időjárás 3°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo
A mohácsi-szigeti lápon elengedhetetlen a kerítésépítés

Bezárják a kiskaput az illegális migránsok előtt

Szemán László János
2022.08.12. 18:44 2022.08.13. 00:42
Bezárják a kiskaput az illegális migránsok előtt

A Mohácsi-szigeten tíz kilométernyi műszaki határzárat építenek, ezzel bezárják az eddigi kiskaput az illegális migránsok előtt. A Karapancsa iszapos, őslápos vidék, itt eddig nem volt kerítés, mivel rendkívül nehéz és drága a kivitelezése.

Egy 2015-től meglévő kiskaput zárnak be az embercsempészek és az illegális migránsok előtt azzal, hogy megépítik a Mohácsi-szigeten az eddig hiányzó, mintegy tíz kilométernyi műszaki határzárszakaszt Hódunától a Dunáig – hívták fel a Magyar Nemzet figyelmét illetékes források.

Két napja adtunk róla hírt, hogy a kormányhatározatnak megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon. Hóduna Hercegszántóhoz tartozó tanya a szerb–magyar határ magyar oldalán.

A határzár a tanya keleti oldaláig tart, onnan a Dunáig a kedvezőtlen geológiai viszonyok miatt eddig nem építették ki a kerítést. Hódunától a Dunáig már építik a biztonsági kerítést, ami a magyar, a szerb és a horvát határ találkozásánál, a folyónál ér majd véget.

A 2015-ös migránsinvázió során szeptember 15-ig a magyar–szerb zöldhatár lezárásáig, illetve a jogi és fizikai határzár létrehozásáig a Baranya megyéhez tartozó, Dunától keletre fekvő települések, Sárhát, Újmohács, Homorúd és Hóduna kevéssé voltak érintve a migrációs folyamatokban.

A nehezen járható zöldhatár lápos, mocsaras vidék, amely nem vonzotta a migránsokat.

A Mohácsi Újság szerint ezt követően hazánk déli határánál az embercsempészek – kikerülve a lezárt szakaszt – Horvátországon át csempészték a migránsokat Magyarországra 2015. október 18-ig, a magyar–horvát zöldhatár lezárásáig.

A migránsok és az embercsempészek azonban új útvonalakat kerestek, így jött a képbe a magyar–szerb–horvát hármas határ térsége, ahol Hóduna, Újmohács, Homorúd, Dunafalva térségében azóta is gyakorlatilag naponta fognak el határsértőket.

Ez az újabb migránshullám hatására csak tovább növekedett. Az illegális migránsok már Mohácson és a környező településeken is megjelentek, a helyzet tarthatatlanná vált. A kormány pedig lépett: a munkálatok fogvatartottak közreműködésével megkezdődtek.

A magyar–szerb határszakaszon a meglévő 165 kilométeres kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítik meg. Ezeket pengés kerítéselemmel fedik, míg alsó felüket többsoros NATO-dróttal szerelik fel. A műszaki megoldások azt hivatottak megakadályozni, hogy az illegális migránsok létrával átmásszanak a kerítésen. A megerősítés része a határzár első sorának betonacél síkhálóval történő megerősítése, illetve a gyors telepítésű drótakadály (gyoda) cseréje és magasítása is, ezek elsődlegesen a kerítés átvágását akadályozzák meg. Ezzel egy időben a hódunai tíz kilométeres szakasz kiépítése is zajlik.

Toborzás a Szigeten

A Mohácsi-szigeten megerősített rendőri és katonai járőrözés mellett polgárőrök bevonásával védik a magyar állam határát. A polgárőrök helyismerete itt is aranyat ér, csakúgy, mint a migránsok veszélyeztette többi térségben is. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos az Országos Polgárőrszövetséggel arról tárgyalt, hogy a polgárőröket minél inkább be kell vonni a határvédelmi feladatokba. A Budapesti Rendőr-főkapitányság eközben jelezte, hogy a Sziget fesztiválon határvadász-toborzó pontot működtet. A határvadász hivatás vagy az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket a prevenciós ponton várják.

Borítókép: Hóduna és a Duna közötti még nyitott szakaszon naponta fognak el migránsokat (Forrás: Police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.