Újabb nyár, újabb fővárosi dugók

Hétfő reggel gyakorlatilag megbénult Budapest közlekedése, miután lezárták a budai alsó rakpartot a Döbrentei tér és a Halász utca között a Lánchíd felújítása miatt. A káoszt tovább tetézi a korábban elindított beruházások elhúzódása, illetve az, hogy a 3-as metró helyett ismét pótlóbuszok közlekednek a belvárosi és déli szakaszon.

2022. 06. 21. 5:45
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Élesben teszteli a főpolgármester úr, milyen az, ha le van zárva a rakpart. Látjuk” – írta Facebook-bejegyzésében Wintermantel Zsolt. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetőjének megjegyzése egy általa közzétett Google Maps-képernyőfotóra vonatkozott, amelyen az látható, hogy gyakorlatilag a teljes budapesti közlekedés megbénult.

Tegnaptól a fővárosban – a Lánchíd felújítása miatt – lezárták a budai alsó rakpartot a Döbrentei tér és a Halász utca között. A Budapesti Közlekedési Központ korábbi tájékoztatása szerint ezt a szakaszt egészen augusztus közepéig nem használhatják az autósok. Alternatív útvonal nem sok van, az autó­sok a környező utcákat kényszerülnek használni, ahol emiatt óriá­si dugók alakultak ki.

Emlékezetes, szinte ugyanez volt a helyzet tavaly nyáron is. Megbénult a közlekedés, miután a Karácsony Gergely vezette főváros több rekonstrukciót is egyszerre indított el. 2020 tavaszán pedig egyik napról a másikra alakítottak ki biciklisávokat, többek között a Nagykörúton, ahol azóta szinte lehetetlen gépjárművel közlekedni.

A mostani korlátozás egész nyárra megnehezíti a fővárosi közlekedők életét. Ráadásul a 3-as metró helyett ismét pótlóbuszok közlekednek a belvárosi és déli szakaszon, és még mindig tart a Blaha Lujza tér felújítása, amely főként a gyalogosforgalmat korlátozza.

A fővárosi Fidesz-frakció vezetője, Wintermantel Zsolt – aki végzettségét tekintve közlekedésmérnök – lapunknak korábban kifejtette, jelenleg az elképzelések megvalósításban van a hiba: egyik napról a másikra, előkészítés, felkészítés, társadalmi párbeszéd nélkül lezárták a Nagykörút egyik sávját, és sárga csíkkal, balesetveszélyesen kerékpársávokat alakítottak ki. 

– Ez nem az a fajta, helyes közlekedésszakmai megközelítés, amelyet az egyetemen tanultunk 

– mondta a szakember. 

 

Hozzátette, megérti, hogy a főpolgármester nem közlekedésmérnök, de a Városházán is és a BKK-nál is számtalan jó szakember van, akik korábban is meg tudták és most is meg tudnák oldani ezeket a feladatokat, ha a politika engedné nekik a szakmai munkát. 

– Szépen hangzik, hogy az embereknek akarják átadni a rakpartot, de nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet, ha pont azon a belvárosi szakaszon zárják le az utat, ahol a főváros észak–dél irányú közlekedése zajlik. Az emberek ugyanis nemcsak a fűben ücsörögni szoktak, hanem eljárnak dolgozni, bevásárolni, iskolába viszik a gyerekeiket, és néha szórakozni is mennek 

– magyarázta Wintermantel Zsolt. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kifejtette: ha Karácsony Gergely 2020 februárjában aláírja a Lánchíd felújításáról szóló szerződést – amit még Tarlós István idején készítettek elő –, akkor már lehetne ott közlekedni, és nem került volna legalább ötmilliárd forinttal többe a felújítás.

 

KARÁCSONY PANASZKODIK A Gyurcsány-párti Gy. Németh Erzsébet hétfő délután a budapesti Városházán tartott sajtótájékoztatón – pártja állásfoglalásával ellentétben − nagyszerű dolognak nevezte a rezsicsökkentést, majd azt kifogásolta, hogy az önkormányzatokat kiveszik a rezsicsökkentett körből, s ez jelentősen emeli a főváros kiadásait. A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője nehezményezte, hogy a válság miatt a következő évben már 56 milliárd forintot von el a fővárosi önkormányzattól az állam szolidaritási adó címén. Mint mondta, ők ezt tízmilliárdos szintre csökkentenék. – A parlamentben megkezdődött a következő évi költségvetés vitája, amely súlyos megszorításokat jelent. Ráterheli a kormány az önkormányzatokra azokat a megszorításokat, amelyeket nincs ereje végrehajtani – állította Karácsony Gergely főpolgármester.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.