Új barátságokat köthetnek, lelki támaszt kaphatnak

A programtervet felülírva egy-egy beszélgetést sokszor azért nem hagynak abba, hogy lelkileg is segítsék a háború által traumatizált menekült ukrán gyerekeket – mondta lapunknak Révfalvi Dorottya menekültügyi koordinátor. Az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti táborában összesen 80 általános és középiskolás korú fiatal vehetett részt a programokon, amelyek szervezéséből Mezei Léda színésznő is kivette a részét önkéntesként.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 07. 31. 6:55
null
Ökumenikus segélyszervezet szervezésében ,nyári programok ukrajnai gyerekeknek. 20220721 Budapest Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mosolygós arcok, felhőtlen játék, boldog gyermekzsivaj. Minden bizonnyal így kezdenénk beszámolónkat, hiszen az Ökumenikus Segélyszervezet táborában látszólag minden úgy működik, mint bármelyik másik táborban: zumba, sorversenyek, ügyességi vetélkedők, kézműves-foglalkozások, közös ebédek, nagy kirándulások. Itt azonban az önfeledt gyermeki örömöt beárnyékolja a szomszédunkban február óta dúló háború. A segélyszervezet abban igyekszik segíteni a hazánkba menekült ukrán gyerekeket, hogy legalább arra az időre, míg táboroznak, elfelejthessék azokat a borzalmakat, amiket láttak, és a közös beszélgetések segítségével fel tudják dolgozni a történteket.

Ebben a táborban összesen most 80 menekült gyerek van, a legfiatalabb ötéves, a legidősebb pedig tizenhat. Természetesen vannak kötött programok, de mindig igyekszünk a résztvevőknek valamelyest kötetlenséget is biztosítani, és figyelni arra, hogy mihez van kedvük

– fejtette ki Révfalvi Dorottya, aki a hazai menekültügyi programokat koordinálja az Ökumenikus Segélyszervezetben. Úgy fogalmazott: sokszor egy-egy beszélgetést azért nem szabad abbahagyni, mert olyan témák kerülhetnek felszínre, amelyek megoldásában segíthet, ha a gyerekek kibeszélik magukból azokat. – Ha valaki szomorú lesz vagy valamilyen programban nem szeretne részt venni, akkor van lehetősége félrevonulni, ezért dolgozunk itt is most legalább húsz segítővel, hogy mindenkire egyformán tudjunk figyelni – emelte ki, hozzátéve: a nyelvi nehézségek leküzdésében olyan általános és középiskolás fiatalok is segítik a kortársaikat, akik ugyan Ukrajnából érkeztek, de nem a háború elől menekültek, hanem korábban költöztek Magyarországra. 

– A célunk az, hogy legalább átmenetileg el tudjuk felejtetni a gyerekekkel azt, amit átéltek – hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy minél inkább biztonságban érzik magukat a menekült fiatalok, annál könnyebben tudnak bizalmi kapcsolatokat kialakítani, és feldolgozzák a traumáikat. Beszámolt arról is, hogy

 a segélyszervezet a menekült gyerekeknek bentlakásos és napközis felzárkóztató és fejlesztőtáborokat is szervez önállóan, illetve a budapesti Piarista Gimnáziummal és az Evangélikus Diakóniával összefogva is. Emellett átmeneti szállásokat és az ukrán menekülteket segítő központokat működtetnek, és részt vesznek a BOK-csarnokban kialakított segítőpont munkájában is 

– tette hozzá.

Irina Fedur 10 évvel ezelőtt Kijevből érkezett Magyarországra és kitűnően elsajátította a nyelvünket. Egy ukrán iskolai programot koordinál az Evangélikus Diakónián keresztül a Magyarországi Terre des hommes Alapítvány támogatásával, és a háború kitörése óta öt másik tanárral segíti a menekült gyerekeket. A kicsikkel a szülők kérésére főként ukránul beszélnek, hogy ezzel is erősítsék bennük az ukrán tudatot és a kultúrát, bár sokan közülük tudnak oroszul is.

– Márciustól június végéig tanítottuk a gyerekeket ukrán tanterv szerint, de ez nagyon nehéz volt, mert különböző városokból – Harkovból, Herszonból, Mariupolból, Odesszából – érkeztek, és a világjárvány ideje alatt a kisebbek alig tanultak. Július 4-től viszont táborozunk: játszunk, énekelünk, táncolunk, illetve kirándulunk Budapesten és vidéken is – mondta Irina, aki elmesélte, milyen nagy élmény volt a fiataloknak, amikor Csákváron lovaskocsival utaztak.

– Nagyon sajnálom ezeket a gyerekeket, mert az alapján, amiket meséltek, valódi szörnyűségeket láthattak. A háború nem a gyerekeknek való – jelentette ki Irina, hozzátéve, hogy az elején a szülők is nehezen viselték a kialakult helyzetet, de az idő múlásával egyre inkább megnyugodtak, mert tudják, hogy a gyerekek biztonságban vannak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársaival, akik vigyáznak rájuk legalább a nyár végéig.

Fotó: Kurucz Árpád

Anasztázia Evstigneeva – akinek édesanyja kárpátaljai magyar, édesapja orosz származású, ő pedig öt éve él Magyarországon – a Facebookon egy hirdetésben olvasta, hogy a Piarista Gimnázium önkénteseket keres a menekült gyerekekkel kapcsolatos segítségnyújtáshoz. Mivel már korábban is önkénteskedett, ezért jelentkezett, és azóta ő vezeti ezt a programot. 

