időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Listázzák azokat a diákokat, akik nem vettek részt a reggeli élőláncban

Magyar Nemzet
Forrás: pestisracok.hu
2022.10.05. 18:07 2022.10.06. 15:23
Listázzák azokat a diákokat, akik nem vettek részt a reggeli élőláncban

A PestiSrácok.hu neve elhallgatását kérő forrása szerint a Trefort Gimnáziumban listázták és nyilvánosan megszégyenítették azokat a diákokat, akik nem vettek részt a szerda reggeli, élőlánccal egybekötött tanársztrájkban.

A portálnak a megmozdulást szervező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnökségi tagja, Komjáthy Anna úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja a tüntetésből kimaradó diákok listázását, szerinte azonban csak felügyeleti célzattal történhet ilyen. Az ügy pikantériája, hogy Komjáthy szerint a sztrájkról a szülők hivatalos tájékoztatást nem kaptak, csupán informális módon magyarázták el a diákoknak, hogy mi is történik az iskolákban, míg a szülőktől kifejezetten kérték, hogy a PDSZ kommunikációs felületein kövessék az eseményeket.

Mint arról a PestiSrácok.hu beszámolt, az alacsony fizetések miatt joggal elégedetlenkedő tanárokra teljesen rátelepedett a Párbeszéd nevű mikropárt és egy noÁr nevű ember, aki híres akar lenni, ezért csinál magának egy ingyenkoncertet a Kossuth térre pedagógustüntetésnek álcázva. A pedagógusok szerdai világnapját élőlánccal indították azok, akik a Kölcsey Gimnáziumból elbocsátott tanárok mellett fejezték ki szolidaritásukat.

Az indulatokat a felháborodáson nyerészkedő ellenzék mellett a Soros-galaxis szatellitjei is fűtik. Ugyanazok az emberek kongatják a vészharangot, akik már 2016-ban is megpróbáltak kormányt dönteni, még azt megelőzően pedig a liberális–szocialista holdudvar kegyeltjeiként hallgatólagos tettestársai voltak a baloldali kormányzatnak az oktatásügy züllesztésében. A PestiSrácok.hu már évekkel ezelőtt lerántotta a leplet azokról a „civil” szervezetekről, amelyek a 2016-os megmozdulásokat szervezték vagy akár finanszírozták is.

Közös pont például Komjáthy Anna, aki már hat évvel ezelőtt is központi szereplője volt az akkor még Gulyás Márton nevével fémjelzett tüntetései hullámnak.

A PestiSrácok 2016-os beszámolója szerint a január 30-i Országos Tantestületi Értekezletet, amely aztán az elkövetkező tüntetési hullámnak alapozott meg, a Hívatlanul Hálózat, a Humán Platform és a PDSZ hívta életre, a szervezők ráadásul azt is vállalták, hogy kifizetik a vidékről érkezők utazási költségeit. A gáláns gesztust Komjáthy Anna, a PDSZ budapesti választmányának ügyvivője tette. Emlékezetes, 2008-ban Komjáthy más értelmiségiekkel karöltve a Gyurcsány Ferenc által bevezetett vizitdíj mellett is kiállt, az ügyvivő akkor a „független háziorvosok” sarcot támogató nyílt levelét is aláírta.

Az említett szervezetek egyébként nyilvánosan támogatták az elmúlt években a liberális ideológiákat, így az LMBTQ-lobbi előretörését, de az illegális migráció mellett is felszólaltak. Ennek tükrében különösen aggályos, hogy a tanárok a diákokat is bevonják a sztrájkba.

A PDSZ tehát gyakorlatilag mind a diákokra, mind a szülőkre nyomást gyakorol.

A baloldal felejelentené az országot

A Demokratikus Koalíció a Vodafone felvásárlását bírálta, amire válaszul Dömötör Csaba elmondta: hasonló kifogást emeltek a gáztározók visszavásárlásakor is.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Frissítés: A Trefort igazgatója szerint nem volt listázás

Megkereste lapunkat Csapodi Zoltán, a​z ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium igazgatója a pestisracok.hu-nak a diáktüntetésekről szóló lapunk által idézett cikkének​ iskolájára vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban. Az intézményvezető kijelentette, „gyakorlatilag szinte egy szó sem igaz” abból az állításból, hogy a gimnáziumban listázták és nyilvánosan megszégyenítették azokat a diákokat, akik nem vettek részt a szerda reggeli, élőlánccal egybekötött tanársztrájkban. Állítása szerint pont a fordítottja történt: annak érdekében, hogy be tudják írni az elektronikus naplóba a hiányzókat, az osztályfőnökök azokat írták össze, akiket a szüleik kikértek az iskolából. Ezt azzal magyarázta, hogy minden tervezett külső programra a szülőnek kötelessége elkérni a gyermeket. Megjegyezte, 30 éve dolgozik az intézményben, és ez idő alatt soha nem volt sem listázás, sem nyilvános megszégyenítés, igazgatóként nem is tűrne el ilyet. Hozzátette, részben ő maga is felügyelte a diáktüntetéseken részt nem vevő tanulókat, és hivatalos kötelezettségének a megfelelő időpontban eleget téve megírta a szülőknek emailben, hogy mi várható szerdán. Az igazgató cáfolta azt is, hogy a szülőktől azt kérték volna, információért menjenek fel a PDSZ honlapjára.
Az igazgató befejezésül elmondta, hogy a diák fogalmilag és jogilag sem tud részt venni a tanársztrájkban, ha szeretne, ahhoz sokat kellene tanulnia, s utána 5 év alatt elvégeznie valamilyen tanárszakot. Véleménye szerint épp ez az egyik legnagyobb problémája az országnak, hogy ilyenre már gyakorlatilag alig vállalkozik valaki és a Trefort, mint tanárképző intézmény épp azon dolgozik, hogy kapjanak kedvet a tanításhoz a tanárjelöltek. Csapodi Zoltán kifejezte reményét, hogy a közeljövőben újra minden feltétele adott lesz annak, hogy a rátermett fiatalok a legszebbet, a tanári pályát válasszák.

 

Borítókép: Pedagógusok tüntetése. A képen jobb oldalt Komjáthy Anna, a korábbi tüntetések központi figurája (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.