Kiadós esővel búcsúzik a szeptember

A lehulló csapadék mennyisége több helyen is elérheti a 20 millimétert.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 09. 29. 6:25
null
Nyíregyháza, 2021. január 25. Gyalogos esernyõvel a havas esõben a nyíregyházi Zrínyi Ilona úton 2021. január 25-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is. Több napsütés az ország délkeleti felén lehet, azonban délután ott erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés – írja a Met.hu.

Késő estétől délnyugat felől ismét egyre nagyobb területen vastagszik, záródik a felhőzet. A kiterjedt csapadékzóna a déli órákban északkelet felé elhagyja az országot, majd délután nagyobb eséllyel az ország déli, délkeleti felén záporos, zivataros csapadékgócok alakulnak ki. 

Az Észak-Dunántúlon az északi, míg másutt a nyugati, délnyugati szél lesz élénk. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet hazánk északnyugati felén 13, 17, délkeleti felén 18, 25 fok között várható. 

Késő estére 9 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Az éjszaka érkezett csapadékmező délelőttig északkelet felé fokozatosan elhagyja a térséget, azonban addig továbbra is előfordulhatnak helyenként zivatarok, főleg az ország középső és északkeleti részein. Főként délnyugaton a lehulló csapadék mennyisége több helyen elérheti a 20 mm-t.

Napközben átmeneti szünet után délnyugati irányból fejlődve akár több hullámban is kialakulhatnak újabb zivatarok, kiemelten a Dél-Dunántúlon, Alföldön, északkeleten. 

A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon intenzív zivatarokhoz is kedvezőek a feltételek viharos (60-70 km/h feletti) széllel, illetve rövid idő alatt 20 mm feletti csapadékkal, jégesővel. Délután, este ebben a térségben esetleg heves zivatar is előfordulhat 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel.

Orvosmeteorológia

Kettős fronthatás terheli szervezetünket – írja a Köpönyeg.    

A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. 

A szív- és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). 

A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.