Fenyő-gyilkosság: Tasnádi mondta el a feleségének, hogy Gyárfás mivel bízta meg

Tasnádi Péterék környezettanulmányt is végeztek, miután Gyárfás Tamás megbízta a „keresztapát” Fenyő János megölésével – vallotta a bíróság előtt ma Tasnádi volt felesége, M. Judit. Az asszony gyógykezelésre hivatkozva, illetve azért, mert még mindig tart volt férjétől, azt kérte, hogy zárt távközlési láncon át tehessen vallomást. M. Judit Tasnáditól értesült a megbízásról.

2022. 06. 02. 18:39
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzleti kapcsolatban volt Tasnádi Péter Fenyő Jánossal 1997-ben, abban az időpontban is, amikor Tasnádi állítása szerint Gyárfás Tamás a Rubint Hotelben megbízta őt a Vico tulajdonosának likvidálásával. Tasnádi szerint hatmillió forint előleget vett fel a médiamenedzser-sportvezetőtől Fenyő János meggyilkolásáért. Tasnádi volt felesége azonban részben másként emlékszik a történtekre.

A Fenyő János meggyilkoltatása miatt Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen folyó büntetőper csütörtökön két tanú meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken. Az egyik tanú, Tasnádi Péter volt felesége azt kérte, hogy zárt hírközlési láncon keresztül hallgassák meg, mert még mindig tart egykori férjétől, ráadásul gyógykezelés alatt is áll. 

M. Judit a vallomásában kétszer is megemlítette, hogy volt férje korábban meg akarta gyilkoltatni, de ennek ellenére úgy gondolja, Tasnádi nem olyan, hogy embereket ölessen vagy öljön.

Az asszony közölte: pontosan emlékszik arra, hogy 1997 őszén – talán szeptemberben – Tasnádi azzal állított haza, hogy Gyárfás megbízta őt Fenyő likvidálásával. Amit elvállalt, és négymillió forint előleget haza is vitt egy nejlonszatyorban, amit vele rakatott be a páncélszekrénybe. 

Ezt követően, 1997 decemberében elutaztak három hónapra Amerikába. 

Tasnádi az USA-ban értesült arról, hogy Fenyőt megölték. M. Judit szerint férje egyszerre volt döbbent és ijedt a hír hallatán. A volt feleség úgy véli, Tasnádi valószínűleg ebben a pillanatban nem tudta, hogy a gyilkosság nem neki köszönhető-e, és hogy nem ő lesz-e a következő. Az asszony szerint Tasnádi felhívta telefonon Amerikából Gyárfást, hogy elkérje a megbízási díj másik felét. Úgy emlékszik, végül tízmillió forintról volt szó. M. Judit elmondta: nem tudja, hogy ki ölette meg Fenyő Jánost, ám szerinte amikor április elején hazajöttek az Egyesült Államokból, akkor Gyárfás lobogó hajjal vitte el Tasnádinak a gyilkosságért járó pénzt. A pénzt szintén nejlonzacskóban rakták be a trezorba. Ezzel szemben azonban Tasnádi a tanúvallomásában hat-hat millióról beszélt, amikor a megbízási díjról kérdezték.

M. Judit a mai tárgyaláson elmondta az is, hogy Tasnádi üzleti kapcsolatban volt Fenyővel. Miután a médiamogul egyik alkalmazottjának autóját valaki leöntötte kromofággal, a Vico-tulajdonos Tasnádit bízta meg, nyomozza ki, ki volt az elkövető. A vállalkozónak és sógorának, néhai Láposi Lőrincnek pedig közös magánnyomozó, illetve őrző-védő cége volt, amelyben számos egykori rendőrtiszt is dolgozott. Láposi maga is nyugalmazott rendőr vezérőrnagy volt, és híres gyilkossági nyomozó. A megbízást eredményesen végrehajtották. Tasnádi ezután felajánlotta Fenyőnek a teljes körű őrzés-védelmet és személyi védelmet, de ezt elutasította a Vico tulajdonosa. 

M. Judit szerint Tasnádi egy sor embernek elmondta, hogy Gyárfás megbízta a gyilkossággal. Sőt környezettanulmányt is végeztek Fenyő lakása körül, hogy megtalálják, hol vannak a nagyvállalkozó gyenge pontjai. A Fenyővel való kapcsolatáról Tasnádi azt mondta, hogy a kromofágos ügy mellett üzleti terveik is voltak. Ötszázmillió forintért meg akarta venni például Fenyőtől a Marczibányi téri lőteret, és megnézte a médiavállalkozó villáját is, de végül egyik üzlet sem jött össze. A Gyárfás-féle megbízásról azonban nem értesítette Fenyőt. Ezt az állítást M. Judit is megerősítette.

Gyárfás Tamás a tárgyalás során ismét képtelenségnek nevezte, hogy megbízta volna Tasnádit Fenyő likvidálásával. Azt elismerte, hogy a börtönből kijövő vállalkozónak adott tízmillió forint kölcsönt, amit Tasnádi nem adott vissza. Tasnádi ezzel szemben azt állítja, a második hatmillió forintot Kósa-Somogyi György, a Napkelte egyik vezető munkatársa vitte el 1998 tavaszán Láposi Lőrincnek. Kósa-Somogyi a  tanúvallomásában viszont ezt cáfolta. Kijelentette: soha nem vitt pénzt sem Láposinak, sem Tasnádinak. Tasnádi állítása azért sem felelhet meg a valóságnak, mert Kósa-Somogyi György 1998 tavaszán már nem volt a Nap TV alkalmazottja. Tasnádi egyébként rendszeres szereplője volt a Napkeltének, és rendre elkérte az erről készült felvételeket, amelyeket Kósa-Somogyi vitt el neki. A maffiózó és a tévés a küzdősportok révén ismerték meg egymást – derült ki a tárgyaláson. 

Ismert, a vád lényege szerint Gyárfás Tamás megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Tasnádi elvállalta a megbízást, ám nem teljesítette azt. Ennek ellenére a kétszer hatmillió forintot felvette érte. Gyárfás, látva, hogy Tasnádi nem hajtja végre a megbízást, felbujtotta Portik Tamást, hogy gyilkoltassa meg Fenyő Jánost. Portik 1998. február 11-én Jozef Roháccsal megölette Fenyőt.

A bizonyítási eljárás szeptemberben folytatódik Tasnádi három egykori emberével, valamint Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredessel, aki egy sor ma még nyitott kérdést rövidre zárhat.

Borítókép: Tasnádi Péter a törvényszék folyosóján a legújabb könyvét dedikálja, mielőtt tanúskodna (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.