Karácsony be nem tartott ígéretei

„Három évvel ezelőtti ígéretét sem tartja be a főpolgármester” – emelte ki a Facebook-posztjában a fővárosi Fidesz–KDNP frakciója. Lapunk utánanézett, hogy mik azok az ígéretek, amelyek az elmúlt három évben nem úgy alakultak, ahogyan azt Karácsony Gergely elgondolta.

2022. 07. 30. 7:20
null
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán zöld tanácsadást kínál az érdeklődőknek, ami, lássuk be, nem több, mint hiperpasszív látszatintézkedés. Pont az, amit a főpolgármestertől megszokhattunk – írta közösségi oldalán a Fidesz–KDNP budapesti frakciója, majd hozzátették: Karácsony Gergely a 2019-es főpolgármesteri kampányában azt ígérte, hogy a fűtési szezonban lakásrezsi-támogatást ad a rászoruló nyugdíjasoknak és kisgyerekes családoknak, húszezer forinttal támogatja majd őket. 

Most, az energia-veszélyhelyzet idején Facebook-posztjában érdemi segítséget követel a kormánytól úgy, hogy közben három évvel ezelőtti ígéretét sem tartja be, és a főpolgármester látszatintézkedésekkel próbálja leplezni, hogy még mindig nem teljesítette az egyik konkrét választási ígéretét – emelte ki a poszt.
A főpolgármester választási programjával kapcsolatban utánanéztünk többek között annak, hogy a lakhatási támogatásról milyen ígéretet tett. Budapest első embere egy 2019-ben kelt nyilatkozatában arról értekezett, hogy az előző évben az egész világon Budapesten nőttek a leggyorsabban az ingatlanárak. Akkori álláspontja szerint a főpolgármesternek igenis van dolga a budapestiek lakhatásával, letörli majd az albérletárak növekedését, a nonprofit lakásszektor hathatós növelésével meg fogják szüntetni a lakhatási válságot. Tény, hogy budapestiek százezrei – nem csak a legszegényebbek – szenvednek az elszállt lakásbérleti díjak miatt. Látható, hogy sokkal több önkormányzati lakásra lenne szükség, mégis évek óta egyre kevesebb van. A főpolgármester mégsem az ő problémáikra talál megoldást, hanem helyette a saját elképzeléseivel kísérletezett. Ilyen próbálkozása volt például a sivár életkörülményekkel és a rendőrség gyakori megjelenésével jellemezhető – Pikó András vezette – VIII. kerületben a Kőbányai út 22. és környéke, ahová Karácsony Gergelyék hajléktalan embereket költöztettek a bérlakásokba. A környéken azóta is sok az eldobált tű és fecskendő, a bódult állapotú szerhasználók megjelenése mindennapos. Többek között az épület körüli csótányokról, koszról, eltérő komfortfokozatú lakásokról számolt be tavalyi tudósításunk, vagyis ilyen körülmények között élnek azok a bérlők, akik mellé korábban hetvenegy lakásba költöztetett hajléktalan embereket a Karácsony Gergely vezette főváros és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei.


Budapest első embere arról is írt programjában, hogy a lakossággal folyamatos lesz a párbeszéd a főváros aktuális kérdéseiről, rendszeresen kikérik majd a budapestiek véleményét konkrét kérdések, projektek esetében. Karácsony ugyanakkor kampányígéretei ellenére továbbra is elzárkózik a széles körű társadalmi egyeztetéstől, ragaszkodik hozzá, hogy saját vízióit kövesse a budapestiek akarata helyett
– emlékeztetett a Fidesz fővárosi szervezete. 

Mint ismeretes, a főpolgármester egy közvélemény-kutatásra hivatkozva bejelentette: a budapestiek többsége támogatja a pesti alsó rakpart belvárosi, a Lánchídtól az Erzsébet hídig tartó szakaszának autómentesítését. A dolog szépséghibája, hogy a főpolgármester felmérése nem túl meggyőző, ugyanis a budapestiek 49 százaléka támogatja az autómentesítést a 43 százalékkal szemben, azonban a csalóka diagramot megnézve kiderül, hogy valójában csak 17 százalék adná át teljesen a gyalogosoknak a rakpartot, ami messze van a széles körű társadalmi konszenzustól. Ráadásul több felmérés bizonyítja Karácsony bejelentésének ellenkezőjét, és a szakma sem áll a tervei mellett: a Magyar Autóklub elutasítja az ötletet, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pedig az itt működő vállalkozások érdekében indít online konzultációt.

Borítókép: Budapest első embere a lakhatási problémkára vonatkozó korábbi vállalását is gyorsan elfelejtette (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.