Külföldről érkező pénzzel és amerikai szakértőkkel befolyásolták a választást

Az már nem titok, hogy a baloldal választási kampányát külföldről finanszírozták, és az is egyre világosabb, hogy a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett DatAdat-cégcsoportnál elrejtett tapasztalt amerikai szakértőkkel kívánták befolyásolni a végeredményt. Lapunk most csupán a céghálózat Észtországban bejegyzett vállalkozásait vizsgálta. Íme, az eredmény!

MAGYAR NEMZET
2022. 10. 04. 6:30
Bajnai Gordon Komlón a város  volt polgármesterével Páva Zoltánnal
Automatikusan generált description Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DatAdat-cégcsoport működésében kulcsszerepet játszik az Észtországban bejegyzett DatAdat OÜ, illetve a Datapraxis OÜ. Nyilván nem véletlen, hogy az alapítóknak a balti államra esett a választásuk. Észtország az adóoptimalizálási lehetőségeken túl ugyanis igazi paradicsom azok számára, akik az adatvédelmi szabályokat ki szeretnék kerülni. A helyi szabályozás az unióban egyedülálló módon nem teszi lehetővé az EU-s adatvédelmi, úgynevezett GDPR-rendeletben meghatározott közigazgatási bírságok kiszabását.

Az észt vállalkozásokban Ficsor Ádám, a Bajnai-kormány titokminisztere és Szigetvári Viktor, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke mellett igazi külföldi nagyágyúk kaptak helyet.

A Datapraxis brit ügyvezetője, Paul Hilder az ezredfordulón társalapítója volt a Soros-pénzből megalapozott Opendemocracy.net elnevezésű internetes felületnek. Ezt követően kampányigazgató volt a szintén a milliárdoshoz köthető Avaaz.org nevű platformnál, amely tömeges hirdetésekkel avatkozott be 2018-ban a magyar választásokba. Hilder 2016 és 2018 között nemzetközi vezérigazgatója volt a Crowd Pac nevű londoni cégnek. Amíg itt dolgozott, csatlakozott Bernie Sanders amerikai elnökjelölt politikai kampányához.

A Datapraxis vezetői között felbukkan további két meglehetősen érdekes amerikai név, Laura Quinn és Mark Steitz. A két szakértő közös cége a 2006-ban alapított Catalist Llc., amely a progresszív választási kampányok érdekében a szavazók adatainak megszerzésére fókuszál. Indulásakor a Catalist nem kevesebb, mint egymillió dollárt kapott Soros Györgytől.

A Soros alapította Tides Foundation ugyancsak a Catalist nagy támogatója volt. Közvetlenül finanszírozott több olyan projektet, amelyek ma Magyarországon oktatási programokban vesznek részt. A Catalist egyébként hosszú évek óta segíti a Demokrata Pártot, amelyet legfőbb ügyfelei között említ.

A világhálón fellelhető információk szerint a Catalist 50 állam 256 millió szavazókorú egyénéről gyűjt, tárol és frissít adatokat. A Catalisttel történő együttműködés hasznos lehet a tagságépítésben, a meggyőző üzenetek hatékony targetálásában, az aktivisták bevonásában, ahogy a szavazók listázásában és mobilizálásában is.

De nézzük, hogy pontosan ki is Laura Quinn és Mark Steitz, mit lehet róluk tudni! Kezdjük a hölggyel, aki a Datapraxis igazgatói székében ül!

Quinn a Demokrata Párt egyik bennfentesének számít, Al Gore alelnök kabinetfőnök-helyetteseként ténykedett, de Joe Biden vezető kommunikációs és gazdaságpolitikai tanácsadójaként is dolgozott. Ezeken túl vezető pozíciót töltött be a Demokrata Párt több elnöki kampányában, egyebek mellett feltűnt Bill Clinton oldalán is.

A Datapraxisban ugyancsak igazgatói tisztséget betöltő Mark Steitz a Columbia Egyetem adjunktusa. A Demokratikus Nemzeti Bizottság kommunikációs és kutatási igazgatója volt Ron Brown kereskedelmi minisztersége alatt. Ő tervezte Bill Clinton 1992-es kampányának targetálási rendszerét. Nem elhanyagolható körülmény, hogy Steitz-et korábban Soros György számos politikai kutatás lebonyolítására kérte fel. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy Steitz PR-cége megbízásokat kapott a spekuláns érdekeltségeitől, és kivette a részét a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány demokrata párti kommunikációjából is.

A Datapraxis honlapja alapján elsősorban az a cég célja, hogy masszív adatgyűjtéssel, úgynevezett választói törzsek meghatározásával, üzenetek tesztelésével, kutatásokkal, végül pedig a választók célzott megszólításával segítsék az ügyfeleiket. A cégcsoport már a választási kampányt megelőző időszakban profilozta a közösségi médiumok felhasználóit. Targetált üzenetekkel, egyrészt a bizonytalan jobboldali szavazókat próbálták távol tartani a választásoktól, másrészt maximalizálni szerették volna a baloldali voksok számát.

A Datapraxis OÜ egyébként a Teatmik.ee észt céginformációs oldal adatai szerint furcsa módon 2020 második negyedéve óta adóköteles forgalom nélkül működik.

A Datapraxis OÜ 2020 második negyedéve óta adóköteles forgalom nélkül működik

A DatAdat-csoport másik észtországi vállalata, a DatAdat OÜ viszont komoly eredményt ért el 2022 első negyedévében. A Teatmik.ee szerint a 2019 márciusában bejegyzett vállalkozás idén január és március között 2 074 816 eurós adóköteles forgalmat bonyolított le, azaz mostani árfolyamon számolva jó háromnegyed milliárd forintot kasszírozott. A Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor képviseletével működő vállalat legutóbbi rekordját – nem meglepő módon – a 2021 őszi előválasztás idején futotta, amikor három hónap alatt több mint 1,1 millió euró adóköteles forgalmat szerzett. 2022 második negyedéve sem alakult rosszul, ugyanis csaknem egymillió euró volt az észt DatAdat adóköteles forgalma. Láthatjuk tehát, hogy a magyar választási ciklus alakulása erősen összefügg az észtországi vállalkozás eredményességével. Ami változatlan, az az alkalmazottak száma, ami a kezdetek óta nulla fő.

 

Amerikából guruló dollárok

A rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében példa nélküli külföldi beavatkozási kísérlet anyagi hátterét a New Yorkban luxuskörülmények között élő Korányi Dávid nevéhez köthető Action for Democracy nevű amerikai szervezet biztosította. Az egyelőre ismeretlen adományozóktól befolyt 1,8 milliárd forint Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül érkezett a baloldal kampányának támogatására. A guruló dollárokból bőven jutott a DatAdathoz kapcsolódó költésekre is, vélhetően ebből is finanszírozták az sms-kampányokat és Facebook-hirdetéseket is. Korányi 2019 őszétől Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója, és a főpolgármester bejelentése szerint az év végén távozik posztjáról, de az együttműködést folytatni szeretnék más formában. Még 2010 előtt Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadójaként, majd kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkáraként vált ismertté Korányi, aki rendre olyan munkahelyeken köt ki, ahová megérkezik Soros György pénze. Például évek óta stratégiai tanácsadója a pozsonyi székhelyű Globsec nevű globalista-neoliberális intézménynek, amelyet természetesen a spekuláns legfontosabb alapítványa is támogat.

Borítókép: Bajnai Gordon (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.