Mindig dilettantizmus jellemezte Karácsony főpolgármesteri tevékenységét

Karácsony Gergely a hivatalba lépése óta egyetlen önálló fővárosi beruházást sem tud felmutatni, amikor pedig belenyúlnak a korábbi városvezetés által előkészített felújításokba, akkor azzal csak ártanak az adott projektnek – mondta az Origónak Wintermantel Zsolt. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetőjét annak kapcsán kérdezte a lap, hogy Karácsony Gergely átadta a felújított Blaha Lujza teret, amelynek munkálatai egy év késéssel, fapadosan, ám az eredeti terveknél csaknem félmilliárd forinttal drágábban készültek el. Láng Zsolt kormánybiztos arról beszélt, hogy Budapesten 2010 óta több mint 2300 milliárd forint állami fejlesztés valósult meg, és a jelenlegi kormány a Blaha Lujza tér rekonstrukcióját is támogatta, egymilliárd forinttal.

Magyar Nemzet
2022. 12. 11. 15:24
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos mindez nem meglepő, hiszen mindig is a hozzá nem értés és a dilettantizmus fémjelezte Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységét

– jelentette ki az Origónak Wintermantel Zsolt, miután a főpolgármester szombaton átadta a jelentős késéssel felújított Blaha Lujza teret. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony a 2019-es hivatalba lépése óta egyetlen önálló fővárosi beruházást sem tud felmutatni, a Blaha Lujza tér rekonstrukcióját teljes egészében Tarlós István hivatali ideje alatt készítették elő. Emellett a jelenleg zajló többi fővárosi projekt is mind csúszik, ráadásul szerényebb műszaki tartalommal és drágábban valósul meg – tette hozzá.

Utalt arra, hogy a Lánchíd és a Blaha Lujza tér esetében is az előző városvezetés lefolytatta a teljes közbeszerzési, tervezési és engedélyeztetési eljárást. Kifejtette: Karácsonynak 2020 elején csak alá kellett volna írnia a szerződéseket, így már lehetne közlekedni a Lánchídon, de a Blaha Lujza tér rekonstrukciójának is tavaly év végére el kellett volna készülnie. Hangsúlyozta: amiben Karácsonyék hozzányúltak a tervekhez, az csak a hátrányára vált az adott projektnek. A Blaha felújítása is jóval kevesebb műszaki tartalommal valósult meg, így sem akadálymentesítő liftet, sem nyilvános illemhelyeket nem építettek, de a Népszínház utcából sem vezették ki a tér területére a villamosok végállomását, ami az átszállások megkönnyítése miatt lett volna fontos – részletezte Wintermantel Zsolt.

A beruházás fapadossá alakítása ellenére nemhogy csökkent volna a felújítás költsége az eredeti tervekhez képest, hanem még jelentősen nőtt is, mintegy négyszázmillió forinttal

 – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus , aki szerint az is a minőség rovására ment, hogy az elkordonozott területen sokszor hetekig, vagy akár hónapokig nem zajlott semmilyen munka, így az időjárás erodálhatta a félkész állapotban lévő elemeket. Hozzátette: az elhúzódó felújítás miatt állandósuló útlezárások vagy korlátozások minden nap megnehezítették a budapestiek közlekedését, ami felesleges bosszúságot okozott.

Tragikomikus, hogy Karácsony a Facebook-oldalán azt írta, „szuperzöld” lesz a Blaha Lujza tér – fogalmazott Wintermantel Zsolt, rámutatva: a légi fotókon mindössze három kis karikát lehet látni, amelyekben fák vannak, emellett a betonburkolatban is elültettek még 25-30 facsemetét, a többi részt térkő burkolat borítja.

Magyarország kormánya 2019-ben úgy döntött, hogy egymilliárd forinttal támogatja a beruházást, mivel a Blaha Lujza tér felújítása egy több évtizedes adósság volt a budapesti emberek felé

 – emlékeztetett Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Megerősítette: örömteli, hogy a tér felújítása végre befejeződött, de ha 2019 után Karácsonyék nem törték volna meg az előkészítés folyamatát, minimum egy évvel korábban már át lehetett volna adni Budapest ezen ikonikus terét a mindennapi használóinak. Szerinte is komoly nehézségeket okozhatnak a járókelőknek, hogy egyes műszaki elemeket, így a XXI. századi követelményeknek megfelelően megépített akadálymentes liftet kihagyták, mert például a kerekes székkel közlekedőknek és a kismamáknak továbbra is a Keleti pályaudvarig vagy adott esetben az Astoriáig kell majd kerülniük, ha a metróhoz szeretnének lejutni.

Ugyancsak sajnálatos, hogy nem valósult meg az eredeti koncepcióban szereplő közösségi kiállítótér és kávézó, a fedett buszváró vagy az új BKK-ügyfélközpont az aluljáróban – idézte fel a korábbi terveket Láng Zsolt.

Rámutatott: a Blaha Lujza tér átépítésének anyagi támogatása, a hármas metró rekonstrukciójának, a kelenföldi intermoduláris csomópontnak, illetve a budai fonódó II. ütemének támogatása is azt mutatja, hogy a magyar kormány elkötelezett a nemzet fővárosának fejlesztése, megújítása mellett. A kormánybiztos kitért arra is, hogy a 2010 óta a fővárosban több mint 2300 milliárd forint értékű állami fejlesztés valósult meg.

Borítókép: A felújított Blaha Lujza tér (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.