Pazarlást szül a BKK döntése

Újból elkövetni készül a korábban már milliárdos kárt okozó hibáját a fővárosi közlekedésszervező.

2022. 08. 02. 18:24
null
Budapest, 2020. június 15. Utas száll fel egy autóbusz elsõ ajtaján a BKK a Keleti pályaudvari megállójában 2020. június 15-én. Reggeltõl újra nyitják az elsõ ajtót a fõvárosi buszok és trolik, visszaállt az elsõ ajtós felszállási rend, amelyet korábban a koronavírus-járvány miatt szüntettek meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újból elkövetni készül a korábban már milliárdos kárt okozó hibáját a fővárosi közlekedésszervező így kommentálta a Közlekedő Tömeg Egyesület a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) százötven buszból álló beruházását, amelyek a tervek szerint 2023 májusától állnak forgalomba.

Az egyesület szerint a probléma az, hogy a BKK a megszokottnál kevesebb ajtóval rendelkező buszokat rendelt meg, a döntést megelőzően pedig semmilyen hatásvizsgálatot, gazdaságossági számítást nem végzett, amely a közbeszerzési eljárás dokumentumaiból is kiderül.

 Mint írják, a beruházás során intő tanulsággal kellett volna szolgálnia a 2015-től forgalomba állított CAF-villamosoknak is, amelyek ugyanilyen hiányosság miatt jelentősen lassabban tudnak közlekedni, ezáltal pedig súlyos beruházási és üzemeltetési többletköltséget idéznek elő. Kevesebb ajtó esetén ugyanis tovább tart az utasok le- és felszállása, ami megállóról megállóra összeadódva már érzékelhetően megnöveli egy járat menetidejét. A megnövekedett menetidő pedig azon túl, hogy rosszabb szolgáltatást jelent, azt is eredményezi, hogy egy jármű egy forduló után később ér vissza a végállomásra, később tud újra elindulni, így adott járatsűrűség teljesítéséhez többletjárművek forgalomba állítása szükséges – mutatnak rá. 

A probléma orvoslására a Közlekedő Tömeg több kérdéssel és javaslattal fordult a BKK-hoz, megkeresésükre azonban a társaság csak valótlanságokat és csúsztatásokat tartalmazó válaszokat közölt.

Borítókép: Utas száll fel egy autóbusz első ajtaján a BKK a Keleti pályaudvari megállójában. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.