Frontot nyitottak az adathalász bűnözők, milliárdokat kaszálnak

Ma délelőtt tíz óráig már több mint 12 millió adathalász támadás történt a világon, ezek zöme személyes és banki adatokra irányult, a célpontok pénzének megszerzése érdekében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Magyar Bankszövetség (MBSZ) közös kampányban figyelmeztet a veszélyre, és azt is megmondják, mit kell tennünk, hogy ne váljunk a kiberbűnözők áldozatává.

2022. 09. 06. 13:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as pandémia miatti korlátozások visszafogták a kiberbűnözést is, ám a korlátozások feloldása magával hozta az adathalászat meredek emelkedését is. Minderről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Magyar Bankszövetség (MBSZ) mai sajtótájékoztatóján számoltak be. Az adathalászat intenzitását és világméretű jelenlétét demonstrálva bemutatták, hogy a sajtótájékoztató kezdetéig a világon több mint 12 millió adathalász támadás történt, és ezek száma másodpercről másodpercre ugrásszerűen növekedett.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese bemutatja a jelenidejű adathalászatot (Fotó: BRFK)

Kiberbűnözés, adathalászat, kémprogram – ezek a filmbe illő kifejezések közel sem ártatlanok, bárki hasonló támadás áldozatává válhat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Magyar Bankszövetség (MBSZ) azért indított közös tájékoztató kampányt, hogy minél kevesebben járjanak így. 

A BRFK és az MBSZ együttműködésével készült videósorozatban olyan emberek mesélik el történetüket, akiket több százezer vagy több millió forinttal károsítottak meg az online térben tevékenykedő bűnözők, míg a prezentáció közérthető módon foglalja össze, hogyan ismerhetjük fel és kerülhetjük el a csalók próbálkozásait. A kampány célja, hogy a kiberbűnözők másokat ne károsíthassanak meg.

A következő hetekben további videókat és tájékoztató anyagokat tesznek közzé.

Az adathalászat drasztikus növekedése miatt egyebek mellett tudatos internethasználatot javasolnak és azt, hogy a banki adataikat ne adják meg senkinek az emberek.

Mire figyeljen, hogy ne legyen kiberbűnözők áldozata (Táblázat: BRFK)


– Egy nap alatt több millió hackertámadás zajlik a világon kártevő szoftverek, vírusok, agresszív reklámok formájában – hívta fel a figyelmet Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese. – A digitális pénzforgalom ugrásszerűen fejlődik, ami könnyebbé teszi mindennapjainkat, azonban újabb csalási modelleket is életre hív. Korábban a csalók a bankkártyákat célozták meg, mire a szakemberek elkezdtek védelmi módszereket kiépíteni, mint például a PIN-kódot, az sms-kontrollt, a limiteket, amelyeket ma már jól ismerünk és használunk. A hangsúly napjainkra a bankkártyákról azokra a személyes adatokra helyeződött át, amelyek a digitális pénztárcánkhoz, illetve a kártyánkhoz vezetnek.

Sütő Ágnes figyelmeztetett: abban kell tudatossá válnunk, hogy csaláshoz vezethetnek azok a bejövő információk – legyen az sms, e-mail, telefonhívás – amelyek úgy tűnnek, hogy gyorsítanak, kényelmesebbé tesznek egy ügyintézést, de szokatlanok.

Ezt tegye, amennyiben óvatlanul mégis megadja a banki adatait valakinek! (Táblázat: BRFK)


Egy ilyen gyanús e-mail esetén sem a csatolmányra, sem a linkelt oldalra nem szabad kattintani, mert már ettől olyan kémprogramok indulhatnak el, amelyek adatszerzésre irányulnak.

A főtitkárhelyettes rámutatott, napjainkban gyakran a bankokéra megtévesztően hasonló oldalakon gyűjtik be az adatokat a csalók, megjelent az úgynevezett „függönyoldalra terelés”. Ez úgy védhető ki, hogy ha a felhasználó a bank ismert oldalát írja be a böngészőbe vagy a keresési előzményekből nyitja meg, nem pedig keresőoldalról próbálja elérni, ahol a találatok között fizetett hirdetésként gyakran áloldalak jelennek meg.

Sose feledje, tudatosan használja az internetet! (Táblázat: BRFK)

Farkas Péter alezredes, a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője a megelőzésre helyezve a hangsúlyt egy konkrét nyomozásról is beszélt. Tavaly januárban született az első feljelentés egy adathalász ügyben, és azóta adathalászattal kapcsolatos ügyek százait egyesítették. Összesen huszonhét gyanúsítottat fogtak el, hét városban, huszonöt ingatlanban tartottak kutatást, és a megalapozott gyanú szerinti külföldi szervező ellen elfogatóparancsot adtak ki. Az egyesített ügyben 203 sértett 326 millió forintot vesztett, 218 esetben viszont a bűncselekmény kísérleti szakban maradt.
Farkas Péter leszögezte, hogy nem elég a rendőri fellépés, szükség van arra is, hogy minél több emberhez jusson el, hogy miként tud biztonságosan internetezni, és ezáltal kivédeni a csalásokat. 

Az adathalászok olyan csalók, akik megbízható félnek kiadva magukat az interneten megpróbálnak adatokhoz hozzájutni. Különösen fontos a biztonságos környezet – folytatta –, az, hogy eredeti szoftvereket, operációs rendszert, vírusirtót érdemes használni és a frissítéseket is véghez vinni, valamint nem szabad letölteni semmilyen idegenek által javasolt programot, alkalmazást.

Ha mégis megtörténik a baj, akkor a felhasználó forduljon a pénzintézetéhez, tiltsa le a kártyáját, illetve tegyen bejelentést a rendőrségen – tanácsolta.

Borítókép: Ilyen és ehhez hasonló e-mailekkel is próbálkoznak az adathalász bűnözők (Fotó: BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.