A DK szóvivőjének helyéről szavaznak Isaszegen

Az országgyűlési választásra Budapestre ejtőernyőztette szóvivőjét a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs a fővárosi 12. egyéni választókerületben indult, Hajdu László (DK) helyett, miközben Isaszegen volt egyéni önkormányzati képviselő. A politikus akkor azt nyilatkozta, beköltözött Hajduék házának szuterénjébe, hogy legyen kerületi lakcíme, megválasztása után pedig lemondott önkormányzati pozíciójáról.

2022. 08. 25. 6:50
BARKÓCZI Balázs; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. január 31. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b) és Barkóczi Balázs, a párt szóvivõje érkezik az Új köztársaságért Alapítvány köztársaság napja alkalmából rendezett ünnepségre Bibó István szobrához 2020. január 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három településen tartanak vasárnap időközi választást. A Vas megyei Ostffyasszonyfán három független jelölt indul a polgármesteri címért, és új képviselő-testületet is választanak a helyiek. A Fejér megyei Mányon szintén három független jelölt indul, itt új településvezetőt választanak.

Az országos pártok a harmadik településen, Isaszegen indítanak csak jelölteket.

A 11 ezer fős Pest megyei városban a 7. számú egyéni körzetnek választanak új képviselőt, miután a DK-s Barkóczi Balázs lemondott tisztségéről.

A Gyurcsány-párt szóvivője 2019-ben lett képviselő a városban (korábban egyszer már 2006-ban is megválasztották), a szavazatok 37 százalékát szerezte meg, fideszes ellenfele, Prosits Tiborné kilenc vokssal maradt le mögötte. A maradék szavazatot egy helyi egyesület jelöltje zsebelte be.

Fotó: Képernyőkép/Választás.hu

A 2022-es országgyűlési választásra Barkóczi Balázst pártja a fővárosba ejtőernyőztette, a XV. kerületben indult egyéni jelöltként az országgyűlési választáson. A DK fellegvárának számító budapesti kerületbe a párt szóvivője az előválasztás kedvéért jelentkezett át.

„Amikor elkezdődött az előválasztási kampány, elkezdtem jobban megismerkedni Rákospalotával, és azt mondtam, ez az én politikai hazám” – magyarázkodott az Indexnek Barkóczi akkoriban. Úgy fogalmazott, felmerült egy „természetes igény”, a választók szerették volna, hogy aki esetleg képviseli őket, helyi lakos legyen. Közölte: nem áll úgy anyagilag, hogy hirtelen vegyen egy lakást, ezért Hajdu László felajánlotta, hogy költözzön be a feleségével a háza szuterénjébe. Barkóczi arra a kérdésre, hogy életvitelszerűen él-e a házban, nem adott egyértelmű magyarázatot.

„Be vagyunk jelentve a kerületben, sokat tartózkodunk ott, a költözésünk folyamatban van” – nyilatkozott, azt is megemlítve: egy országgyűlési képviselőnek nem is kell a kerületben élnie, mert országos ügyekkel foglalkozik. Barkóczi Balázs miatt helyben az MSZP jelöltjét is visszaléptették az országgyűlési választáson, amelyen végül a voksok 45 százalékát begyűjtve nyert a baloldal számára kedvező körzetben. Közösségi oldalán azóta is bizonygatja, hogy a helyieket képviseli, augusztus 20-án pedig együtt szelte fel az új kenyeret a kerület DK-s polgármesterével, Cserdiné Németh Angélával.

Barkóczi megüresedett isaszegi képviselői helyére ezúttal is hárman pályáznak, a Fidesz–KDNP jelöltje változatlanul Prosits Tiborné, a baloldali pártok (a Jobbik kivételével) Balajti Zsoltot támogatják. Harmadikként a Munkáspárt jelöltje, Kovács István indul.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Barkóczi Balázs (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.