Menczer Tamás: Mindent meg kell tenni a béke helyreállításáért

A Momentum szerint kudarc volt a keleti nyitás, erre bizonyíték az orosz–ukrán háború is.

2022. 11. 08. 15:24
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A változatosság kedvéért az Országgyűlés mai ülése előtt is putyinozott a Momentum. Tóth Endre (Momentum) napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy Orbán Viktor eltűnt liberális politikusként 2009-ben, ugyanis az, hogy az orosz elnökkel Szentpéterváron találkozott, mindent megváltoztatott: populista vezető, keleti diktátorokkal cimboráló politikus lett belőle.

A Momentum politikusa ebből vezette le, hogy Magyarország jelenleg a Gazprom, a Roszatom és a kommunista Kína legvidámabb barakkja egy időben. Tóth Endre értékelése szerint 180 fokos fordulatot hajtott végre a külpolitikában a jobboldali kormány 2010 után. – Az önök keleti nyitása nem maradt a pragmatikus kapcsolat szintjén, függésbe taszították az országot – vádolta a kormányt a Momentum politikusa. Szerinte zsarolhatóvá válunk Paks 2 miatt, és az orosz hekkerek miatt is.

– Egyedül maradhatunk a bajban, a keleti diktatúrák globális dominanciája ugyanis nem jött el – folytatta elemzését Tóth Endre, aki azt is megállapította: Oroszország most veszíti el nagyhatalmi státusát, mert nem tudja legyőzni Ukrajnát.

– Nem jött el a keleti diktátorok és diktatúrák ideje, a keleti nyitásunk teljes morális és politikai kudarc – ismételte meg álláspontját a Momentum politikusa.

A felvetésekre a kormány részéről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára reagált. Válaszában rögzítette: 

A magyar kormány a béke pártján áll, a háborúnak el sem szabadott volna kezdődnie, jelenleg pedig mindent meg kell tenni a béke helyreállításáért.

– Azonnali tűzszünetet, és eredményes béketárgyalásokat követelünk – tette hozzá.

Menczer Tamás hangsúlyozta: kiállnak Ukrajna területi integritása mellett, ezzel párhuzamosan pedig elmondják, hogy a szankciós politika káros Európára.

– Nem érti, hogy mit és miért csinál a miniszterelnök – nyugtázta a momentumos politikus felszólalásával kapcsolatban Menczer Tamás. Szerinte Orbán Viktor a magyar érdekek mellett áll ki, ezért nem érti cselekedeteit a Momentum.

– Más alapokon áll a kormány és a baloldal, különösképp a Momentum: mi a magyar érdeket képviseljük, önök ezt soha nem tették – jelentette ki az államtitkár.

A keleti nyitás kritikájára azt válaszolta:

Azért volt rá szükség, mert tíz év alatt megfordult a beruházások finanszírozása. Korábban nyugatról 80 százalékát finanszírozták a külföldi beruházásoknak, de ma már 70 százaléka ezeknek keletről érkezik.

Menczer Tamás egy másik elhangzott kritikára úgy reagált: azzal, hogy a Momentum a paksi atomerőmű-beruházást támadja, a magyar energiabiztonságot támadja. – Az energiatermelés felét adja az atomerőmű. Olcsó, biztonságos, tiszta és kiszámítható energia – foglalta össze a kormány érveit az államtitkár.

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra is, hogy a Momentum erősen szankciópárti, politikusaik korábban arról beszéltek, hogy több szankció kellene, sőt az olajembargóhoz is csatlakoztak volna, ha ők lennének kormányon. – A határon túli magyarokat is elárulják minden alkalommal, ezzel a határon belül élőket is elárulják – tette hozzá Menczer Tamás.

Borítókép: Menczer Tamás (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.