Nagy-Vargha Zsófia: A gyermekbántalmazás felszámolása a cél

Az állam szövetségesként tekint az Országos Kríziskezelő Hálózatra a kapcsolati erőszak felszámolásában – hangsúlyozta Nagy-Vargha Zsófia ifjúságért felelős helyettes államtitkár a szervezet kétnapos szakmai konferenciáján, ahol idén főként a gyermekbántalmazásról szóló előadásokat tartanak. A Családbarát Magyarország Központ támogatásával létrejött kríziskezelő ambulanciáknak hála ma már minden bántalmazottnak létezik segítség és van férőhely, a szakmai előadásokat pedig azért szervezi az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, hogy mielőbb felismerjék és adekvát segítséget tudjanak nyújtani a gyermekbántalmazást elszenvedőknek.

Domján Anikó
2022. 09. 21. 14:18
erőszak
Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kapcsolati erőszak elleni fellépésnél mi a cselekvésben hiszünk 

– hangsúlyozta Nagy-Vargha Zsófia ifjúságért felelős helyettes államtitkár az Országos Kríziskezelő Hálózat 2022. évi szakmai konferenciájának megnyitóján. Kiemelte: Magyarország kormánya a jelenlévőkkel együtt elutasítja az erőszak minden formáját, és elkötelezett a bántalmazás felszámolásában.
A Családbarát Magyarország Központ által működtetett Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) szervezésében zajló kétnapos szakmai konferenciát elsősorban a gyermekbántalmazás témája köré építették, hiszen, ahogyan arra a szervezők felhívták a figyelmet: ők a legkiszolgáltatottabb áldozatok. 

– Ez több mint munka: áldozatos küldetés – méltatta Nagy-Vargha Zsófia a segítőszolgálat munkatársainak tevékenységét, hozzáfűzve: az állam szövetségesként, partnerként tekint az OKIT-ra a kapcsolati erőszak felszámolásában.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is: a szervezettel közös céljuk, hogy minden megyében egy, a fővárosban pedig két ambulancia segítse a bántalmazottakat a jelenleg működő hét, régiós szinten feladatot ellátó ambulancia mellett.

Nagy-Vargha Zsófia korunk társadalmának kihívásaira is rávilágított a beszédében, mint mondta: a szomszédban zajló háború, a digitalizáció, az elidegenedés és a Covid-válság mindannyiunk alkalmazkodóképességét próbára teszi, és óhatatlanul kihatnak lelki, fizikai egészségünkre is, valamint alkalmat teremthetnek a kapcsolati erőszakra. 

– Most még nagyobb szükség van az OKIT munkájára – mondta. 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kapcsolati erőszakról nem elég beszélni, felelősen kell beszélni róla, hiszen – emlékeztetett – általános jelenség a médiában, hogy érzelemtől fűtött, szenzációhajhász módon számol be az ilyen esetekről, ami azt az üzenetet is közvetítheti, hogy az áldozatok magukra maradnak. 

Leszögezte: 

tudatosítani kell, hogy mindig van segítség és üres férőhely azok számára, akik a bántalmazások miatt kénytelenek menekülni.  

– A segítő-ellátó rendszer jelentősen bővült az elmúlt években: 2018–2019-ben a férőhelyek száma megnégyszereződött, jelenleg országosan mintegy háromszáz férőhely érhető el – ismertette.  

Sajnos, mint említette, a koronavírus-járvány alatti időszakban megnőtt a kapcsolati erőszak aránya Magyarországon és világszerte, ezért is jelentősek a Családbarát Magyarország Központ támogatásával létrejött kríziskezelő ambulanciák, melyeknek céljuk, hogy a kapcsolati erőszak ne váljon olyan súlyossá, hogy az krízishelyzeteket teremtsen. 

A helyettes államtitkár beszámolójából kiderült: 2019–2020-ban az OKIT-tal képzést indítottak a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak – köztük családsegítőknek, védőnőknek és rendőröknek –, hogy azok mielőbb felismerjék és adekvát segítséget tudjanak nyújtani a gyermekbántalmazást elszenvedőknek.

 A képzést ez idáig több mint 4400-an végezték el. Hozzátette: a programot a jövőben is folytatják, és a részvételt kiterjesztik a pedagógusokra, az óvodapedagógusokra és a kisgyermek-nevelőkre is. 

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a beszédében hangsúlyozta: 

A bántalmazott gyermekek terápiája azért is fontos, mert kellő felkészültséggel az erőszakos viselkedési minták öröklési láncolata megszakítható. 

– Minden élethelyzetben a családok mellett állunk – húzta alá, hozzáfűzve: a Család.hu oldalon igyekeznek felkarolni a gyermekvállalás szándékától kezdődően az örökbefogadáson át a munka és a magánélet összehangolásáig minden olyan ügyet, mely a kisgyermekeseket segíti. 

Elkötelezettek vagyunk abban is, hogy hazánkban minél több munkahely és szolgáltatóhely váljon családbarát hellyé

 – fogalmazott, majd azzal egészítette ki beszámolóját: ennek érdekében hívták életre Családbarát hely védjegyprogramjukat.  Mint mondta, már csaknem kétezer családbarát hely érdemelte ki a tanúsítványt, amire nagyon büszkék. 

Arról is beszélt, hogy már 12 ezer, kisgyermeket támogató szakembert képeztek országosan. 

Kloppné Molnár Andrea, a Családbarát Magyarország Központ szakterület-vezetője, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat munkatársa hangsúlyozta: már 17 éve segítik nap mint nap a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatait. Kiemelte, az áldozatok gyakran párkapcsolaton, házasságon, volt párkapcsolatokon belüli bántalmazásokat szenvednek el, de a munkacélú szexuális kizsákmányolás, szervkereskedelem, kényszerházasság és csicskáztatás áldozatai is a segítségükre szorulnak.   

– A krízisambulanciák feladatai sokrétűek: prevenciós tevékenységeket is folytatunk iskolákban, munkahelyi közösségekben, továbbá esetmegbeszéléseket és workshopokat is tartunk – számolt be Kloppné Molnár Andrea.

Ismertette: a kormányzati és EU-s támogatásoknak köszönhetően mára nyolc titkos menedékház, húsz krízisközpont, hét ambulancia és a már három vonallal működő, 0–24 órán keresztül hívható Országos Krízis és Információs Telefonszolgálatot működik Magyarországon. Az OKIT országosan ismeri a férőhelyeket, így tudják, hogy súlyos esetben hová kell menekíteni egy bántalmazottat és a családját.

A kétnapos szakmai konferencia megnyitóján a szakemberek mind rávilágítottak arra, hogy éjjel-nappal fogadják a bajba jutottak hívásait, és mindenki számára van segítség

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: 123RF)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.