idezojelek

Árnyékkormány egy választási autokráciában

A választási autokrácia valóban pontos meghatározás arra az esetre, ha véletlenül tényleg Dobrev Klára lenne a miniszterelnök.

Cikk kép: undefined

Nem nagyon akartam rugózni ezen az árnyékkormányosdin, gondoltam, olyan népszerű a téma, hogy megteszik ezt helyettem mások. Meg is tették, elsősorban persze jobboldali közírók, a baloldaliaknak ugyanis annyira ciki ez az egész, hogy a Kaltenbach–Juszt–Vásárhelyi szánalomtrión kívül mindenki lapít, miközben a jobboldaliak jót röhögnek azon, ahogyan Feri kinevezi a saját feleségét árnyék-miniszterelnöknek, aki kinyitja a magyar baloldal diliházának, valamint néhány vidéki polgármesteri hivatalnak és háziorvosi rendelőnek az ajtaját, hogy az elősereglő gyülekezetből összeálljon az „árnyékkormány”. 

Össze is állt. Élén Dobrev Klárával, akinek – amint ezt Kálmán Olgától megtudhattuk – már az óvodai jele is egy olyan kör volt, amiben egymás mellett volt a magyar és az európai uniós zászló. Az ember elképzeli, ahogyan a kommunista hóhér unokája, tizenöt évvel Mansfeld Péter kivégzése után és tizenöt évvel az Európai Unió megalakulása előtt európai uniós zászlót rajzolgat egy papírlapra, miközben a szomszédban lakó Kádár János elismerően simogatja a buksiját.

Persze nincsen azzal semmi baj, ha valaki miniszterelnöknek képzeli magát, én például gyerekkoromban Old Shatterhandnek képzeltem magamat (ebből is látszik, hogy már akkor is egy rohadt reakciós voltam), de mára kinőttem. Dobrev Klára nem nőtte ki, és igaza is van, hiszen az ő gyerekkori szocializációja nem is predesztinálhatja másra, mint hogy 32 évvel a kommunisták elzavarása után egy demokratikus ország miniszterelnöke legyen. Helyesebben egy választási autokráciáé, mint ugyanis megtudtuk, Magyarország ma egy választási autokrácia. És ez valóban egy nagyon pontos meghatározás arra az esetre, ha véletlenül tényleg Dobrev Klára lenne a miniszterelnök, a választási autokrácia ugyanis történelmi tapasztalataink alapján azt jelenti, hogy mindegy, ki nyeri a választásokat, mindig a kommunisták alakítanak kormányt. Volt már ilyenben részünk 1945 és 1948 között, amikor voltak ugyan többpárti választások, de rendre a kommunisták kormányoztak a maguk tíz-egynéhány százaléknyi szavazatával, vagyis körülbelül annyival, mint amennyi most is van a DK-nak. A végeredményt ismerjük.

Sőt, ma is van ilyen rendszer, például az unió mintaállamának számító Svédországban, ahol a mindenkori választási eredménytől függetlenül mindig a szociáldemokraták alakítanak kormányt, még akkor is, ha csupán a parlamenti képviselők egyharmada szavazza meg a kormányfőt. Összességében ez így nyilvánvalóan sokkal demokratikusabb, mint egy kétharmados támogatottságú jobboldali kormány, nyilván nem véletlenül tetszik annyira az Európai Parlamentnek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen szép, régi-új világot vetít elénk Dobrev Klára árnyékkormánya. Csak kár, hogy nincsen a miniszterek között egyetlen coming-outolt transznemű sem (baloldali kormányok esetében ez komoly hiányosság), és – női kvóta ide vagy oda – mindössze két női miniszterrel sikerült előrukkolni tizenhárom férfi mellett. De ezekért az apró hiányosságokért kárpótol bennünket a legendás baloldali szakértelem, ami mindjárt az első online sajtótájékoztató megszervezésénél megmutatkozott, amikor az egész informatikai rendszer behalt. Szóval megy minden, mint a karikacsapás. Szerencsére egyelőre a homokozóban, az öreg tölgyfa árnyékában.

Borítókép: Dobrev Klára és árnyékkormánya tagjainak bemutatása (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.