Hazánkban folytatják a tanulást az Ukrajnából menekült diákok

Szabad iskolaválasztás, délutáni felzárkóztató foglalkozások, ingyentankönyv – a többi között ezekkel támogatja a magyar kormány a menedékes kérelmet benyújtó, tanköteles korú kárpátaljai magyar vagy ukrán nemzetiségű gyermekek oktatását és beilleszkedését. Az általunk megkérdezett pápai Tarczy Lajos Általános Iskola és a budapesti Patrona Hungariae intézményvezetője arról számolt be, hogy a legtöbb osztályukba járnak menekült gyerekek, és alkalmaznak kárpátaljai magyar pedagógust is. A Kárpátaljai Magyar Pedagógus­szövetség elnöke ugyanakkor reméli, hogy legkésőbb jövő héten náluk is elkezdődik a tanítás minden iskolában.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 09. 09. 6:30
null
Ukrajnából menekült gyerekek oktatása 20220307 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten elkezdődött a tanév, arról azonban a szaktárcának még nincsenek adatai, hogy hány menekült gyermek iratkozott be magyar iskolába.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy a menedékes kérelmet benyújtó, tanköteles korú gyermekek a tavaszi időszakhoz hasonlóan a magyar köznevelés intézményrendszerében teljesítik tankötelezettségüket.

Kiemelte: a szabad iskolaválasztás joga őket is megilleti, ugyanakkor a lakóhelyük szerinti tankerületi intézmény köteles felvenni a tanulókat, ha oda kívánnak járni. 

Kitért arra is, hogy a tavaszi tapasztalatok alapján a magyar köznevelésben jelen lévő ukrán tanulók az ország egész területén található, több száz intézmény valamelyikében kaptak helyet. 

Egy-egy iskolában általában csak néhány gyermek tanult, ezért az ő esetükben nem volt indokolt külön ukrán osztályok megszervezése, a beilleszkedésüket is elősegíti, ha magyar osztályban tanulnak

 – fogalmazott a kormányszóvivő. 

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy a kormány az adott iskolában folytatott tanulmányokon túl természetesen továbbra is finanszírozza a heti öt délutáni foglalkozást minden érintett számára, ami a magyar nyelv tanítását és egyes tantárgyakból a felzárkóztatást is lehetővé teszi, továbbá ezen tanulóknak is jár az ingyenes tankönyvellátás.
A Pápai Tankerületi Központhoz tartozó pápai Tarczy Lajos Általános Iskola április végétől fogad Ukrajnából érkező, menedékes tanulókat. Venczel Csaba intézményvezető tájékoztatása szerint a legtöbb menekült gyermek a tavaszi szünet után érkezett az iskolába, az előző tanév végére pedig a számuk megközelítette a negyvenet. 

Kifejtette: a diákokat életkoruk szerint sorolták osztályokba, illetve azt is figyelembe vették, hogy melyikük beszél angolul, ők a magyar–angol két tan­nyelvű tagozaton kaptak helyet, ezzel is segítve a beilleszkedésüket. 

A legtöbben azonban nem tudtak magyarul, csak a Kárpátaljáról érkeztek – emelte ki.

A tankerület ezután gondoskodott arról, hogy egy Pápán élő, ukránul is beszélő, az ukrán oktatási rendszert ismerő kárpátaljai magyar pedagógus elhelyezkedjen az iskolában, ami nagyban megkönnyítette a további kommunikációt

 – hangsúlyozta az igazgató. 

Elmondta, hogy azoknak, akik az otthoni online oktatáshoz szerettek volna csatlakozni, a tankerület jóvoltából laptopot biztosítottak. Venczel Csaba beszélt arról is, hogy a nyár folyamán távoztak és érkeztek is tanulók, jelenleg elsőtől nyolcadik osztályig 34 tanulói jogviszonnyal rendelkező diákjuk van, akik a magyar tanterv szerint tanulnak, de annak, aki nem beszél magyarul, biztosítják a magyar mint idegen nyelv oktatását. 

Rámutatott: minél fiatalabb korban kapcsolódnak be a gyerekek a magyar oktatásba, annál könnyebben integrálódnak. 

– Az ukrán tanulók magas száma miatt a már említett pedagógus mellett szeptembertől egy másikat is foglalkoztatunk, aki maga is menedékes állampolgár és a délutáni foglalkozásokon segíti a diákokat – tette hozzá.


A Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolába a háború kitörése után főként kárpátaljai magyar menekültek jelentkeztek, a közelmúltban viszont már többségében ukrán nemzetiségű diákok kérték a felvételüket – erről már Rubovszky Rita, az intézmény főigazgatója beszélt lapunknak. 

Jelenleg huszonkét, 6 és 12 év közötti menekült diák tanul nálunk, és szinte nincs olyan osztályunk, amelyikbe ne vettünk volna fel legalább egyet

 – mondta a főigazgató, hozzátéve, lassan már nem lesz szabad helyük, pedig a múlt héten is harminc gyermeket szerettek volna szüleik beíratni az intézménybe. 

Kiemelte: munkájukat nagyban segítette a jelentős civil összefogás és a segélyszervezetek adományai, illetve az, hogy az állam 130 ezer forinttal finanszírozza minden menekült gyermek délutáni foglalkozását, amiben van fejlesztés és zeneterápia is. Emellett magyart mint idegen nyelvet is oktatnak nekik – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy tíz éve foglalkoztatnak egy orosz anyanyelvű pályázatírót, aki elvállalta a menekültekkel kapcsolatos ügyek intézését és sokszor tolmácsol a gyerekeknek is.

 

Mindezeken felül egy kárpátaljai magyar édesanya tanárként, egy másik óvónőként helyezkedett el a Patronában, egy ukrán hölgyet pedig takarítóként alkalmazunk, ezzel is segítve a hozzánk járó menedékes családokat, akik közül mindegyik hazánkban képzeli el a jövőjét

 – emelte ki.

Kárpátalján is rendben elkezdődhet a tanév

A február 24-e óta tartó orosz–ukrán háború miatt Kárpátalján csak azokban az iskolákban kezdődhetett el az oktatás szeptember 1-jén, amelyekben van az előírásnak megfelelő óvóhely. A magyar kormány támogatásának köszönhetően a terület 102 intézményének többsége teljesíteni tudta a feltételeket a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány koordinálásával. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke lapunknak elmondta: reméli, hogy legkésőbb a  jövő héten minden iskolában elindul a tanítás. Kifejtette: október 5-én lesznek pontos számaik arról, hogy hány gyerek vesz részt Kárpátalján az oktatásban.


 Borítókép: A menekültes gyermekeket kárpátaljai magyar és ukrán anyanyelvű pedagógusok is oktatják (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.