Elkutattuk – bemutatták Kálomista Gábor dokumentumfilmjét

Az Elkxrtuk egy játékfilm, nem lehet rajta számonkérni a dokumentarista pontosságot – hangsúlyozta Lánczi Tamás politológus az Elkutattuk című dokumentumfilmben, amelyet szombat este mutatott be a Hír TV. Az alkotás apropója, hogy Hann Endre, a baloldalhoz közel álló Median vezetője személyiségi jogi okokból beperelte az Elkxrtuk című film készítőit . A dokumentumfilmben megszólalnak az Elkxrtuk alkotói, és kitérnek a 2006. szeptemberi és októberi események hátterére, azok előzményeire is.

2022. 10. 22. 22:20
null
2021.07.28. Budapest A végéhez közeledik a 2006-os események alapján készülő Elk*rtuk című politikai krimi forgatása. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Kálomista Gábor producer Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senkitől sem szabad elvitatni azt a jogot, hogy megfogalmazza, hogy szerinte mi történt 2006 őszén

– hangsúlyozta Lánczi Tamás politológus az Elkutattuk című dokumentumfilmben, amelyet a Hír TV-ben mutattak be szombat este. Az alkotás azután készült el, hogy Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője  beperelte Kálomista Gábort az Elkxrtuk című film miatt, amiből bírósági ügy lett. A producer filmes stábbal érkezett a bíróságra és készítette el a ma bemutatott dokumentumfilmet.

Az Elkutattuk című film többek között kitér a 2006. szeptemberi és októberi események hátterére, annak előzményeire. Mint a filmben elhangzik: „Legújabb kori történelmünknek egyik legsötétebb korszakáról van szó.” A műsorban a megszólalók felelevenítik az Apró család közéleti működését, majd azt, hogyan lépett Gyurcsány Ferenc a politikai színtérre. Ez után az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról esik szó. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a 2006-os eseményekre utalva úgy fogalmaz: ez volt a posztkommunizmus végső lelepleződése.

Ez egy játékfilm, a dokumentarista pontosságot nem lehet rajta számonkérni 

– emelte ki Lánczi Tamás az Elkxrtuk című filmre áttérve. A dokumentumfilmben elhangzik az is, hogy a mozifilmben máig tisztázatlan okokból magára ismert Hann Endre, ugyanakkor a többi szereplő ezt nem tette. A narráció szerint hazánkban az a ritka esetben történt, hogy ebből bírósági eljárás lett. 

Alkotók is megszólalnak a dokumentumfilmben: Helmeczy Dorottya, az Elkxrtuk producere kiemelte, hogy a mozifilm egy politikai krimi, amelyben különböző  karaktereket és politikai helyzeteket mutattak be. Felelevenítette azt is, hogy maga Hann Endre nyilatkozta azt korábban a HVG-nek adott interjújában a moziról: „annyira abszurd az egész, hogy épeszű ember nem hiheti el”.

Mint arról korábban írtunk, Hann Endre idén januárban peren kívüli egyezséget ajánlott Kálomista Gábornak, és nyilvános bocsánatkérés, valamint hárommillió forint sérelemdíj ellenében eltekintett volna az eljárástól. A producer nem fogadta el az ajánlatot, ezért szeptember 1-jén kezdődött az a személyiségi jogi per, amelyet a politikai baloldalhoz közel álló Medián vezetője indított a Megafilm Kft. ellen az Elkxrtuk című film miatt: Hann azt sérelmezte, hogy a tavaly októberben bemutatott filmben szereplő Endrét róla mintázták, aki egy közvélemény-kutató intézet igazgatójaként manipulálja a közvéleményt hamis adatokkal, meghatározó háttérfiguraként pedig a politikai életet is befolyásolja. A Megafilm Kft. tulajdonos-producere, Kálomista Gábor viszont azzal érvelt, hogy játékfilmről van szó, ami fikciós műfaj, nem oknyomozó dokumentumfilm. 

Kálomista Gábor az Indexnek márciusban elmondta: ismeretei szerint játékfilmen még sohasem kérték számon bíróság előtt a személyiségi jogok megsértését. 

Mi azt állítjuk, hogy ez egy valós történeten alapuló politikai krimi. Nyilván vannak benne a film dramaturgiája szempontjából fontos fikciós szálak is. Természetesen nem voltunk ott a titkos megbeszéléseken, de mindaz, amit a 2006-os események történetéből filmesként le tudtunk szűrni, az ismereteink alapján nagyon közel áll a valósághoz 

– emelte ki a producer. 

A szeptemberi tárgyalási napon Hann Endre nem kívánt a sajtó kérdéseire válaszolni. Kálomista Gábor viszont kifejtette: aggasztó, hogy a bíróság előtt kell egy fikciós film valóságtartalmát bizonyítani. Mint hangsúlyozta, az önmagukat függetlennek nevező filmkészítőknek most kellene felsikítani, hogy eddig és ne tovább! A Megafilm tulajdonos-producere ekkor beszélt arról is, hogy a perről dokumentumfilmet is forgat, mert szerinte az eljárás filmtörténeti jelentőségű.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség akkor közleményt adott ki, amelyben kifejtik, hogy  felháborítónak tartják azt a közönyt, amellyel a mainstream média szemléli azt a tényt, hogy Magyarországon egy fikciós filmalkotást bíróságon támadnak meg állítólagos személyiségijog-sérülés miatt, miközben ugyanez a baloldali sajtó teljes arzenáljával felhördülne a művészi szabadság eltiprása és a cenzúra ellen, ha a köreikben akár csak hasonló támadás érne egy alkotást.

A Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgását feldolgozó Elkxrtuk című film nemcsak a jegypénztáraknál, de az internetes keresések tekintetében is toplistás volt. A tavaly október 21-én debütált politikai krimit csak az első hétvégén több mint 42 ezren nézték meg. Az alkotás vetítését először több mozilánc visszautasította, de végül elálltak ettől, és sikerült megállapodásra jutni a vetítésről.

Borítókép: Kálomista Gábor producer (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.