időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Fónagy János: A kormány a rezsicsökkentéssel védi a lakosságot

Munkatársunktól
2022.11.02. 19:14 2022.11.02. 19:33
Fónagy János: A kormány a rezsicsökkentéssel védi a lakosságot

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt: a magyar kisvállalkozások és a családok vagyona, megtakarításai folyamatosan leértékelődnek, melynek oka szerinte a forint „brutális vesszőfutása”. Felidézte: 2010-ben 266 forintos euróárfolyammal vette át a kormányzást a Fidesz, az orosz–ukrán háború kirobbanásakor 367 forint volt egy euró, azóta pedig már 410 forint körül van az árfolyam. Azt javasolta, módosítsák a jegybankról szóló törvényt, hogy az MNB-nek legyen árfolyamcélja, valamint rögzítsék célként az alaptörvényben a nemzeti fizetőeszköz vásárlóerejének megőrzését. Ezen kívül azt is szorgalmazta, hogy évente csak egyszer lehessen adóváltoztatást végrehajtani. Miután elmondta felszólalását,

 Z. Kárpát Dániel kezdeményezte, hogy a képviselők néma felállással emlékezzenek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulójáról, és azokról a kárpátaljai magyarokról, akik „most egy másik háborúban áldozzák a vérüket”. A kezdeményezésnek a képviselők eleget tettek.

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt mondta: 

Magyarország továbbra is rezsicsökkentéssel védi a lakosságot a kiugró költségek ellen, ez minden magyar háztartásnak havi 181 ezer forintos támogatást jelent. 

Azzal folytatta, hogy ezen felül a kormány benzinárstopot, élelmiszerárstopot és kamatstopot vezetett be, utóbbival pedig a vállalkozói szektort is segíti a szankciós infláció elleni fellépés érdekében. Hangsúlyozta, hogy meghosszabbították a Széchenyi-kártya programot és elindítottak egy gyármentő programot is. Felhívta a figyelmet, hogy a baloldal ezzel szemben eltörölné a rezsicsökkentést és rázúdítaná a piaci árakat a családokra.

Borítókép: Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár mint előterjesztő felszólal az egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról tartott általános vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 11-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.