időjárás 21°C Ulrik 2022. július 4.
logo
A bukott miniszterelnök-jelölt Brüsszel leckéjét mondja fel

Márki-Zay EPP-mandátumot remél

Bákonyi Ádám
2022.05.20. 07:15
Márki-Zay EPP-mandátumot remél

Brüsszel támogatásában reménykedhet a pártalapítást tervező Márki-Zay Péter, aki pontosan ugyanazt a szöveget mondja fel, mint Frans Timmermans – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán arról, hogy a baloldal bukott miniszerelnök-jelöltje újabb hajmeresztő kijelentést tett. Hódmezővásárhely polgármestere most arról értekezett, hogy a magyaroknak a fürdővízzel kellene leöblíteniük a vécét. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint Márki-Zay elképzelésében van logika, de a kivitelezéssel baj lehet, egy párt alapításához ugyanis legalább tíz fő kell.

Márki-Zay Péter már a kampányban is arról beszélt, hogy kevesebb vizet kell használni és kevesebbet kell fürdeni, hogy így spóroljanak a magyarok a rezsin. Bár a baloldal miniszerelnök-jelöltje többek között emiatt – is – bukott hatalmasat, most mégis ott folytatja, ahol abbahagyta. Hódmezővásárhely polgármestere szerdán a 

Hit Rádióban ugyanis arról értekezett, hogy a kevesebb vízhasználat érdekében a magyaroknak a fürdővízzel kellene leöblíteniük a vécét. 

Mint fogalmazott: „tehát az a víz, amit mondjuk, mit tudom én, mire használ, az még utána lehet, hogy a vécé leöblítésére is alkalmas, mondjuk fürdővíz, teszem azt. Tehát vannak ilyen megoldások.”

Márki-Zay Péter akárcsak eddig, most is a brüsszeli leckét mondja fel. Konkrétan Frans Timmermans buzdít arra, hogy az emberek fürödjenek kevesebbet, ami által kevesebb orosz gázt használunk fel 

– mondta a bukott miniszterelnök-jelölt újabb hajmeresztő ötletéről Kiszelly Zoltán. 

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: a brüsszeli mantrák ismételgetésében most viszont az a különbség, hogy Márki-Zay saját pártot akar alapítani, amellyel a 2024-es EP-választáson indulna. – Úgy tűnik, hogy ebben Brüsszel, vagy inkább az Európai Néppárt (EPP) támogatására számít, ezért kell azt mondania, amit ők – fogalmazott a politológus. Emlékeztetett: Márki-Zay Péter nem győzi hangoztatni, hogy ő egy katolikus, konzervatív ember, március 15-i nagygyűlésén pedig a néppárt elnöke, Donald Tusk mondott beszédet. Mindezek alapján Kiszelly Zoltán arra számít, hogy Hódmezővásárhely polgármestere saját pártjára egy újabb magyar EPP pártként tekint a KDNP mellett. Szerinte Márki-Zay arra gondolhat, hogy az előválasztás második fordulójában rá szavazó kétszázharmincezer emberből maradt annyi, hogy megugorja az ötszázalékos küszöböt. – Az üzleti terv jó, van benne logika, de a kivitelezéssel baj lehet – mondta a politológus. Emlékeztetett: a bukott miniszterelnök-jelöltet még a sajátjai sem támogatják, Lukácsi Katalin, Kész Zoltán és Király Júlia is közölte már, hogy nem csatlakoznak az általa tervezett Civilek Pártjához. 

Ilyen körülmények között nehéz lesz neki, egy párt alapításához ugyanis legalább tíz fő kell 

– fogalmazott némi malíciával a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.