Titokzatos pénzek Gyurcsányéknál

Kétszázötvenmillió, azaz negyedmilliárd forint saját forrást használtak fel az áprilisi kampány során Gyurcsány Ferencék, akik a pénz eredetéről mindössze annyit közöltek, hogy az „a K&H-nál vezetett bankszámlára befolyt összegből” származott. Mindez azért is érdekes, mert Gyurcsány napokban közzétett vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy a bukott miniszterelnök értékpapír-megtakarításai százmilliókkal csappantak meg éppen a választás évében. Eközben, ígérete ellenére, Márki-Zay Péter a mai napig nem számolt el a kampánytámogatásaival.

Bákonyi Ádám–Máté Patrik
2022. 06. 10. 5:50
null
20210614 Salgótarján Gyurcsány Ferenc (képen), országgyűlési képviselő, a DK elnöke, Magyarország volt miniszterelnöke Salgótarjánba látogatott. Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtélyes kampányforrást tüntetett fel a Magyar Közlönyben megjelent beszámolójában a Demokratikus Koalíció (DK). Eszerint Gyurcsány Ferenc pártja összesen 322 millió forintot költött a kampányra, amiből csupán 37,8 millió volt állami támogatás, 35 millió pedig egyéb saját forrás.

A DK kampányköltéseinek alapjául szolgáló, fennmaradó 250 millió forintról Gyurcsányék mindössze annyit közöltek, hogy az „a K&H-nál vezetett bankszámlára befolyt összegből” származott. Mindez azért is érdekes, mert Gyurcsány napokban közzétett vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy az értékpapír-megtakarításai éppen a választás évében csappantak meg százmilliókkal.

Bármi is azonban a titokzatos negyedmilliárd forintos tétel eredete, Gyurcsány Ferenc és pártja többszörösen kapja azt vissza. Korábban lapunk is írt arról, hogy becslések szerint a DK 400 millió forinttal több állami támogatást kap majd az eddigiekhez képest a frakciója után. Gyurcsányék előző ciklusban 64 millió forintos havi parlamenti büdzséje 97 millióra hízik, ami éves szinten majdnem 1,2 milliárd forintot jelent.

Véget ért a bojkott

Hiába tesznek zsebre jelentős összegeket, a DK politikusai eddig nem feltétlenül végeztek megfeszített parlamenti munkát. Már a május 2-i alakuló ülésről kivonultak Gyurcsányék az ülésteremből a képviselői eskütétel után a tiltakozásuk jeléül. Ezt két héttel később is eljátszották, amikor Orbán Viktor tette le a miniszterelnöki esküt, majd május 24-én, az új kormány megalakulásakor sem vettek részt a parlament ülésén.

Ráadásul egy napirend előtti felszólalásában Gyurcsány törvénytelennek nevezte a kormányt, majd közölte, hogy nem tartja a parlamentet – ami egyébként a képviselők munkahelye, ahonnan a fizetésüket kapják – a politizálás legfontosabb terepének.

A DK politikusai viszont rájöhettek arra, hogy a bojkott nem vezet sehova, hiszen ezen a héten már aktívan részt vettek a parlamenti munkában. Mindkét ülésnapon éltek a napirend előtti felszólalás lehetőségével is, amire ezt megelőzően csak egyszer került sor az Országgyűlés megalakulása óta.

Százmilliók a kasszába

A Magyar Közlönyben megjelent beszámolók alapján egyébként közel 630 millió forinttal a Mi Hazánk költötte a legtöbbet a kampányra, ebből 588 millió volt állami támogatás, 38 millió pedig adomány. A Jobbik 281 millió forintból gazdálkodott, ebből 203 millió származott állami, 77 pedig saját forrásból. Az MSZP közel 227 milliót költött korteskedésre, ebből 144 millió volt állami támogatás, 5,2 millió pedig magánszemélyektől érkezett.

A Momentum 153 milliós keretéből 75 volt állami forrás, egy kiemelkedően magas, 37,5 milliós tétel pedig magánszemélyektől érkezett. A Párbeszéd 69 mil­liós kerete 39,2 millió forint állami támogatásból és közel 20 milliós adományból jött össze. Az LMP 55,2 milliós kampányköltsége lényegében csak állami forrásból származott.

A kampányköltések miatt azonban nem panaszkodhatnak a baloldalon, mivel a parlamenti frakciók után jelentős támogatásokat élvezhetnek az új ciklusban. Nagy nyertese volt a választásnak a Momentum, mivel most parlamenti frakcióval rendelkeznek, így évi nyolcszázmillió forint körüli támogatással számolhatnak. Több pénzhez jut a Párbeszéd is, mert egy fővel növekedett a frakció létszáma, ez pedig nagyjából százmilliós pluszt jelenthet a párt büdzséjében.

A nagy vesztesek közé tartozik a Jobbik: a párt a képviselői kétharmadát elveszítve mindössze tízfős frakciót alapíthatott, így az 1,26 milliárd forintos támogatásuk nagyjából 770 millióra csökkenhet.

Veszített a támogatásokból az MSZP is, miután a szocialisták tizenöt helyett már csak tíz képviselővel vannak jelen a parlamentben, így 1,16 milliárd helyett körülbelül nyolcszázmillió forintból gazdálkodhatnak. Az LMP-nek is kevesebb támogatás jut azzal, hogy az eddigi hat helyett az új parlamenti ciklusban már csak öt képviselőjük lesz, így ők körülbelül ötvenmillió forinttal kevesebb apanázst könyvelhetnek el. A Mi Hazánk pedig 580 milliós frakciótámogatással számolhat.

A kapitány is hallgat

Mindeközben ígérete ellenére Márki-Zay Péter a mai napig nem számolt el a kampánytámogatásaival.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje korábban azt állította, hogy május végéig megteszi ezt, ám hivatalos oldalán csupán az olvasható, hogy „a 2021. december és 2022 májusa közötti kampányelszámolás feltöltése jelenleg még folyamatban van”.

Márki-Zay Péteren mintegy százmillió forintnyi el nem költött támogatást kérnek számon saját szövetségesei, így Kész Zoltán is.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.