A tűzzel játszik Gyurcsány Ferenc

Utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír, és így a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik – mondta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán arról, hogy a kata módosítása miatti tiltakozás ürügyén Gyurcsány Ferenc lázadást emleget, és a hatalom átvételére tesz ködös utalásokat. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: különösen azért fontos ez a kérdés, mert az elmúlt hetekben számos rendőrök elleni támadás és közérdekű üzem megzavarása történt.

Bákonyi Ádám
2022. 07. 22. 6:23
null
20210919 Pécs Gyurcsány Ferenc (képen), a DK elnöke, Magyarország egykori miniszterelnöke, kampányol Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc újabb lázadást vizionáló megnyilatkozása egy jogszabályok megtartására és megtartatására esküt tevő vezető ellenzéki politikushoz is méltatlan, súlyosan felelőtlen és bizonyos körülmények esetén bűncselekményre is bátoríthat – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője rámutatott: az Emberi jogok európai egyezménye szerint a véleménynyilvánítás korlátját képezi egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság, a területi sértetlenség, a közbiztonság, a zavargás vagy bűnözés megelőzése.

 

Felbujtásnak is minősülhet

Minden esetben azt kell megvizsgálni, hogy egy ilyen tartalmú megnyilatkozás alkalmas-e olyan tömegzavargás előidézésére, amely az Országgyűlést, az államfőt, a bíróságokat vagy éppen a kormányzatot alkotmányos jogkörében erőszakkal vagy ezzel fenyegetve akadályozza, amely esetben így megvalósul a lázadás bűncselekménye – idézte a Btk. vonatkozó passzusát az alkotmányjogász. Hozzátette: vizsgálható a későbbi ilyen cselekmények bekövetkezése és egy nagy nyilvánosság előtti felszólítás közötti ok-okozati összefüggés büntetőjogi szempontból, illetve utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír, és így a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik. – Különösen azért fontos ez a kérdés, mert az elmúlt hetekben számos rendőrök elleni támadás és közérdekű üzem megzavarása történt ellenzéki politikusok aktív közreműködésével vagy támogatásával – zárta gondolatait ifj. Lomnici.

 

Mire készülnek?

Ismert: a kisadózó vállalkozók tételes adója, azaz a kata módosítása ­miatti tiltakozás ürügyén Gyurcsány Ferenc rendre lázadást emleget, a hatalom átvételére tesz ködös utalásokat, illetve útszéli stílusban sértegeti Orbán Viktort. „Nem kétséges: a végén veszíteni fog. A valóság megmutatja, ki az úr a háznál. És nem Orbán. Iszonyatos lesz az ébredés” – írta a napokban a bukott miniszterelnök. Hozzátette:Mi megtanultuk a leckét. 2002 leckéjét, 2006 leckéjét és 2022 más természetű leckéjét. Készülünk.
Egy másik, konkrétan „lázadás” című bejegyzésében Gyurcsány megértéséről biztosította „a budapesti hidak lázadóit”. „Rosszul működő rendszert bontani hazafias tett. Akkor is, ha a rendszerbontók az ellenzék intézményes szereplőivel, szóval velünk szemben is bizalmatlanok. Lázadásuk a kormánnyal való megalapozott ellenszegülésből ered, de messzebbre mutat. Hogy mi lesz a vége, az csak részben múlik a lázadókon. Sokkal inkább azon, hogy a lázadás tettekben is megtestesülő vágya hány ember lelkét, szívét, értelmét keríti majd hatalmába. A lázadók mintha készülnének valamire. Hogy révbe érnek-e, nem tudom. De igaz, készülni kell” – írta.

 

Hazudni kormányon és ellenzékben

A DK elnökének lázadásra buzdító szavai azonban többszörösen is álságosak és hazugok. Míg a mostani kormány az egész Európát sújtó gazdasági és energiaválság, illetve a közvetlen szomszédunkban zajló háború miatt kénytelen meghozni egyes intézkedéseket és minimalizálni a károkat, addig Gyurcsány miniszterelnökként mindezek nélkül sodorta a csőd szélére Magyarországot. Sőt, elhíresült őszödi beszédében maga jelentette ki, hogy trükkök százai mellett „a világgazdaság pénzbősége” segítette kormánya túlélését. Arra, hogy ennek ellenére az ország anyagi és erkölcsi csődbe jutott, ugyancsak ő adta meg a választ: „És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a sz…rból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?” Nem utolsósorban Gyurcsány ekkor még egészen másként vélekedett a tiltakozókról. – Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek – jelentette ki cinikusan a bukott miniszterelnök.

 

 

Csak a balhé

Az Origó bemutatott néhány megdöbbentő felvételt, amelyeken jól látható, hogy a baloldal által felhergelt emberek miként köpködtek, trágárkodtak, mutogatták magukat meztelenül és ütötték a rendőröket a katamódosítás ürügyén. Mivel a „lázadók” baloldali politikusok kezdeményezésére foglalták el a Margit és az Erzsébet hidat, a Központi Nyomozó Főügyészségen több ellenzéki politikussal összefüggésben is közérdekű üzem működése megzavarásának bűntettének gyanúja miatt indíthat nyomozást. A tiltakozók feltüzelésében aktívan részt vett a Párbeszédből Szabó Tímea, a villabotrányba keveredett Tordai Bence és Mellár Tamás, az MSZP-ből Vajda Zoltán, a Momentum új elnöke, Gelencsér Ferenc, illetve a Kutyapárt két vezetője, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna.

 

Borítókép: Amikor még megvolt a bizalom az alelnök és az elnök között (Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.