Nem csak róluk szólt: kereteikből kilépve, embertársaikért dolgoznak a cserkészek

Az egyházat vagy a fiatalok fogják megújítani, vagy nem fog megújulni – idézték Felföldi László pécsi megyéspüspök szavait a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) ünnepi estjének szervezői. Csatakiáltással, kerekasztal-beszélgetéssel és filmbemutatóval egybekötött: Nem csak rólunk szól! elnevezésű konferenciájukon ismerhettük meg a fiatal mégis felelős, Isten szolgálatában álló közösség célkitűzéseit és munkásságát. Olyan tematikus évet hirdettek az eseményen, mely a társadalmi felelősségvállalást állítja fókuszba.

Domján Anikó
2022. 09. 12. 21:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, cserkészek nem valami ellen: hanem valamiért dolgozunk, mégpedig egy jobb világért 

– hangsúlyozta Kovács Adorján, a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) országos elnöke, a jubileumi év megnyitásakor a XII. kerületi Cinema MOM filmszínházban tartott ünnepi esten. Az eseményt azért tartotta a cserkészszövetség, hogy bemutassák az ukrajnai menekült gyerekek és fiatalok segítését szolgáló projektjüket; meghirdessék az idén 110 éves Magyar Cserkészszövetség jubileumi emlékévét, s ehhez kapcsolódóan a társadalmi felelősségvállalás tematikus évét, valamint bemutassák az éppen egy évvel azelőtt zajlott budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson szolgálatot teljesítő mintegy 600 cserkész visszaemlékezésein, lelki élményein alapuló dokumentumfilmjüket. 

A közös ünneplésre az is okot adott, hogy a Magyar Cserkészszövetség már több mint száz éve áll a magyar ifjúság szolgálatában. Az MCSSZ kommunikációs elnöke, Tóth Márton elmondta: éppen egy évvel ezelőtt, szeptember 11-én ünnepelték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, mely nagy mérföldkő volt a cserkészek számára, hiszen kiléptek a saját kereteikből, és kiálltak a társadalom egésze elé. Arról, hogy ez milyen nagy hatást gyakorolt a cserkészség egészére az est folyamán vetített dokumentumfilmből is kiderült. A Ránk vár a világ című alkotás a fiatal cserkészek lelki élményeinek legbelsőbb szobáiba engedtek betekintést. 

 

– Jelenleg is zajlik egy projekt, ami szintén arról szól, hogy kilépünk a kereteinkből: ez az ukrajnai menekülteket segítő projektünk. A rendezvény azért viselte a Nem csak rólunk szól! elnevezést, mert olyan tematikus évet hirdettünk meg, amely a társadalmi felelősségvállalást állítja a fókuszba – fogalmazott Tóth Márton. A rendezvényre meghívott UNICEF-es munkatárs beszámolójából kiderült, hogy hat hónappal a háború kirobbanása után, a cserkészek már több mint 700 ezer ukrajnai menekültet támogattak. Hangsúlyozták: az ukrajnai háború a békéről és a biztonságról alkotott alapvető fogalmainkat kérdőjelezte meg, hiszen több millió gyermek életét forgatta fel, súlyos fizikai és pszichológia hatásoknak kitéve őket. A cserkészmozgalom, különösen az önkéntes cserkészek, készek voltak támogatni a háború elől menekülőket egy, az UNICEF-fel közös humanitárius program keretében. 

Fotó: Facebook

A Magyar Cserkészszövetség az ifjúságpolitika és az ifjúságnevelés területén Magyarország mindenkori kormányának stratégiai partnere is, ezért különösen nagy örömükre szolgált, hogy Nagy-Vargha Zsófia ifjúságért felelős helyettes államtitkár is velük ünnepelt. A politikus köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a cserkészek célja ma is ugyanaz: nap mint nap egy jobb világért dolgozni. Mint mondta, különösen nagy jelentősége vannak ennek most a világjárvány miatt, de azért is, mert háború zajlik egy szomszédos országban, ahol ráadásul nagy számban élnek magyar közösségek. Nagy-Vargha Zsófia felidézte: egy évvel ezelőtt rendezte meg Magyarország Budapesten az eucharisztikus világkongresszust, amelyen csaknem hatszáz cserkész segítette a szervezők munkáját. A katartikus élményt hozó világtalálkozó résztvevői megtapasztalhatták, hogy korunk egyik romboló jelenségére, az individualizmusra igenis van gyógyír – emelte ki. 

A KIM „fiatalokért felelős szakterülete” kiemelt feladatának tekinti, hogy a világot sújtó válságok időszakában az értékalapon szerveződő közösségeket támogassa és tovább erősítse, a tárca elkötelezett ugyanakkor az önkéntesség népszerűsítése mellett is

– mondta Nagy-Vargha Zsófia. 

Az Országos lelkipásztori iroda igazgatója és a budapesti 52. Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus főtitkára, Fábry Kornél atya is a cserkészek vendége volt az ünnepségen, aki kifejezte háláját a cserkészek kongresszuson végzett odaadó munkájáért, valamint azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy édesapja korábban tizenöt éven keresztül volt táborozási parancsnok a cserkészeknél. 

Az, hogy a cserkészek többsége fiatal, pozitívan hathat a jövő egyházára is – az egyházat vagy a fiatalok fogják megújítani, vagy nem fog megújulni – idézték fel Felföldi László pécsi megyéspüspök szavait a rendezvény koordinátorai. 

Az eseményen kerekasztal-beszélgetést is tartottak: Ekler Luca világcsúcstartó paralimpiai bajnok cserkész, Sajgó Szabolcs atya, a jezsuita menekültszolgálat vezetője, valamint Tóth Márton, az MCSSZ kommunikációs vezetője fejtették ki gondolataikat az önkéntesség fontosságáról és a közösségben rejlő erőről. 

Kovács Adorján, az MCSSZ országos elnöke miután meghirdette a jubileumi emlékévet, és az ahhoz kapcsolódó tematikus cserkészesztendőt, hatalmas cserkész-csatakiáltással köszönte meg Tóth Márton szervezőmunkáját, amit a jelenlévők visszhangoztak. 

Nem támadást kell visszavernünk, hanem körültekintőnek kell lennünk, és az élet minden területén ott kell lennünk, hogy ez a jobb világ megvalósuljon, és ez sokkal nehezebb

 – fogalmazott az MCSSZ elnöke. 
Kifejtette: a jobb világ nemcsak egy idea, hanem konkrét tartalommal is megtöltik cserkészekként: Istenért, Istennel végezik ezt a szolgálatot, a hazában és a hazáért, az embertársaikért, velük együtt, közösségben. 

Leszögezte: az idei évben erre fognak fókuszálni. 

Borítókép: Az esemény plakátja (Forrás: MCSSZ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.