Veszélyes szintre lépett a migrációs nyomás

A Belügyminisztériumban hamarosan elkészül a kormánynak szánt előterjesztés a határvadászegységekről. Lapunk úgy tudja, az alakulatba szívesen látják majd azokat a volt határőröket, akiknek van helyismeretük, valamint koruk és egészségügyi állapotuk megengedi, hogy szolgálhatnak a déli határon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerb kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón közölte: veszélyes szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre erőszakosabbak, már felfegyverkeznek és használják is a fegyvereket.

2022. 07. 05. 6:08
null
20211215 roszke hatar migrans MIGRANS ARCAT KI KELL TAKARNI csongrad megye havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan elkészül a Belügyminisztériumban a kormánynak szánt előterjesztés a határvadászegységekről, a déli határt védeni hivatott új fegyveres alakulat létrehozásáról – értesült lapunk. 

A javaslatban a szükséges létszám mellett a fegyverzet, a technikai felszerelés, a kiképzés menete és költségei mellett szerepelni fog a leendő alakulat tervezett működtetési költsége is. Lapunk úgy tudja, az egyszerűség kedvéért csak határvadászoknak hívott alakulatba szívesen látják majd azokat a volt határőröket, akiknek van helyismeretük, valamint koruk és egészségügyi állapotuk megengedi, hogy szolgálhatnak a déli határon. Az érintettek jó része jelenleg az Országos Polgárőrszövetség határvédelmi tagozatában szolgál.

Gyurcsányék felszámolták

Az egykori határvadászszázadok mintájára fogják megszervezni a rendőrségen belül az önálló határvédelmi alakulatot. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ezzel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta: a Belügyminisztériumhoz tartozó egykori önálló határőrségnek is működtek határvadász századai, ezeket 2006-ban a Gyurcsány-kormány számolta fel. Az önálló határőrség felállításáról Bakondi azt közölte: az állomány nem rendőrökből, nem is katonákból áll majd, hanem olyan emberekből, akik kizárólag a határőrizeti feladatokat látják el, csak erre kapnak majd kiképzést. Így lehetőség lesz arra, hogy a katonákat kivonják a határőrizeti feladatokból, hiszen a hadseregnek az a fő feladata, hogy az ország fegyveres védelmére készüljön.
Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás. A migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek és használják is a fegyvereket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott. 

– Fokozódik a menekültválság, ráadásul mi, magyarok – alapvetően egyedüliként – szembesülünk kihívással egyszerre délről és keletről, mondhatni kettős nyomás alatt állunk – hangsúlyozta Szijjártó.

 

Egyre erőszakosabbak

Közölte: az ukrajnai háború fokozódó intenzitása miatt egyre nő a menekültek száma Magyarország keleti határán, és már naponta több mint tízezer menekült érkezik az országba, számuk pedig már meghaladta a 820 ezret.
Mindezzel párhuzamosan a migrációs nyomás is egyre súlyosabb. A mai napig több mint 110 ezer illegális bevándorlót állítottunk meg a déli határunkon – mutatott rá. 

A miniszter kiemelte: az egyre erőszakosabb és már fegyveres migránsok biztonsági fenyegetést jelentenek Szerbia és Magyarország számára is. 

– Szeretném világossá tenni, hogy ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek Szerbiában, akik lövöldöznek, semmilyen joguk nincsen arra, hogy belépjenek Magyarország területére – nyomatékosította a külgazdasági és külügyminiszter.
Emlékeztetett rá, hogy a migránsok biztonságos országokon keresztül, határok sorozatos megsértésével, vagyis bűncselekmények sorozatos elkövetésével érkeznek Szerbiába, és erre senkinek nincsen joga. Megemlítette, hogy az ukrajnai háború okozta élelmiszerválság újabb, valószínűleg minden eddiginél sokkal súlyosabb migrációs nyomást fog helyezni szerbekre és magyarokra egyaránt. 

– Ezért azt hiszem, hogy ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és a Soros György-féle NGO-k befejezzék a migráció biztatását és a migráció szervezését – hangsúlyozta a miniszter. 

Hozzáfűzte: a migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények veszteségeiért, amelyek között most már emberélet is van, a felelősség azokat terheli, akik a migrációt támogatják, buzdítják, és akik a migránsokat arra ösztönzik, hogy jöjjenek Szerbiába és Magyarországra.
A hét végén a Szabadka melletti, egészen a magyar–szerb határig húzódó makkhetesi erdőben migránsok két – egy afgánokból és egy pakisztániakból, más források szerint marokkóiakból álló – csoportja támadt egymásra. Az M1 beszámolója szerint a szabadkai kórházban hat migránst ápoltak tűzfegyver okozta sérülésekkel, közül egy 16 éves lány volt a legsúlyosabb állapotban. Az összecsapásnak legalább egy halálos áldozata volt.
A V4NA hírügynökség beszámolója szerint a rendőrség az eset után nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, s közleményük szerint egy 26 éves afgán állampolgárt tartóztattak le. A Facebookra feltöltött videókon jól látszik – írta a hírügynökség –, hogy a rendőrség és a terrorelhárítás szinte megszállta a helyszínt, hogy rendet tegyen. A V4NA felhívta a figyelmet, hogy a Facebookra felkerült videókon az is látszik, hogy Horgosnál a határkerítés mellett több migráns szabadon sétál, miközben fegyver van náluk.

Több ezer eurós bevétel migránsonként

Lapunk már tavaly októberben megírta, hogy az embercsempészbandák egymás között felosztották a szerb–magyar határt a szerb oldalon öt-hat szakaszra. Megveszik egymástól a területet, vagy a másiktól erőszakkal elfoglalják, ahol aztán kizárólag ők csempészhetik az illegális bevándorlókat. A csoportok vezetői irakiak, szírek, afgánok és marokkóiak. A szervezettség egyértelmű, az óriási bevétel szintén; Bécsig 3-4 ezer eurót is elkérnek fejenként. Aki a már leosztott területre tévedve embert akar csempészni, azt agyonverik, és véres leszámolásokat rendeznek egymás között.

Borítókép: A röszkei határon (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.