Viharos széllel és zivatarokkal tör be a hidegfront

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul.

Forrás: Met.hu2022. 05. 21. 9:10
null
Balatonfenyves, 2020. július 21. Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felõl fényképezve 2020. július 21-én este. Jobbról a Badacsony látható. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de napközben többórás napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Elszórtan zápor, zivatar előfordulhat, délután a délnyugati megyékben és az északkeleti határ mentén egy-egy heves zivatar sem kizárt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat az előrejelzésében.

Az északnyugatira forduló szél nagy területen megerősödik, néhol viharos lökések is előfordulhatnak, emellett zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul. Késő estére 15 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet. 

Forrás: Met.hu

Hidegfront vonul át, hatására észak, északnyugat felől megnövekszik a zivatarhajlam. Kezdetben az Észak-Dunántúlon, illetve az északi, északkeleti országrészben fordulhatnak elő zivatarok, amelyek fokozatosan terjeszkednek kelet, délkelet felé. 

Az északkeleti országrészben nagyon alacsony valószínűséggel heves zivatar kialakulására is esély mutatkozik. A déli, délutáni óráktól a délnyugati országrészben is kedvező légköri feltételek lehetnek zivatarok (alacsony valószínűséggel egy-egy heves zivatar) kialakulására is. A front mozgása azonban jelentős bizonytalansággal terheli az időjárási helyzetet. A délnyugati országrészben a késő esti órákban is aktív maradhat a légkör. A hevesebb zivatarokhoz viharos széllökés (~ 80-90 km/h), intenzív csapadékhullás és jégeső (~ 2 cm) társulhat.

Napközben a hidegfront hatására az északnyugatira forduló szelet helyenként (főként az Észak-Dunántúl, az Északi-középhegység és a főváros térségének magasabb pontjain) zivataroktól függetlenül is viharos (~ 70 km/h) széllökések kísérhetik.

Borítókép: Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felől fényképezve 2020. július 21-én este. Jobbról a Badacsony látható (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.