti képviselője – jelenleg Erzsébetváros polgármestere –, Niedermüller Péter szintén nem rejtette véka alá a véleményét. 

A rezsicsökkentés elképesztően ostoba és igazságtalan intézkedés

– mondta. Niedermüller azt kifogásolta, hogy mindenki egyaránt részesül rezsicsökkentésben, így a módosabbak és a kevésbé szerencsések is, ám azt már nem tudta megmondani, hogy szerinte kinek kellene kapnia a rezsicsökkentést, mi lenne az a jövedelmi határ, amelytől járhatna – olvasható a hírportálon.

Végképp eltörölnék

A 2022-es országgyűlési választások kampányában Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, aki Márki-Zay Péterrel mérkőzött meg a miniszterelnök-jelöltségért, már konkrét tervet vázolt fel arra, hogy ellehetetlenítsék a rezsicsökkentést. Dobrev arról beszélt, hogy

egy újfajta hatósági árszabályozást kellene bevezetni, ami adott fogyasztási szintig ingyenes rezsiminimumból, majd a szint fölött sávos árazásból állna.

Ha mindezt le akarjuk fordítani hétköznapi nyelvre, akkor a lényeg a rezsicsökkentés túlbürokratizálása lett volna, amitől az egész ellehetetlenült volna.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.