Lényeges, hogy amíg a gyerekkel táborozunk, a szülők tudnak munkát keresni, mert el kell tartaniuk a családjukat. Ha szükséges, ebben is segítjük őket, illetve levesszük azt a terhet a vállukról, amit a kicsik felügyelete jelentene emellett

– hangsúlyozta Anasztázia, aki egyébként külön angolórákat tart iskolásoknak, és ha a későbbiekben szükség lesz rá, a Piarista Gimnáziumban is segít majd az ukrán menekült fiataloknak a nyelvtanulásban.

– Nagyon fontos, hogy nyugodt légkört teremtsünk a gyerekeknek és mosolyt csalhatunk az arcukra azzal, hogy velük egykorú gyerekekkel tudnak játszani, elfelejtve azt, amit otthon láttak. Nagyon örülünk, amikor a szülők visszajelzései pozitívak, mert a gyerekek egy-egy nap végén boldogan mesélnek nekik arról, hogy mi történt velük a táborban és tele vannak energiával – emelte ki Anasztázia, emlékezve arra, hogy voltak olyanok, akik szinte sírva búcsúztak el tőlük, mert tudták, hogy a következő héten már nem térhetnek vissza a táborba.

Fotó: Kurucz Árpád

Mezei Léda színésznő – akit leginkább az egyik kereskedelmi csatorna népszerű sorozatából ismerhetnek az olvasók – tavaly decemberben csatlakozott először az Ökumenikus Segélyszervezethez önkéntesként, akkor egy hazai rászoruló gyerekeknek szervezett élményprogram során együtt korcsolyázott a kicsikkel és részt vett több ételosztásban is. Azóta pedig, amikor ideje engedi, segíti a segélyszervezet munkáját. A BOK-csarnokban például segélycsomagokat pakolt, illetve szendvicseket és kávét osztott a menekülteknek. 

– Sajnos nem beszélek ukránul, de a gyerekeknél néha elég csak egy mosoly. Van, hogy egy kislány odajön, és csak úgy megölel, vagy beállok a kicsikhez mondjuk kosarazni. Vagyis nem feltétlenül kell beszélni az adott nyelvet, sokszor elég, ha az ember csak bekapcsolódik és rájuk hangolódik

– mutatott rá Léda, aki részt vett a délelőtti zumbaórán, majd a többi segítővel együtt sorversenyeket szervezett a kicsiknek.

Fotó: Kurucz Árpád

A táborozók közül Alexandrával és Levvel beszélgettünk, akik egymással viccelődve, de fiatal koruk ellenére annál komolyabban beszéltek arról, amiket átéltek. Alexandra tizenegy éves és Kriveriből érkezett Magyarországra márciusban. A tanév ideje alatt az otthoni online oktatásban vett részt, de szeptemberre már nagyon szeretne hazamenni a családjával, hogy ott folytassa a tanulmányait. A programokkal kapcsolatban elmesélte, hogy sokat kártyáznak, társasjátékoznak, futkároznak, ugrálnak, és nagyon jól érzik magukat a táborban, a kedvence pedig a röplabda.

– A nővéremtől értesültem a táborról, és nagyon megörültem neki, mert nagyon szerettem volna velem egykorúakkal játszani, illetve ebben a melegben nem a lakásban unatkozni és telefonozni. Nagyon örülök annak, hogy többekkel összebarátkoztunk, mert nagyon nehéz volt több hónapot az otthoni barátaink és a számunkra fontos emberek nélkül eltölteni – emelte ki Alexandra, aki mesélt arról is, hogy sokat viccelődnek a többiekkel, beceneveket találnak ki egymásnak, és senki nem haragszik a másikra. Hozzátette azt is, hogy a táborban nagyon jól főznek.

Lev szintén tizenegy éves. A Krím-félszigeten született, de a 2014-es háború kezdetén Kijevbe, majd később egy faluba költözött a családjával, és onnan jöttek Magyarországra idén a harcok kitörése után néhány héttel. Itt a rokonok és az ismerősök segítségével találtak egy iskolát, ahol ikertestvérével folytatni tudták a tanulást. Mivel magyarul nem tud még, így angolul beszélgetett a gyerekekkel.

– A táborban nagyon tetszik a sok édesség, az érdekes játékok, a kirándulások és a tánc. Nagyon örülök neki, hogy magyarul is tanulunk, emellett sok újdonságot megtudhatunk Magyarországról és Budapestről is – újságolta a napszemüveges, már most egy rocksztárra hasonlító Lev, aki elmondta, hogy valószínűleg nem térnek vissza Ukrajnába a háborús helyzet miatt.

Fotó: Kurucz Árpád

A fordításban Fazekas Alex, a tábor egyik vezetője volt segítségünkre, aki kifejtette, hogy a gyerekek először ugyan zárkózottak voltak, de miután egyre több időt töltöttek a segítőkkel, kinyíltak, és kiderült, mennyire sok mindent tudnak a világról és arról, ami most velük történik. A gyerekek beszámolói természetesen a segítőkre is hatással vannak, abban azonban mindegyikük egyetértett, hogy minél több szeretettel veszik körül a menekült gyerekeket, ők annál többet tudnak abból visszaadni.

Az Ökumenikus Segélyszervezet háborús menekülteket segítő nagyszabású ukrajnai, illetve magyarországi komplex tevékenységéről egy külön erre a célra létrehozott háromnyelvű weboldalon, az Ukraine.hia.hu címen lehet részletesen tájékozódni és adományokkal segíteni.

Borítókép: Menekült gyermekek az Ökumenikus Segélyszervezet táborában (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.