Egyszerűbb ügyintézés az oktatásban

Elektronikus oktatási nyilvántartásokat korszerűsítettek és bővült az elektronikus ügyintézési lehetőségek köre is abban a programban, amit az Oktatási Hivatal az Európai Unió 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából megvalósított meg. A szeptember végén befejeződött fejlesztés eredményeként gyarapodtak az ügyfelek és az ügyintézők által elérhető elektronikus szolgáltatások, csökkent az adatszolgáltatásra, illetve az ügyintézésre, adminisztrációra fordított idő.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 10. 09. 8:46
null
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld COVID-19 koronavírus járvány miatti karantén, otthoni tanulás, Kréta applikáció házi feladat lecke diák iskolás 2020.03.18 fotó: Németh András Péter Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Oktatási Hivatal (OH) fejlesztései azt szolgálták, hogy a köznevelésben és a felsőoktatásban is bevezethessük a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést, amire a világjárvány is ösztönzőleg hatott – számolt be lapunknak Brassói Sándor, az OH elnöke. Kiemelte: az Európai Unió 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából megvalósított program részeként tíz nagy eljárás ügyintézési folyamatát digitalizálták, megkönnyítve akár több százezer ember életét. Az OH elnöke rámutatott: 

a fejlesztés eredményeit a 2022/2023-as tanévben már élvezhetik a fiatalok, akik közül sokan elektronikusan jelentkeztek az őszi érettségikre és a szülők is az online felületen keresztül nyújthatják be gyermekeik középiskolába való jelentkezését, sőt januárban a kicsik egy évvel további óvodában maradását is ezen a rendszeren keresztül lehet majd kérvényezni. 

Kifejtette: a magyar állami ösztöndíjas képzésben résztvevő, valamint a végzett hallgatók az ösztöndíjas kötelezettségükkel kapcsolatos ügyeiket is intézhetik online, valamint a tankönyvvé nyilvánítást és a pedagógus-továbbképzést is hasonló módon lehet ezentúl kérelmezni.

Brassói Sándor arról is beszélt lapunknak, hogy 

a fejlesztés részeként létrejött az az Oktatási mérföldkövek elnevezésű szolgáltatás, amelynek segítségével ügyintézői közreműködés nélkül is mindenki hozzáférhet elektronikusan az oktatási nyilvántartásokban kezelt legfontosabb adataihoz. 

Emellett oktatási azonosítójáról és diákigazolványairól is bárki kiállíthat igazolást – tette hozzá. – Az ügyfélkapus rendszer nagyban megkönnyíti a ügymenetet, mivel auto­matikusan kitölti az ügyfél adatait – részletezte az OH elnöke hangsúlyozva, a súgó menü még abban is segít, hogy a használó minden kérdésre választ adjon és minden szükséges dokumentumot feltöltsön, így elkerülhető a későbbi hiánypótlás. Ez a rendszer gyorsítja és hatékonyabbá teszi az ügyféllel való kapcsolatot és a hivatali ügymenetet is – tette hozzá.

Az Oktatási Hivatal digitális rendszereit, elsősorban a Kréta rendszert 130 ezer pedagógus, 2,8 millió szülő és több mint egymillió diák használja napi rendszerességgel. A nemzeti köznevelési portálra több mint százezren lépnek be, az okostankönyveket pedig mintegy hatvanezerszer nyitják meg naponta, emellett az okostankönyveket és a digitális tartalmakat is sokan használják. 

Az OH közigazgatás-fejlesztési beruházásának köszönhetően a hivatallal kapcsolatban álló mintegy kétmillió állampolgár október 3. óta valamennyi eljárást gyorsabban, kényelmesebben, korszerűbben és környezetbarátabb módon érheti el a Magyarország.hu weboldalon található szolgáltatásokon keresztül.

 Az Oktatási Hivatal YouTube-csatornáján megtekinthető animációs kisfilmek pedig segítséget nyújtanak abban, hogy az újfajta felületeket mindenki könnyedén használhassa.

Borítókép: Kréta applikáció. Fotó: (Szabad Föld/Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.