Letartóztatta a törvényszék a brazil Pablo Escobart

Augusztus 2-ig kell megküldeniük a brazil hatóságoknak a bizonyítékokat, amelyek alapján kérték a hazánkban mexikói útlevéllel álnéven bujkáló Sergio Roberto de Carvalho elfogását és kiadatását. A brazil katonai rendőrtisztből drogbáróvá lett Carvalhót kedden fogták el Budapesten, ahol letartóztatták.

2022. 06. 23. 15:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék (FT) elrendelte annak a brazil állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben a Curitibai Bíróság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot – közölte csütörtökön az FT.

Mint ahogy beszámoltunk róla, kedden délelőtt 11 óra tájban egy budapesti étterem teraszán csapott le a rendőrség a hazánkban hamis mexikói útlevéllel, álnéven bujkáló Sergio Roberto de Carvalhóra, a világ egyik legkeresettebb drogbárójára, akit hazájában csak brazil Pablo Escobarként emlegetnek.

A törvényszék – nem nevesítve Carvalhót – azt közölte, hogy a brazil hatóságok nemzetközi kábítószer-kereskedelem, bűnszervezet, csempészet, pénzmosás, okirat-hamisítás és emberölés bűncselekményei miatt, büntetőeljárás lefolytatása céljából keresik a terheltet. A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi a Brazíliából Európába tartó kábítószer exportjának egyik fő elosztója, emellett az európai kontinens egyik legnagyobb kábítószer-kereskedője, aki főleg a paraguayi és bolíviai kábítószer-ellátók és az európai átvevők közötti összekötőként tevékenykedik, és pénzmosásban is részt vett. 

 

A bíróság a tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e. A kiadatás kérdésében az igazságügyi miniszter dönt majd. Carvalho nem járult hozzá a kiadatásához, de kérte a specialitás elvének alkalmazását, ami szerint kiadatása esetén a brazil hatóságok kizárólag a jelen kiadatási kérelemben szereplő ügyekkel kapcsolatban állíthatják bíróság elé. A bíróság az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a brazil igazságügyi hatóságot azért, hogy legkésőbb július 20-ig küldjék meg a kiadatási kérelmet, a nemzetközi elfogatóparancsot, valamint az abban foglalt bűncselekmények pontos tényállását, továbbá egyéb megjelölt iratokat, illetve tájékoztatásokat. Ezenfelül az FT több kérdést is intézett a külföldi igazságügyi szervhez a brazil börtönkörülményekről. 

A végzés nem végleges. Ha a kiadatás iránti megkeresés nem érkezik meg 2022. augusztus 2-ig a brazil hatóságoktól, a terhelt ideiglenes kiadatási letartóztatása megszűnik, azaz a brazil drogbárót el kell engednünk.

Az egykori katonai rendész őrnagyból lett, világszerte keresett drogbáró maffiaszervezetét 2020-ban érte a csapás, amikortól napjainkig gyakorlatilag felszámolták a bandát, Carvalho pedig menekülni kényszerült. Legalább tíz, különböző nemzetiséget és személyazonosságot, nevet használt, hamis útlevekkel, jogosítványokkal, bankkártyákkal operált. 

Carvalhónak 2020 augusztusában Spanyolországban veszett nyoma, miután hamis halotti anyakönyvi bizonylattal igazolta saját Covid-halálát. Ez azután történt, hogy Marbella városában, egy luxuskastélyban kokaincsempészet gyanúja miatt elfogták. A Paul Wouter nevű surinamei állampolgár hamis útlevelével igazolta magát. A Globo brazil híroldal szerint a spanyol hatóságok nem tudták, hogy kivel van dolguk, így óvadék ellenében szabadon engedték. Ekkor nyújtottak be a helyi hatóságoknak hamis halotti bizonyítványt arról, hogy Paul Wouter Covid–19-ben meghalt. A brazil hatóságok ezután értesítették Spanyolországot, hogy Wouter valójában Carvalho, akit így tovább kerestek. A két ország hatóságai ezután Portugáliára koncentráltak, mivel ott Cravalhónak számos vagyontárgyát találták meg. Több hónapnyi nyomozás után a rendőrség egy lisszaboni garázsban lefoglalt egy kisteherautót, amely 12 millió euró készpénzt rejtett. Marbellát megelőzően Carvalho két évig élt Portugáliában, és a furgonban talált milliók a kábítószer-kereskedelemből származó bevételei lehettek.

Eközben fokozatosan felszámolták Carvalho világhálózatát, 2022. február 15-én a hatóságok mintegy harminc embert tartóztattak le Brazíliában és Spanyolországban egy nemzetközi rendőrségi akció során.

Az Európai Unió Bűnüldözési Együttműködési Ügynöksége (Europol) koordinálta a nyomozást a brazil szövetségi rendőrség, a spanyol Gaurdian Civil, az amerikai kábítószer-ellenes hivatal és a paraguayi nemzeti kábítószer-ellenes titkárság támogatásával.
A nyomozás adatai szerint Carvalho Portugáliában megvásárolt egy magán-légitársaságot, az Airjetsult, amelynek székhelye Lisszabon mellett Cascaisban van, és megpróbált vásárolni egy másikat is, hogy – a CNN Portugália szerint – kokaint és készpénzt szállítson.
A maffiaszervezet pénzügyeinek nagy részét Dubaiból vezették, ahol a Carvalho jobbkezének mondott Marcelo Maghenzani a város egyik legdrágább negyedében tartott fenn irodát.

Maghenzanit 2021 májusában tartóztatták le, és azt feltételezik, hogy repülőjegyet foglalt és hitelkártyát tartott fent Carvalhónak, valamint átadta neki a Paul Wouter névre kiállított hamis papírokat.
Az elmúlt években 163, Carvalhóhoz köthető ingatlant foglaltak le Brazíliában, valamint Portugáliában, Spanyolországban és Dubaiban. Ezenfelül 37 repülőgépet, hetvenautót és több millió eurót készpénzt foglaltak le az Atlanti-óceán mindkét partján.

Borítókép: Carvalho terrorelhárítók gyűrűjében kedden Budapesten (Forrás: TEK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.