Súlyos egészségkárosodást okozhat a fiataloknak az Elf Bar

Egyre szélesebb körben jelent veszély az Elf Bar, ezért most már törvényi szinten is fellép a kormány az illegális termék ellen, kiemelkedően magasan megállapítva az illegális kereskedőkre kivethető bírságok összegét – figyelmeztet közösségi oldalán a Belügyminisztérium politikai államtitkára.

2022. 08. 12. 13:10
Elf Bar elektronikus cigaretta
Forrás: Elf Bar Facebook-oldal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen veszélyes, hogy az Elf Bar ismeretlen, bevizsgálatlan és megbízhatatlan összetételű, nagyon magas nikotintartalmú termékek kifejezetten a fiatalok számára készültek – figyelmeztetett Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára közösségi oldalának legfrissebb bejegyzésében a folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigarettával kapcsolatban. 

A fiatalok körében rendkívüli fogadtatásban részesült a hazánkban betiltott Elf Bar (Fotó: Bánkúti Sándor)

Egyetlen Elf Barba 3 vagy akár 16 doboznyi cigarettának megfelelő mennyiségű nikotint sűrítettek. Tehát egy rúd akár háromszáz szál cigaretta káros hatásait is magában hordozhatja. 

A használója pedig nem tudja szabályozni, hogy egy alkalommal milyen nikotinmennyiséget szív el. Ezért különösen veszélyes, hiszen a hirtelen nagy mennyiségben beszívott nikotin mellkasi fájdalmat, szédülést, hányást vagy akár vérköpést is okozhat. A hosszú távú negatív hatásairól nem is beszélve: már fiatalkorban létre jön miatta a nikotinfüggőség, amely orvosilag kimutatható, hogy a legnagyobb százalékban felel a  tüdőrák kialakulásáért, valamint keringési és más betegségeket is okozhat.

A kormány rögtön az illegális termék megjelenésekor elkezdett cselekedni, hogy megóvjuk a fiatalok egészségét – emlékeztet rá az államtitkár.

Az Elf Bar a közösségi médiában hipersebességgel terjed, csaknem 700 milliós keresési és megtekintési számokkal bír a fiatalok által legkedveltebb közösségi portálokon. A magyar kormány elkötelezett a fiatalok dohányzásának visszaszorításában, ezért hazánkban már 2020 óta bármilyen formában tilos ízesített dohányterméket forgalmazni.

Ezért fordulhat elő, hogy bár az Elf Bar később került piacra, de már a megjelenésekor is, a hazai jogszabályok szerint nemcsak forgalmazása, de a birtoklása is illegálisnak számít. Tekintettel arra, hogy egy komoly globális problémával állunk szemben, szükséges volt újabb jogszabályokat is hozni.

Éppen ezért az Országgyűlés július 19-én szigorúbb törvényi rendelkezéseket fogadott el, amelynek köszönhetően a jogosulatlan dohánytermékek kiskereskedelmét elrettentő mértékű bírsággal lehet sújtani. Rétvári Bence azt írta:

Az új jogszabályok értelmében, akik ilyen jogosulatlan dohányterméket, amilyen az Elf Bar is, forgalomba hoznak, azokat természetes személy esetén 1–50 millió, gazdasági társaság esetén 5–500 millió forintra lehet büntetni. 

Hogy a szülők és az iskolák figyelmét felhívja a veszélyekre, a kormány a KRÉTA rendszeren keresztül tájékoztatókat küldött, emellett az osztályfőnöki órák, a nyári táborok részévé is tették a felvilágosítást.

Hatósági fellépés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szigorúan ellenőrzi a termékek illegális kereskedelmét, és az SZTFH kezdeményezésére több akciót is szervezett az elmúlt időszakban.

Elf Bar-kereskedelemért 5 millió forint bírságot is kiszabnak (Fotó: Patrick T. Fallon)

Az áru nagy tételben leggyakrabban Szlovákiából és Budapesten a kínai piacról érkezik az eladókhoz. Mivel uniós szinten nincs kötelező szabályozás az elektronikus dohánytermékekre, ezért az engedélyekre, forgalmazásra, adóztatásra vonatkozó tagállami szabályok eltérőek. Az illegális cigarettával és dohánytermékekkel üzletelő bűnbandák kínálatában a NAV egyre gyakrabban talál Elf Bart, sőt,

már az Elf Bart is hamisítják.

A NAV Repülőtéri Igazgatósága mélységi ellenőrzésein is egyre többször akad fenn Elf Bart tartalmazó csomag, mivel az eladók a különböző futárszolgálatok csomagküldő szolgáltatásait is kihasználják a terítéshez.

Elindították a 1828-as ingyenesen hívható zöldszámot, ahol várják az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket.

Borítókép: az Elf Bar birtoklása is tilos hazánkban (Fotó: Elf Bar Facebook-oldal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.