Gyurcsány Ferenc volt szövetségeseinek is üzent

– Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a Dobrev Klára által felállított árnyékkormány valójában egy újabb Gyurcsány-kormányt jelent – fejtette ki lapunknak Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője elmondta, mára a Demokratikus Koalíció lett a legerősebb ellenzéki erő, ezért stratégiájuk is megváltozott, a nagy összefogás helyét az elhatárolódás és a különutas politika vette át.

Munkatársunktól
2022. 09. 21. 5:55
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg április 3-a után a baloldalt teljesen megbénította a választási vereség, a DK vezérének nem kellett párton belüli válságokkal foglalkoznia – mutatott rá a Magyar Nemzet megkeresésére Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője szerint 

Gyurcsány Ferenc ezt a helyzetet kihasználva állította fel árnyékkormányát, amelynek kapcsán megpróbált ravasznak tűnni, így nem magát, hanem feleségét tette meg árnyék-miniszterelnöknek.

Azonban ne legyen kétségünk afelől – folytatta az elemző –, hogy valójában egy újabb Gyurcsány-kormány jött létre. A DK elnöke az árnyékkormány felállításával és összetételével elsősorban a volt szövetségeseinek üzent – hívta fel a figyelmet Rotyis Bálint –, ugyanis abban kizárólag Gyurcsányhoz hű politikusok kaptak helyet. – Ezzel 

nyilvánvaló jelét adta a DK vezére annak, hogy az összefogásnak nevezett színjáték ideje lejárt, az ellenzéki oldal egyedüli vezetőjét Gyurcsány Ferencnek hívják

– emelte ki.

Rotyis Bálint elmondta, mára a Gyurcsány-párt lett a legerősebb ellenzéki erő, ezzel pedig a stratégia is megváltozott. – A nagy együttműködés és összefogás helyét az elhatárolódás és a különutas politika vette át – fogalmazott az elemző. Ez az elhatárolódás a baloldalhoz érkezett amerikai kampánypénzek kapcsán is megfigyelhető – mutatott rá Rotyis. Miközben a baloldali kampány nagyban támaszkodott az Amerikából érkező pénzügyi és egyéb támogatásokra, addig Gyurcsány Ferenc azt próbálja elhitetni a közvéleménnyel, hogy ő semmit sem tudott ezekről a pénzekről – fogalmazott. Nehezen hihető, hogy Gyurcsány Ferencnek, aki az összefogás legerősebb pártjának elnöke, fogalma sem volt arról, hogy a baloldal miből kampányol hónapokon keresztül – jegyezte meg az elemző.

Gyurcsány Ferenc átlátszó kommunikációja mögött az a megfontolás állhat, hogy a kampánypénzekkel kapcsolatos botrány elsodorhatja a baloldali politikai elit egy részét, amelyből a pártelnök előnyt kovácsolna.

– Most is világosan látszik, hogy a DK-t leszámítva az összes baloldali párt elitje válságban van, és amennyiben a kampánypénzekkel kapcsolatos botrányt Gyurcsány politikai értelemben rá tudná tolni korábbi szövetségeseire, akkor a már így is meggyengült baloldali törpepártokat sokkal könnyebben be tudná olvasztani saját közösségébe – magyarázta Rotyis Bálint. Az elemző úgy véli, Gyurcsány Ferenc számára most az a legfontosabb, hogy legkésőbb 2026-ra megtisztítsa a baloldali térfelet, és ha sikerrel jár, akkor elmondhatja, hogy elérte a már 2014-ben megfogalmazott célját, vagyis létrehozta az „egységes Demokrata Pártot”.

Borítókép: A háttérből irányít a volt miniszterelnök, aki 2026-ra egységes Demokrata Pártot hozna létre (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.