Milliós fizetéssel vették fel Simont

Csak a lapunk által küldött közérdekű adatigénylés nyomán árulta el Karácsony Gergely hivatala, hogy a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampánystábjából igazolt új városházi kommunikációs vezető, Simon András havi fizetése 1,3 millió forint felett van. A válaszból kiderül: továbbra is a Városházán tevékenykedik Gál J. Zoltán, aki tavaly csak kampányfőnöki pozíciójáról mondott le, amikor Karácsony a baloldali előválasztás során visszalépett Márki-Zay javára. Karácsony Gál J.-t változatlanul főtanácsadóként foglalkoztatja, továbbra is ő felel a főpolgármesteri Facebook-posztokért.

2022. 07. 27. 5:55
Simon András; Simor András
Budapest, 2012. szeptember 26. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Simon András, a jegybank szóvivője érkezik az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésére az Országházban 2012. szeptember 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon András, a Főpolgármesteri Hivatal új kommunikációs vezetőjének havi illetménye 1,34 millió forint, amelyet évente bruttó 275 ezer forint kafetéria egészít ki 

– derült ki abból a válaszból, amelyet a Városháza adott lapunk közérdekű adatkérésére. Simon június 15-én állt munkába a hivatalban, lapunk már ezt követően érdeklődött a Városházától, mekkora fizetést kap az új vezető, de választ csak a közérdekű adatigénylésünk nyomán kaptunk.

Az ATV egykori műsorvezetőjét – mint arról lapunk korábban beszámolt – Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelöltként kérte fel 2021 decemberében, hogy dolgozzon az ő kampánystábjában. A Főpolgármesteri Hivatalban kommunikációs vezetőként a feladatai közé tartozik Budapest tájékoztatási tevékenységének irányítása, a sajtóiroda, a sajtókapcsolatok, a közösségimédia-felületek és a kiemelt rendezvények felügyelete, továbbá összefogja a fővárosi cégek kommunikációs tevékenységét és kapcsolatot tart a kerületekkel.

Simon foglalkoztatásával kapcsolatban korábban a Fidesz–KDNP fővárosi frakciója feltette a kérdést: „Karácsonynak is igazi profira van szüksége, hogy semmittevését PR-trükkökkel leplezzék?” „Természetesen a kizsigerelt fővárosi önkormányzatnak ilyenekre mindig van pénze” – tették hozzá.

Gál J. Zoltán, aki tavaly októberben Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt kampányával kapcsolatban a kampányfőnöki feladatokat látta el, majd erről a pozícióról lemondott – miután Karácsony visszalépett Márki-Zay javára a tavalyi baloldali előválasztás során –, jelenleg is a főpolgármester stratégiai főtanácsadója, önkormányzati főtanácsadó – derül ki a hivataltól kapott közérdekű adatigénylésünkre küldött válaszból. Gál J. Zoltán a Városháza egyik legbefolyásosabb embereként a főpolgármester Facebook-posztjaiért is felelős volt, az idei évre 15 százalékos béremelést kapott, ezzel 1,15 millió forintra emelkedett az apanázsa, amit valószínűleg még hirtelen jött lemondása előtt állapítottak meg neki. Gál 2002-ben az MSZP országos listájáról országgyűlési mandátumot szerzett, majd a Medgyessy-kormány szóvivője lett. A Medgyessy-kabinet bukása után közeli kapcsolatot alakított ki Gyurcsány Ferenccel, akinek kormányában államtitkári pozíciót töltött be.

Később újságíróként a Vasárnapi Hírek főszerkesztője és a Népszava főszerkesztő-helyettese volt, ezután 2018 óta Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát segítette, majd a Városházán vállalt tanácsadói feladatkört.

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester tanácsadóinak bőven jutott illetményfejlesztés és akadtak olyanok is, akiknek ötven vagy akár száz százalékkal is nőtt legutóbb a havi fizetése: Jávor Benedek ugyan nem tanácsadó, de ő is jelentős pénzhez jut a baloldali vezetésnek hála, hiszen a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, havi 990 ezer forintért. Illetményfejlesztésben részesült többek között Misetics Bálint lakhatási és szociális főtanácsadó is, aki kilencszázezer forintért ad szociális tanácsokat a főpolgármesternek. A városházi tanácsadókat érintő legutóbbi fizetésemelés mértéke 27 és 99 százalék közötti volt.

Borítókép: Karácsony hivatalának új kommunikációs vezetője június közepén állt munkába (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.