A felelős állatvédelem érzelmileg elkötelezett

Rendkívül fontos, hogy a kormány együttműködjön a civil szervezetekkel és a rendőrséggel az állatvédelem ügyében – hangsúlyozta Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvos-tudományi Egyetem Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szerdai szakmai napján. A konferencián a felelős állattartás alappilléreiről, valamint a kutyakiképzés és a szolgálati kutyatartás állatvédelmi vonatkozásairól tartottak előadásokat a szakemberek.

Domján Anikó
2022. 10. 19. 15:42
Fotó: Galovtsik Gabor Forrás: HM Zrínyi Nonprofit Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állatvédelem ügye csak akkor lép előre, ha minden szereplő teszi a dolgát

– fogalmazott Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvos-tudományi Egyetem szakmai konferenciáján, mely ezúttal a bűnmegelőzés szolgálatába állított állatok védelme köré épült. 

A kormánybiztos kiemelte: az egyetem rektora, Sótonyi Péter személyében szenvedélyes állatvédőt ismert meg, aki biztosíték arra, hogy az intézmény az állatvédelem zászlóshajójaként működjön.

A politikus beszámolt arról az egyedülálló kezdeményezésről is, mely által a kormánybiztosság 500 millió forintos keretet biztosíthatott 187 civil szervezet támogatására. Úgy fogalmazott, eddig ez működésük óta a legnagyobb mérföldkő az állatvédelemben.

 Ovádi Péter arról is beszélt: az országjárás során azt tapasztalja, hogy a rendőrség mind a civil szervezetekkel, mind az egyetem szakembereivel nyitott az együttműködésre. 

Fotó: Büntetés-végrehajtás

Mi, magyarok kutyás társadalom vagyunk, csaknem hárommillió kutya él Magyarországon, vagyis minden második háztartásban van kutya

 – vázolta Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektora, majd hozzáfűzte, a kutyatartóknak nagy a felelősségük, 

a felelős állatvédelem pedig érzelmileg elkötelezett.

A rektor kiemelte az egyetemen működő állatvédelmi központ jelentőségét, úgy fogalmazott: az intézmény ezzel az állatvédelem élére állt, továbbá kitért arra is, hogy az egyetemre hat és félszeres a túljelentkezés, amely a graduális és posztgraduális képzés ez irányú kibővítésének sikerét mutatja. 

Most már állatvédelmi szakállatorovosok és szakjogászok is kikerülnek az egyetem padsoraiból 

– közölte. Sótonyi Péter arról is beszámolt: idén nyáron szerződést írtak alá a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, amellyel megpecsételték az együttműködésüket, hiszen – mint mondta – a kutyakiképzésre is nagy gondot kell fordítani, az állatkínzások felderítésében közösen kell fellépniük a rendőrséggel.

A magyarok és a kutyák

Az előadások rámutattak: ma Magyarországon megközelítőleg 2,8 millió gazdával rendelkező kutya van, a legfőbb kutyatartó csoport a 60 év feletti nők. Azt is közölték a konferencián: rendkívül sok hazánkban az úgynevezett láthatatlan, csip nélküli, semmilyen statisztikában nem szereplő kóbor állat. Egy nemzetközi felmérés alapján Magyarország ma az Európai Unióban a 7. helyen áll a legállatszeretőbb nemzetek listáján. Ismertették: a magyarok leginkább szukakölyköt választanak, és az ivartalanítási hajlandóság a kutyákat örökbefogadóknál a legnagyobb. Sajnos – mint rávilágítottak – a legtöbb esetben nem a kutya választja a gazdáját, ajándékba kapják, befogadják, ez pedig a tudatosság hiányát jelzi. Kiderült az is: a kutyatartási költségek egyáltalán nem okoznak gondot a magyaroknak. Az előadók hangsúlyozták: az állatok mentális és fizikai jóllétét biztosítani kell a gazdáknak, ez erkölcsi kötelesség, ebben még vannak félreértések, melyek a legtöbbször abból fakadnak, hogy a gazdák azt gondolják, az a jó a kutyáiknak, ami nekik is. Leszögezték: bíznunk kell a praktizáló állatorvosokban, hiszen négy-ötezer állat történetét is ismerhetik. A rendvédelmi szervek kutyáinak teljesen más igényeik vannak, más körülmények között tartják őket. Feladataik között szerepel többek között a járőrök és a fogvatartottak védelme, kábítószer-keresés, illegálisan használt okostelefonok és új pszichoaktív anyagok megkeresése a börtönökben, továbbá bűncselekmények felderítése. 

Nem lehet megrekedni az állatvédelem területén, folyamatos fejlődésre és új szakmai anyagokra van szükség. Az idei évben beindítottuk a motorokat

– szögezte le Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya, aki megerősítette: az egyetemmel idén június elsejével megállapodást kötöttek. 

A rendőrfőkapitány hangsúlyozta, a rendőrségen alkalmazott nyomkereső, járőr, holttest- és kábítószer-kereső kutyák nap mint nap óriási segítséget jelentenek a munkájukban. 

A bűnügyi helyszíneken gyakran tapasztalt, állatkínzással kapcsolatos vállrándító magatartást fel kell számolni, az évtizedek óta rögzült gondolkodáson változtatni kell 

– húzta alá Terdik Tamás. 

Az Állatorvos-tudományi Egyetem Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai kiválóságai, valamint a büntetés-végrehajtás munkatársai nívós előadások keretében számoltak be a hazai kutyatartás jellemzőiről, a büntetés-végrehajtás szolgálatába állított kutyák kiképzéséről és állatvédelmi szempontjairól. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Galovtsik Gábor)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.